Moje ferie trawły od 13 do 26 lutego. Pierwszy tydzień spędziłam razem z ciocią. Ona mieszka w Zakopanym. Byłam tam 4 dni. Pogoda była piękna. Jeżdziłyśmy na nartach i chodziłysmy po górach. Było dużo sniegu. Ulepiłam bałwana i zwiedziłam Zakopane oraz poznałam nowych ludzi. było tam bardzo miło. Reszte ferii spędziłam w domu. Byłam w kinie, wieczorami spotykałam sie z przyjaciółmi. Często chodziłam z psem na spacery. Czytałam książki, słuchałam muzyki i pomagałam w domu. Byłam na basenie i grałam na komputerze. w weekend niestety się rozchorowałam wiec musiałam zostać w domu. Ale to bł udany tydzień. W niedziele odrobiłam zadania domowe. Myślę, że moje ferie były fajne. Nie nudziłam sie i odpoczęłam.
Zdaje sobie sprawe z tego ze było i to wiele, ale boje się, ze porobiłam jakies błędy gramatyczne. Najbardziej nie jestem pewna zdań:
byłam w kinie a wieczorami spotykałam się ze znajomymi.
Ich bin ins Kino gegangen und am Abend habe ich mit meinem Freunden getroffen. (chodzi mi o "meinem")
w weekend niestety się rozchorowałam wiec musiała zostać w domu
Am Wochenende bin ich krank leider gewessen, so habe ich muss zu Hause geblieben. (czy słówko "leider" może być w miejscu w którym je umieściłam)
myśle że moje ferie były fajne
Ich finde, dass meine ferien toll war. (czy nie powinnam dodać tutaj "habe"? żeby było w czasie Perfekt)
Nie nudziłam się i wypoczęłam.
Ich habe mich gelangweilt nicht und habe ich mich erholtet. (czy "nicht" ma być na końcu pierwszej częsci zdania?)