Krótkie opisy wielkich niemców

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc, moglibyscie sprawdzic mi te krotkie opisy i ich tlumaczenia. Wielkie dzieki za pomoc :)

Michael Schumacher
Michael Schumacher hat am 3. Januar 1969 geboren. Er ist ein ehemaliger deutscher Automobilrennfahrer. Er hat sieben Weltmeistertiteln, 91 Siegen, 68 Pole-Positions und 77 schnellsten Rennrunden ist er der erfolgreichste Pilot der Formel-1-Geschichte.

Michael Schumacher urodził się 3 stycznia 1969r. Jest byłym niemieckim kierowcą wyścigowy.
Ma siedem światowych tytułów mistrzowskich, 91 zwycięstw, 68 pole position i 77 najszybszych okrążeń, jest najbardziej utytułowanym kierowcą w historii Formuły 1.

Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer hat am 11. September 1945 geboren. Er ist ein ehemaliger deutscher Fußballspieler und Rainer. Die beiden größten Erfolge Beckenbauers waren die Gewinne der Fußball-Weltmeisterschaft 1974 als Mannschaftskapitän und der WM 1990 als Teamchef.

Franz Beckenbauer urodził się 11 września 1945r. Jest byłym niemieckim piłkarzem i trenerem. Dwa największe sukcesy Beckenbauer to mistrzostwo świata z 1974 jako kapitana drużyny i mistrzostwo świata z 1990 jako trenera.

Wolfgang Amadeusz Mozart
Wolfgang Amadeusz Mozart hat am 27. Jänner 1756 geboren. Er hat am 5. Dezember 1791 gestorben. Er war ein komponist der wiener klassik Musik. Sein umfangreiches Werk genießt weltweite Popularität und gehört zum bedeutendsten im Repertoire klassischer Musik.

Wolfgang Amadeusz Mozart urodził się 27 stycznia 1756r. Zmarł 5 grudnia 1791r.
Był kompozytorem wiedeńskiej muzyki klasycznej. Jego obszerna praca cieszy popularność na całym świecie i jest jednym z najważniejszych w repertuarze muzyki klasycznej.

Jan Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach hat am 27/31. März 1685 geboren. Er hat am 28. Juli 1750 gestorben.
Er war ein deutscher Komponist und Klaviervirtuose des Barock. Er gilt heute als einer der bekanntesten und bedeutendsten Musiker, vor allem für Berufsmusiker ist er oft der größte Komponist der Musikgeschichte.

Jan Sebastian Bach urodził się 27/31 marca 1685r. Zmarł 28 lipca 1750r. Był niemieckim kompozytorem i barokowym wirtuozem fortepianu. Obecnie jest uważany za jeden z najbardziej znanych i najważniejszych muzyków, zwłaszcza dla profesjonalnych muzyków, jest często największym kompozytorem w historii muzyki.

Albert Einstein
Albert Einstein hat am 14. März 1879 geboren. Er hat am 18. April 1955 gestorben. Er war ein theoretischer Physiker. Seine Forschungen zur Struktur von Materie, Raum und Zeit sowie dem Wesen der Gravitation veränderten maßgeblich das physikalische Weltbild. Er gilt daher als einer der größten Physiker aller Zeiten.

Albert Einstein urodził się 14 marca 1879r. Zmarł 18 kwietnia 1955r. Był fizykiem teoretykiem. Jego badania struktury materii, czasu i przestrzeni oraz charakteru grawitacji znacznie zmieniły świat fizyczny. Dlatego też uważany za jednego z największych fizyków wszechczasów.

Johannes Gutenberg
Johannes Gutenberg hat am 1400 geboren. Er hat am 3. Februar 1468 gestorben. Er ist gilt als Erfinder des modernen Buchdrucks mit beweglichen Metalllettern und der Druckerpresse. Die Verwendung von beweglichen Lettern ab 1450 revolutionierte die herkömmlichen Methoden der Buchproduktion und löste in Europa eine Medienrevolution aus.

Johannes Gutenberg urodził 1400r. Zmarł 3 lutego 1468r. Jest on uważany za wynalazcę nowoczesnego druku ruchomego i prasy drukarskiej. Zastosowanie ruchomych czcionek od 1450 zrewolucjonizowało tradycyjne metody produkcji książek w Europie i wywołał rewolucję w mediach.

Max Ernst
Max Ernst hat am 2. April 1891 geboren. Er hat am 1. April 1976 gestorben. Er war ein bedeutender Maler, Grafiker und Bildhauer deutscher Herkunft. Einer der Hauptvertreter des Surrealismus.

Max Ernst urodził się 2 kwietnia 1891r. Zmarł 1 kwietnia 1976r. Był wielkim malarzem, grafikiem i rzeźbiarzem pochodzenia niemieckiego. Jeden z głównych przedstawicieli surrealizmu.
edytowany przez vako199: 14 lis 2014
Jak ci się to udało?
Pierwsze zdanie jest zawsze do bani.
Drugie, jak z książki.

(a polska wersja totalnie do kitu)
Pierwsze napisalem sam a reszte kopiowalem z wikipedii :( Jak poprawic to pierwsze zdanie czyli ze urodzil sie i zmarl?
Cytat: vako199
Pierwsze napisalem sam a reszte kopiowalem z wikipedii :( Jak poprawic to pierwsze zdanie czyli ze urodzil sie i zmarl?
a, skąd ja mam o tym wiedzieć? Szaleju się napiła?
Pomogłabym, ale niuniel "od niemieckiego pryszczy dostał", więc chyba nie dam rady.
przynajmniej popraw te z wikipedii, bo mi już pryszcze i zajady pękają, jak to widzę
ale ja nie dam rady sam cos tutaj poprawic bo ucze sie niemieckiego od wrzesnia i nic nie potrafie
Cytat: vako199
ale ja nie dam rady sam cos tutaj poprawic bo ucze sie niemieckiego od wrzesnia i nic nie potrafie
Do bani taka sprawa. Nie wiem, ale chyba będziesz musiał się zacząć kiedyś uczyć? Wtedy wyjdź wreszcie z fuckbuka i wpadnij tutaj.
Pomógłby mi ktoś?
nie
Albert Einstein wurde am 14. März 1879 in Ulm geboren.
Er starb am 18. April 1955.

Chociaż ja bym to teraźniejszymi pisała. Bo to na górze to niby bierna past-u, a to na dole past. A nigdy się nie spotkałam żeby to na górze ktoś w normalnym past napisał, "gebar" -wiem to jest głupie. Po prostu nie czaję tych przeszłych do końca. dobrze to jest napisane i tak niemce piszą, ale od przeszłych to ja się z dala trzymam.
no, i wystraszyłaś dzieciaka twoimi pastami i bzdetami
trudno ;p
Serio?
IST geboren und IST gestorben
Ja myślę, że, tak. Ale ja ekspertem nie jestem. I wygląda teraz jak perfekt.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka