OPIS DROGI Z DOMU NA UNIWERSYTET

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo proszę o sprawdzenie poniższego tekstu, mam problem z tymi całymi rodzajnikami itd :P

In die Hochschule fahre ich mit dem Bus. Ich wohne in der Powstańców Śląskich Siedlung 16 in Poznań. Nachdem ich mein Fruhstuck gegessen habe, gehe ich los. Mein Weg nach der Bushaltestelle ist nicht lange, trotzdem brauche ich ca. 20 Minuten Zeit, bis ich die Haltestelle sehe. Zuerst muss ich links in die Dąbrowski-Strasse abbiegen. An dem Punkt, an dem sich die Strasse verzweigt, gehe ich rechts. Nach ungefahr 50 Metern gehe ich uber eine Brucke und dann geradeaus bis zur Kreuzung. Ich schaue, ob kein Auto kommt und uberquere ich die Kreuzung (mit der Ampel można dodać?) und gehe links, entlant der Mickiewicz-Strasse. Ich gehe etwa 50 Metern und dann bin ich an der Bushaltestelle. Ich warte ein Moment auf den Bus. Wenn das Bus kommt, steige ich ein und fahre ich ca. 50 Minuten. Dann steige ich an der zweite Haltestelle aus. Ich biege links ab und gehe etwa 3 Minuten entlang Kominka-Strasse, zwischen Hochenhauser. An dem Punkt, an dem sich die Strasse verzweigt, gibt es Fusgangerubergand um die Ecke und an andere Seite sehe ich die Universitat N Gebaude. So gelange ich jeden Tag zur Hochschule.
A, czemu masz problem z tymi całymi rodzajnikami? Każde słowo możesz przecież sprawdzić u PONSa (na przykład). Czytałaś ten tekst przynajmniej jeden raz?
Czy Ty naprawdę SPRAWDZASZ prace na tym forum, czy tylko marudzisz? Bo z kilku przeze mnie prześledzonych Twoich postów wnioskuję, że nie zajmujesz się niczym innym tylko pisaniem odezw, żeby samemu coś sprawdzić. Po to pisałem w tej zakładce, żeby ktoś na to rzucił okiem i poprawił rażące błędy, jak widać, Pani Ą-Ę-fąfa-fąfa czuje władzę, o tak! Brak bezinteresowności w dzisiejszych czasach przeraża :) Pozdrawiam serdecznie.
Ja tylko marudzę. Nie chce ci się zajrzeć do PONSa, to marudzę. Durnot z podstawówki nawet nie oglądam. Mnie to twoje zadanie nie jest wcale potrzebne (w przeciwieństwie do ciebie). Zadane.pl, to twoje forum....albo tu dalej pyskujesz, ale ciebie to wcale nie posunie do przodu... Niestety. Jedynie wylejesz twoją wrodzoną, leniwą żółć.
Powtórzę: pozdrawiam serdecznie :)
Powtarzaj. Abyś ino czkawki nie dostała od twego powtarzania. Od lenistwa też się jej dostaje. Jede Erholung endet mit Müdigkeit.
Cytat: mamciewnosie
Powtórzę: pozdrawiam serdecznie :)

zrozum, każdy ma cię w nosie, i nie chodzi o bezinteresowność, tylko o twoje lenistwo
In die Hochschule fahre ich mit dem Bus. Ich wohne in der Powstańców Śląskich Siedlung 16 in Poznań.
Ty nie tylko z rodzajnikami masz problem.
edytowany przez [konto usunięte]: 28 maj 2012
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe