pomoc w sprawdzeniu kilku zdań :)

Temat przeniesiony do archwium.
Zadanie brzmiało: jesteś na wycieczce, opowiedz o Krakowie. Uwzględnij informacje o: zabytkach, ulubionych miescach turystów, możliwościach spędzenia czasu(kino, teatr), miescach do kupna pamiątek.
Miało być w kilku zdaniach, jestem na 1B, nie chciałabym, żeby to były jakieś mega rozbudowane zdania, bo naczyciel się pokapuje :)

Mogłabym prosić o sprawdzenie? Ewentualnie poprawę błędów?

Krakau ist alt, aber sehr schön. Es gibt hier viele orientierungspunkte, zu beispiel. Wawel-Drachen, die marienkirche und königschloss wawel. Touristen mögen gehen den tuchallen. Hier kann man in die kino Kijow gehen. In Krakau gibt es viele kleine geschäfte und eine marktplatz. Es kann man viele tolle geschenke kaufe.
Einen Besuch wert Krakau, weil es ist interessant.
rzeczowniki po niemiecku pisze się z WIELKIEJ LITERY
tak wiem, ale czasem jak szybko piszę to się zapomnę.. a reszta zdań? są poprawnie złożone? są jakieś błędy ?
Nie zrobisz powoli, to nikt się tu nie ruszy.
Przestań ujadać. To ci nie pomoże.
nierozumiem o co się rozchodzi..
Cytat: monisia12143
tak wiem, ale czasem jak szybko piszę to się zapomnę..
a kto to napisał? Też sama nie rozumisz co piszesz?
Cytat: irkamozna
Przestań ujadać. To ci nie pomoże.

bez komentarza? wiesz co to znaczy ujadanie? Chryste, człowiek chce tylko pomocy, po to te forum tu jest, a zaraz jacyś oburzeni zarozumialce wyskakują. Być milsza/szy a naprawdę nic Ci się nie stanie. Po co być naburmuszonym gburem?
tak dokładnie panna Irka ma jakieś zaburzenia emocjonalne. u mnie było to samo. czepia się strasznie. tez prosiłam o sprawdzenie i to tylko wstawionych wyrazów, a kobieta czepiła się, że w wyrazie (który nawiasem mówiąc nie był do sprawdzenia) pomyliłam jedną literkę.
przeglądam teraz forum i nadziwić się nie mogę ile ta kobieta ma w sobie empatii. po co tacy ludzie się tu udzielają? przecież i tak nie pomaga tylko nerwy psuje.
Cytat: jasicq
tak dokładnie panna Irka ma jakieś zaburzenia emocjonalne. irkamożna ma wszystko, czego wy obie nie macie u mnie było to samo. I tak zostanie, dopóki nie przewałkujecie naszej zakładki "Nauka". czepia się strasznie. Szlifowanie nie jest odrabianiem. tez prosiłam o sprawdzenie i to tylko wstawionych wyrazów ...których i tak nie rozumiem, a kobieta czepiła się, że w wyrazie (który nawiasem mówiąc nie był do sprawdzenia) pomyliłam jedną literkę. Niedbałość jest cechą ludzi wielkich.
przeglądam teraz forum Zamiast się uczyć, bo i po co? i nadziwić się nie mogę No, patrz, irkamożna doprowadziła cię do "zadziwu". O to chodziło. ile ta kobieta ma w sobie empatii. Uważam, że bardzo delikatnie się z wami obchodzę. po co tacy ludzie się tu udzielają? Bo to forum do szlifowania przecież i tak nie pomaga A, jakiż to językowy problem? tylko nerwy psuje. Ha, das Leben ist keine Kaffeefahrt!
może jakaś menopauza albo ciężki PMS, albo facet zdradza i trzeba się powyżywać :) Czasami warto być miłym i uprzejmym, to nie boli i wcale nic nie kosztuje:)
może jakaś menopauza albo ciężki PMS, albo facet zdradza i trzeba się powyżywać :) Czasami warto być miłym i uprzejmym, to nie boli i wcale nic nie kosztuje:)
Uwaga następna: mam zaburzenia emocjonalne, jestem chamska, złośliwa i wredna,
obrażam, nie mam poziomu (proszę się nie zniżać do mojego! - już nie ma
miejsca), wylewam bulwarowy jad, do żadnej szkoły nie uczęszczam, tylko
komentuję, dogryzam, mam menopauze oraz PMS i facet mnie zdradza, i tak
dalej. Wstaw sobie resztę, ale nie powtarzaj się, bo zastosuję wtedy cały
wachlarz moich cech i będzie ci durnowato.
Czy to jest całkowiecie i absolutnie jasne?
Możemy przejść teraz do rzeczy?
No, to sru...
No, to sru...

Mi durnowato? Jeszcze się tak nie zdarzyło :)
Poproszę o ten wachlarz, lubię polemizować :>
No, to sru...

Mi durnowato? Jeszcze się tak nie zdarzyło :)
Poproszę o ten wachlarz, lubię polemizować :>
Każdy początkujący idiota widzi, że robisz z siebie pośmiewisko. Ty jeszcze tego nie widzisz. Nie zaskoczyłaś mnie jeszcze.
pośmiewisko robisz z siebie ty :) swoim chamskim zachowaniem właśnie względem początkujących. Znasz język perfekcyjnie? Super, szczere gratulacje, zazdroszczę, ale to nie powód żeby jechać po tych osobach, które się go uczą.. Napisałam ten post bo widzisz, chciałam by ktoś poprawił moje błędy, błędy w wypowiedzi, którą starałam się pisać sama. Równie dobrze mogłabym zrobić tak: podejść do koleżanki: wiesz, napisz mi to coś z niemca, bo mi sie nie chce. Ale tak nie zrobiłam, bo chcę pracować nad swoim językiem. A ty traktujesz wszystkich z góry, zakładasz jaka to jesteś wspaniała, jak potrafisz zniżać się do swojego poziomu. Do dna. Żałosne, jesteś zarozumiała, niewiem ile masz lat ale zrozum życie nie polega tylko na wiecznej wredocie.. Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie.
pośmiewisko robisz z siebie ty :) swoim chamskim zachowaniem właśnie względem początkujących. Znasz język perfekcyjnie? Super, szczere gratulacje, zazdroszczę, ale to nie powód żeby jechać po tych osobach, które się go uczą.. Napisałam ten post bo widzisz, chciałam by ktoś poprawił moje błędy, błędy w wypowiedzi, którą starałam się pisać sama. Równie dobrze mogłabym zrobić tak: podejść do koleżanki: wiesz, napisz mi to coś z niemca, bo mi sie nie chce. Ale tak nie zrobiłam, bo chcę pracować nad swoim językiem. A ty traktujesz wszystkich z góry, zakładasz jaka to jesteś wspaniała, jak potrafisz zniżać się do swojego poziomu. Do dna. Żałosne, jesteś zarozumiała, niewiem ile masz lat ale zrozum życie nie polega tylko na wiecznej wredocie.. Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie.
Ach, to ty jesteś początkująca? patrz początek naszego piepszenia o d..e Maryni. Może ci się co w baniak wetnie, Kuba? Może Kuba zachce wziońc cuś pod uwagie? Tak, przez pomyłkie? Ale, widzi mi się, że Kuba tyko sranie po ścianie uskutecznia.
edytowany przez irkamozna: 06 maj 2013
widzę, że masz naprawdę ze sobą oooooooogromny problem, i to natury psychicznej. Idź sobie pobiegać, ładna pogoda. I nie marszcz się tak bo będziesz miała zmarszczki :)
widzę, że masz naprawdę ze sobą oooooooogromny problem, i to natury psychicznej. Idź sobie pobiegać, ładna pogoda. I nie marszcz się tak bo będziesz miała zmarszczki :)
nie zaskakujesz mnie, nieuku
nieuku? widocznie mnie nie znasz, a napewno mnie nie znasz :) to czego ja się uczę, ile lat poświęciłam na naukę, taką solidną nie oklepane chodzenie do szkoły bo taki obowiązek.. z niemieckim mam styczność od 7 miesięcy także mój poziom nie jest mega wysoki, przepraszam, że nie dorównuje tobie madaam :*
nieuku? widocznie mnie nie znasz, a napewno mnie nie znasz :) to czego ja się uczę, ile lat poświęciłam na naukę, taką solidną nie oklepane chodzenie do szkoły bo taki obowiązek.. z niemieckim mam styczność od 7 miesięcy także mój poziom nie jest mega wysoki, przepraszam, że nie dorównuje tobie madaam :*
NIe muszę ciebie znać. Tu poznałam ciebie dostatecznie. Piepszysz tylko o d..e Maryni. Nic więcy.
monisu a jak bys tak ten text po polsku napisala to moze bym ci go poprawil bo jak czytam wersje niemiecka to nie wiem o co chodzi
Cytat: Diego44
monisu a jak bys tak ten text po polsku napisala to moze bym ci go poprawil bo jak czytam wersje niemiecka to nie wiem o co chodzi

Proszę ja cie bardzo:
Krakau ist alt, aber sehr schön. Es gibt hier viele orientierungspunkte, zu beispiel. Wawel-Drachen, die marienkirche und königschloss wawel. Touristen mögen gehen den tuchallen. Hier kann man in die kino Kijow gehen. In Krakau gibt es viele kleine geschäfte in der Floriańska Straße und eine marktplatz. Es kann man viele tolle geschenke kaufe.
Einen Besuch wert Krakau, weil es ist interessant.

Kraków jest stary ale bardzo ładny. Znajduje się tutaj wiele atrakcji turystycznych, na przykład: Smok Wawelski, Kościół Mariacki, Zamek Królewski Wawel. Turyści mogą też odwiedzić sukiennice. Można tutaj wybrać się do kina "Kijów". W Krakowie jest wiele sklepików na ulicy Florianskiej i rynek/plac targowy. Można tam zakupić pamiątki. Warto odwiedzić Kraków, bo jest interesujący.
Krakau ist eine alte und sehr schöne Stadt. Es gibt dort viele Sehenswürdigkeiten, wie zum Beispiel:der Waweldrache,St.-Marien-Kirche,Wawel-Königsschloss.
Die Besucher können auch das Gewandhaus besichtigen. Man kann auch ins Kino "Kiew" gehen. Auf der Florianskastraße und Marktplatz gibt es viele Geschäfte.
Dort kann man Andenken aus Krakau kaufen. Es lohnt sich Krakau zu besuchen,weil das eine interessante Stadt ist.
Königsschloss Wawel
reszta też nie lepiej
no, i paczta, nawet Diego sie rozkraczylo na tym
rozkraczylo sie Diego oj rozkraczylo
ale odrobiło dokładnie, jak Moko, żeby Pani od Niemca nie zauważyła, że ktoś coś umie. Dobra szkoła.
A, leniuch? Leniuch siedzi i kręci kciukiem w kółko, bo zawsze jakiś posty karton się znajdzie.
Do szkoły wystarczy.
Gewandhaus
aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
Wechseln zu: Navigation, Suche

Gewandhaus in ZwickauUnter Gewandhaus oder Tuchhalle versteht man seit dem Mittelalter ein hallenartiges Messe- oder Lagerhaus der Tuchmacherzunft. Die Bezeichnung „Gewandhaus“ leitet sich von der Handelsware der Wandschneider ab, die „gewendetes" also gefaltet aufbewahrtes Tuch einkauften und es in Abschnitten verkauften.

Parallel kursiert auch die Bezeichnung Manghaus – die Mange oder Mangel ist die Glättmaschine der Färber.

Inhaltsverzeichnis [Verbergen]
1 Liste von Gewandhäusern
1.1 Deutschland
1.2 Polen
1.3 Belgien
2 Siehe auch
3 Galerie

Liste von Gewandhäusern [Bearbeiten]Deutschland [Bearbeiten]Gewandhaus zu Leipzig - seit dem späten 18. Jahrhundert Sitz des Gewandhausorchesters (und unter dem hergebrachten Namen Gewandhaus zweimal als reines Konzerthaus an einem neuen Standort wiedererrichtet)
Gewandhaus in Braunschweig - heute von der Braunschweiger IHK genutzt, im Keller befinden sich zwei Restaurants
Gewandhaus in Zwickau - seit 1832 als Stadttheater genutzt
Gewandhaus in Bautzen - erstes Kaufhaus der Oberlausitz
Gewandhaus in Dresden – seit 1967 als Hotel genutzt
Gewandhaus in Düren - am 16. November 1944 zerstört
Das Gewandhaus Gruber in Erding
Polen [Bearbeiten]Krakauer Tuchhallen
Breslau
Gewandhaus in ZwickauUnter Gewandhaus oder Tuchhalle versteht man seit dem Mittelalter ein hallenartiges Messe- oder Lagerhaus der Tuchmacherzunft. Die Bezeichnung „Gewandhaus“ leitet

gewandhaus lub Tuchhalle to jedno i to samo a zalezy od autora co wybierze a ja wybralem to pierwsze i jest wszystko ok
jestesmy w zwickau? Sag: EMU!
Gewandhaus in ZwickauUnter Gewandhaus oder Tuchhalle versteht man seit dem Mittelalter ein hallenartiges Messe- oder Lagerhaus der Tuchmacherzunft. Die Bezeichnung „Gewandhaus“ leitet

gewandhaus lub Tuchhalle to jedno i to samo a zalezy od autora co wybierze a ja wybralem to pierwsze i jest wszystko ok

Tuchhallen, jak pisałem poprzednio "reszta też nie lepiej"
oj słabiutkooooooooooooo
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Brak wkładu własnego