Sprawdznie tekstu o zabytkach

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o sprawdzenie tego tekstu:

Wersja PL:

1.Parafia Najświętszej Maryi Panny została utworzona w XII wieku. Jest parafią rzymskokatolicką. Prowadzą ją Kanonicy Regularni Laterańscy. Kościół znajduje się na wzniesieniu przy ulicy Targowej w Wancerzowie. Jest barokowy. Kościół był często niszczony i przebudowywany. Od XV wieku księża prowadzili obok kościoła szkołę, szpital i bibliotekę. Do parafii należą: Mstów, Jaskrów... Kościół posiada obraz Matki Bożej słynący z wielu łask.

2.Mała wieś Kłobukowice leży kilka kilometrów na północny wschód od Mstowa.Za parkanem rozciąga się widok na neogotycki pałacyk, stary spichlerz i budynek, w którym kiedyś mieszkała dworska służba. Wszystko jest otoczone dziesięciohektarowym parkiem z lipami, kasztanowcami i jaworami. Za pałacem teren schodzi ku malowniczym brzegom Warty. Pałac pochodzi z XIX wieku. Przed I wojną światową należał do światowej sławy śpiewaków operowych, braci Jana i Edwarda Reszków.

3."Dzielnica stodół" pochodzi z końca XIX wieku. Zbudowano je na wzgórzu we Mstowie. Na początku było ich ponad 30, ale niestety większość uległa zniszczeniu lub spłonęła. Do dzisiaj zachowało się 8.
Jest to malownicze miejsce z pięknymi widokami, a stare budynki nadają niepowtarzalny charakter. Niestety stodoły niszczeją i zapewne za parę lat nie będzie już co oglądać.

4.Kapliczka cmentarny św. Wojciecha została zbudowana w 1620 r. W kapliczce odprawiano nabożeństwa zaledwie kilka razy w roku. W 1811 r. otwarto przy niej cmentarz. W 1997 r. poddano ją pracom remontowym.

5.Nad rzeką wartą w Mstowie znajdują się rzeźby w drewnie przedstawiające rożne postaci. Po drugiej stronie rzeki znajduję się "Skała Miłości" i kompleks turystyczny.

Wersja DE:

1. Pfarrkirche der Heiligen Jungfrau Maria wurde im zwölften Jahrhundert gegründet. Ist eine römisch-katholische Pfarrei. Geführt von Chorherren. Die Kirche liegt auf einem Hügel in der Targowa Street in Wancerzów. Es ist barock. Die Kirche wurde oft zerstört und wieder aufgebaut. Seit dem fünfzehnten Jahrhundert, lief die Priester neben der Kirche Schule, Krankenhaus und eine Bibliothek. Um der Gemeinde sind: Mstów, Jaskrów, Siedlec, Gąszczyk, Cegielnia, Wancerzów ... Die Kirche hat ein berühmtes Bild von Unserer Lieben Frau von den vielen Gnaden.

2. Das kleine Dorf Kłobukowice liegt ein paar Kilometer nordöstlich von Mstów.Za Zaun mit Blick auf die neogotischen Palast, einem alten Getreidespeicher Gebäude, das einmal gelebt höfischen Dienst. Alles ist von einem Park mit Linden, Kastanien umgeben. Hinter dem Palast Gebiet hinunter zum malerischen Ufer der Warthe. Der Palast stammt aus dem neunzehnten Jahrhundert. Der Palast gehörte der Familie Reszke.

3. "Barns Stadtteil" stammt aus dem späten neunzehnten Jahrhundert. Es war auf einem Hügel in Mstów gebaut. Am Anfang gab es über 30, aber leider die meisten von ihnen wurden zerstört oder niedergebrannt. Bis zum heutigen Tag bewahrt 8.
Es ist ein malerischer Ort mit schöner Aussicht und Altbauten verleihen einen einzigartigen Charakter. Leider verfallen Scheunen, und wahrscheinlich ein paar Jahren nicht mehr etwas zu sehen sein.

4. Friedhofskapelle St. Adalbert im Jahre 1620 gebaut wurde, war Messe in der Kapelle ein paar Mal im Jahr. Im Jahre 1811 öffnete auf dem Friedhof. Im Jahr 1997 war es die Arbeit der Reparatur.

5. Warthe in Mstów sind Holzschnitzereien von verschiedenen Charakteren. Auf der anderen Seite des Flusses ist die "Skała Miłości" und ein touristischer Komplex.
Gugle ci to bardzo dobrze zrobił. Musisz jeszcze tylko przynajmniej toto raz przeczytać i przynajmniej "ulicę", jako "street" zmienić na "Strasse". No, przynajmniej to zrób sam.
edytowany przez zochama: 28 maj 2011
Reszta w miarę dobrze?. Z niemieckiego jestem noga, więc tak mi to trochę bardzo słabo idzie.
edytowany przez marubar: 28 maj 2011
Reszta jest do kitu. To zadanie jest dla ciebie jeszcze za trudne. Ja gugla nie poprawiam. Lizentiat ist keine Kaffeefahrt.
Dzięki za pomoc...Może ktoś inny mógłby mi to sprawdzić?
Cytat: marubar
Dzięki za pomoc...Może ktoś inny mógłby mi to sprawdzić?

Sprawdziłem, potwierdzam, są błędy.
Nie dziękuj za pomoc, marubar, bo pomocy nie było. Twoja ironia nie jest wcale na miejscu. Odrabianie lekcji za ciebie to nie nasza specjalność i wcale nie musisz się z tego powodu od razu nadymać, jak jakiś Kugelfisch.
edytowany przez zochama: 28 maj 2011
Cytat: Tamod
Sprawdziłem, potwierdzam, są błędy.

Jak ty mówisz, że są to znaczy, że ich nie ma.
A znalazł by się ktoś kto mógł by mi te błędy poprawić? Byłbym wdzięczny.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego