Witam,
Na zadanie domowe na niemiecki mamy przygotować krótki dialog lekarza z pacjentem. Z kolegą przygotowałem taki tekst:
Tekst oryginału:
- Dzień dobry, doktorze.
- Dzień dobry. W czym mogę panu pomóc?
- Mam problemy ze zdrowiem. Ostatnio drżą mi ręce, mam biegunkę i wymioty.
- Tak? Nie wygląda pan źle. Czy pije pan alkohol?
- Tak, ale nie pomaga.
- W jakich ilościach pan pije?
- Około 100 ml spirytusu salicylowego po każdym posiłku, ponadto butelkę wódki rano i wieczorem.
- Jakie leki pan zażywa?
- Biorę regularnie Vicodin, dimetylotryptaminę oraz sildenafil.
- Rozumiem. Czy coś pana boli?
- Tak, boli mnie głowa i nie mogę spać.
- Wobec tego nie muszę pana badać. Przyczyny dolegliwości są oczywiste. Drżenie rąk wynika z nadmiaru alkoholu, a sildenafil i Vicodin w połączeniu ze sobą dają reakcję, która sprawia, że mózg nie umie kontrolować układu pokarmowego, jest to przyczyną biegunek i wymiotów. Proszę przestać brać sildenafil, a ja przepiszę panu dietyloamid kwasu lizergowego do codziennego spożywania dwa razy dziennie. Dietyloamid kwasu lizergowego pomoże panu rzucić alkohol. Proszę się udać za miesiąc do kontroli.
- Dziękuję bardzo, do widzenia.
- Do widzenia.
Tekst przetłumaczony:
- Guten Tag herr Doktor
- Guten Tag. Wo fehlt dir?
- Ich habe problem mit mein Gesund. Letzens meine hände zittern. Ich habe Durchfall unt Erbrechen.
- Du sehst nicht schlecht aus. Trinkst du Alkohol?
- Ja, aber er hilft nicht.
- Wie viel trinkst du?
- Um die hundert mililiter Sylicylspiritus zu dem essen und ein Wodka flasche Morgens und Abends.
- Was für ein Medikamente nimmst du ein?
- Ich nehme Vicodin, Dimethyltryptamin und Sildenafil.
- Ich verstehe. Was tut dir weh?
- Ich habe Kopfeschmerzen und ich kann nicht schlafen.
- Ich muss dich untersehen. Die Beschwerden Gründe sind klar. Die Händezittern kommt davon übermässig Alkohol trinken. Sildenafil mit Vicodin zusammen versachen, dass Gehrin kannt nicht das Verdauungssystem kontrolliert, was verursachen Durchfall und Erbracen. Bitte aufhören Sildenafil einnehmen. Ich verschreibe dir Lysergsäurediethylamid. Einnehmen sie zweimal täglich, sie hilft aufhören Alkohol trinken. Bitte gehen nach Monat zurück.
- Danke, Aufwiedersehen.
- Aufwiedersehen.
Trudne słowa wzięliśmy z Wikipedii. Bardzo proszę o sprawdzenie tego pod kątem gramatyki/składni i ewentualne naniesienie poprawek.