Tekst do sprawdzenia

Temat przeniesiony do archwium.
Ich möchte in einem Reihenhaus wohnen, trotzdem finde ich einen groß Haus mit Garten mehr praktisch. / Obwohl ich finde einen groß Haus mit Garten mehr praktisch, möchte ich in einem Reihenhaus wohnen.
Ich möchte am Stadtrand von Paris wohnen, denn da ist wenig los und ruhig. Da gibt es viele Cafés und viele Lädchen. Da gibt es keine Abgase. Da gibt es Lärm, aber nicht so viel. Ich finde Paris wahnsinnig schön und interessant. Da kann man nicht anonym bleiben, aber ich mag Menschen.

Prosiłabym o sprawdzenie i jednocześnie wskazanie, które zdanie jest poprawne/lepsze: z troztdem czy z obwohl.
Obydwa są do bani. Zarówno z troztdem, jak i obwohl. Witam w nadchodzący czwartek.
Rozumiem. Skoro tak, napiszę ani bez tego ani bez tego.

Ich möchte in einem Reihenhaus wohnen.

A reszta zdań jest napisana poprawnie czy są jakieś błędy?
A, kto ci je napisał?
Przyszły czwartek!
Jak to, kto je napisał? Napisałam tekst, chciałam sprawdzić, czy nie wkradły się jakieś błędy, a że to forum jest znane, dlatego go tu wstawiłam. Mogę zaczekać do czwartku, ale naprawdę nie rozumiem dlaczego.
Dlatego, że zwykle wklepuje się tu jakiś temat, a potem idzie się na obiad, albo kolację i ten temat nikogo nie interesuje. Czytaj bloga, to się wszystkiego o tym forum dowiesz.
Człowiek, który pyta:
A reszta zdań jest napisana poprawnie czy są jakieś błędy?
Nie napisał tego sam.
(czemu się te błędy miałyby wkraść?)
Jeśli komuś zależy czy ma dobrze napisane, to nie porzuci tematu ot tak. A błędy miałyby się wkraść, dlatego, że na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się być poprawne, a potem się okazuje, że są jakieś literówki, że coś zostało nieodmienione albo że gdzieś zabrakło rodzajnika. I tak, napisałam to sama, ale z pomocą Pons, które polecała nam germanistka.
...a, na drugi rzut?
Napisałam prostszą wersję, zgodną z podręcznikiem, która na pewno jest poprawna. Dziękuję i pozdrawiam.
No, to, o co ciebie się cały czas rozchodziło? Pozdrawiaj. Nie mam za co dziękować. U nas każdy dojdzie ze sobą szybko do ładu. (jak widzisz sama)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Brak wkładu własnego