Wie wohnst du? - opis położenia domu i ulubionego pokoju.

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo proszę o sprawdzenie poniższego tekstu. Z góry bardzo dziękuję! :))

Ich wohne in einem Einfamilienhaus auf dem Land. Mein Haus hat ein Stock und zehn Räume: im Erdgeschoss befinden sich die Galerie, der Flur, das Badezimmer, das Wohnzimmer, das Esszimmer und die Küche; auf der ersten Stock gibt es das Arbeitszimmer, das Badezimmer, die Garderobe, das Schlafzimmer meiner Eltern und mein Zimmer. Mein Lieblingszimmer ist natürlich mein Zimmer. Es ist gemütlich und hell. An der Tür hängt der Plakat von Michael Jackson. Links steht das Bett. Vor das Bett steht der Schreibtich und darauf liegt der Laptop. Der Sreibtisch stehen neben die Fenster. An die Fenster hängt eine creme Gardine. Hinter dem Schreibtisch steht die Kommode und darauf liegt die Stereoanlage. Neben die Kommode steht das Bücherregal. In der Ecke befindet sich der Käfig. Hier leben meine Meerschweinschen. Rechts stehen drei große Schränke. In der Mitte liegt braun, nicht eine große Teppich. In meinem Zimmer sind die Wände beige. An der Decke hängt die Lampe. Ich mag mein Zimmer sehr. Hier habe ich meinen eigenen Platz.
Nie trzeba było długo czekać i kolejny obibok przylazł jeszcze w starym roku. Tu trzeba tylko dolać oliwy do ognia i obiboki same przylazą. Założę się, o piwo, że będzie lutował...
oczywiście po trzech dniach
Cytat: niuniel
Nie trzeba było długo czekać i kolejny obibok przylazł jeszcze w starym roku. Tu trzeba tylko dolać oliwy do ognia i obiboki same przylazą. Założę się, o piwo, że będzie lutował...

hmm? ^^
Prosiłam tylko o sprawdzenie tekstu, jeżeli ktoś znajdzie chwilkę czasu, a nie o zbędne komentarze :)
...a, nie mówiłem? Lutuje. Tylko ma spaźniony zapłon.
To od kogo toto odpisałeś? (no nie chce mi się szukać - zrozum też człowieka...pls)
no, to zaczynamy trzydniówę... uff...
Cytat: niuniel
...a, nie mówiłem? Lutuje. Tylko ma spaźniony zapłon.
To od kogo toto odpisałeś? (no nie chce mi się szukać - zrozum też człowieka...pls)

pytanie tyczy się mnie? jeśli chodzi o odpisywanie to sama zadałam sobie trud, żeby go napisać. zależy mi na ocenie, więc jeśli jesteś na tyle biegły z niemieckiego to miło by było, gdybyś zechciał je sprawdzić, a jeśli nie, to nie marnuj czasu na zbędne komentarze ;)
Nie, pytanie nie tyczy się ciebie!
Tu jest jeszcze 20-cia osób, co na ten sam temat pisze. Nie widzisz ich?
Lutuj dalej, przecież to było wiadome.
Pod moim wpisem widzę tylko Twoje komentarze +jeden komentarz innej osoby... Pomijając ten fakt dziś założyłam sobie tu "konto" i nie ogarniam jeszcze wszystkiego, mógłbyś to uszanować;> prosiłam tylko o pomoc..
To, po co zakładałaś? Baba jesteś i tyle. Normalny nieuk i jęczadło żebracze. Ale, z założonym kontem.
edytowany przez niuniel: 28 gru 2013
NA SZYBKO
Cytat: budynzelkowy
Bardzo proszę o sprawdzenie poniższego tekstu. Z góry bardzo dziękuję! :))

Ich wohne in einem Einfamilienhaus auf dem Land. Mein Haus hat ein StockWERK und zehn Räume (Zimmer??) im Erdgeschoss befinden sich die Galerie ???, der Flur, das Badezimmer, das Wohnzimmer, das Esszimmer und die Küche; auf der im ersten Stock gibt es das Arbeitszimmer, das Badezimmer, die Garderobe, das Schlafzimmer meiner Eltern und mein Zimmer. Mein Lieblingszimmer ist natürlich mein Zimmer. Es ist gemütlich und hell. An der Tür hängt der ein Plakat von Michael Jackson. Links steht das Bett. Vor das dem Bett steht der SchreibtiSch und darauf liegt der Laptop. Der SCHreibtisch stehent neben die dem Fenster. An DEM Fenster hängt eine cremeFARBIGE Gardine. Hinter dem Schreibtisch steht die EINE Kommode und darauf liegt STEHT die EINE Stereoanlage. Neben die DER Kommode steht das Bücherregal. In der Ecke befindet sich der Käfig. Hier leben meine Meerschweinschen. Rechts ??? (NA PRAWO OD ....) stehen drei große Schränke. In der Mitte liegt EIN braunER, nicht eine großeR Teppich. In meinem Zimmer sind die Wände IN Beige. An der Decke hängt die EINE Lampe. Ich mag mein Zimmer sehr. Hier habe ich meinen eigenen Platz.
jeżeli sama pisałaś, to nieźle, nie umiesz stosować rodzajników określonych i nieokreślonych, brakuje prawidłowej odmiany
korzystaj z tego słownika:
http://pl.pons.eu
jest tam trener słówek, będzie pomocny
Ktoś, kto w tym wieku i w naszych czasach pisze "krużganek" i potem robi podstawowe błędy- nigdy tego tekstu sam nie napisał!
Kapito?
Cytat: MysteryMan
jeżeli sama pisałaś, to nieźle, nie umiesz stosować rodzajników określonych i nieokreślonych, brakuje prawidłowej odmiany
korzystaj z tego słownika:
http://pl.pons.eu
jest tam trener słówek, będzie pomocny

wielkie dzięki za sprawdzenie! :)) +z rodzajnikami zawsze miałam problemy i to przez nie zawsze tracę punkty na wypracowaniach :( a niemieckiego nie znoszę i niezbyt dobrze umiem... ;)
Aaa i jeszcze jedno..co do słówka GALERIE to znalazłam to jako tłumaczenie ganku na PONSie.
Cytat: budynzelkowy
Aaa i jeszcze jedno..co do słówka GALERIE to znalazłam to jako tłumaczenie ganku na PONSie.

Vorbau, Veranda, Gang
Temat przeniesiony do archwium.