Sprawdzenie.

Temat przeniesiony do archwium.
Nach Sieben Gebirge, nach Sieben Wald und nach Sieben See lebte ein bose Hexe.
Alle Leute furchteten ihr. Sie spottete fur alles und werfte Zauberei. Sie hatte Häuschen ausserhalb Städtchen. Na jej temat krążyło wiele legend. Ich wollte wissen was is Plötzen und was is Wahrheiten. Einmal Tag ich entschied gehen zu Hexe Hauschen. Die Sonne schien und Ich war guter hoffnung. Wenn Ich kam, Ich sah etwas wunderlich. Die Hexe saB auf dem Stein und weinte. Ich fragte " wie steht's?"(co się stało) and Sie sah fur mich und sagte " Ich erinnerte Kindheit", ich war interessant und ich bat sie " Erzähl mir deine Geschichte". Die Hexe sah fur mich und begann erzählen "Wenn ich hatte 6 Jahre ich traf ein Bube. Er war meine Liebe. Er hatte viel Vorteil, aber er war sehr hasslich. " - Die Hexe lachte - "Miłość nie wybiera. Wenn wie waren Erwachsene wir wolten wziąć ślub.Ich war in Schwangerschaft. Vater nicht ziemte fur unser Hochzeit und Er war bose. Meine Vater einschliesste mich in Turm. Meine Liebster abging un ich geborte ein hubsche Kind. Ich und Kind, lebten viele Jahre allein, und Kind entschied finden Vati. Ich wurde selbst. Z każdym dniem ich wurde coraz gorsza, und jetz bin ich Hexe. Ich habe keine Glück. Wenn ich spürte Schwein, Ich wurde andere. Heute ich bekam eine Brif. Diese Brif war von meine Tochter und vor Er. Sie kommen heute. Ich bin Gluck !" Zur gleichen zeit die Hexe verklar in "schone Schwane". Sie hat schone Kleider und leuchtende Auge. Sie traf seine Geliebte. Er rettete Hexe. Sie nahm Trauung und die bose hexe wurde gute Fee. Und Sie lebt lange und glimpflich.

Za siedmioma górami, siedmioma lasami i za siedmioma jeziorami żyła zła czarownica. Wszyscy ludzie bali się jej. Ona szydziła ze wszystkich i rzucała zaklęcia (czary). Miała chatkę, poza miasteczkim. Na jej temat krążyło wiele legend. Ja chciałam dowiedzieć się co jest plotką a co prawdą na jej temat. Pewnego dnia, postanowiłam ich do chatki złej czarownicy. Słońce świeciło i ja byłam pełna nadzieji. Kiedy przyszłam, zobaczyłam coś dziwnego. Czarownica siedziała na kamieniu i płakała. Spytałam się "co się stało ?", ona na mnie spojrzała i powiedziała "Ja wspominam swoje dzieciństwo". Zainteresowałam się i poprosiłam "Opowiedz mi swoją historię". Czarownica spojrzala na mnie ponownie i zaczęła opowiadać "Kiedy miałam szeć lat spotkałam chłopaka, on był moją miłością. Miał wiele zalet, ale był bardzo brzydki" - Czarownica roześmiała się "Miłość nie wybiera, Kiedy byliśmy starsi chcieliśmy wziąć ślub. Byłam w ciąży. Ojciec nie pozwolił na nasz ślub, był zły. Zamknął mnie w wierzy. Moja miłość odeszła, a ja urodziłam pieknę dziecko. Ja i Dziecko żyliśmy wiele lat sami, pewnego dnia Dziecko postanowiło odszukac swojego Ojca. Zostałam całkowicie sama. Z każdym dniem stawałam się coraz gorsza, w ten sposób stałam się Czarownica. Nie miałam szczęśćia. Kiedy poczuję szczęście (radość), stanę się inna....Dzisiaj dostałam list. Ten list był od mojej córki i od niego. Przyjeżdzają dzisiaj. Jestem bardzo szczęśliwa. W tej chwili Czarownica przemieniła się w "pięknego łabędzia". Miała na sobie piękne ubrania i świecące oczy (od szczęścia). Spotkałam ponownie swoją miłośc. On uratowałam czarownicę, od samotności i smutku. Oni wzieli ślub i zła czarownica zamieniła się w dobrą wróżkę. I żyli długo i szczęśliwie. Miłość wszystko zwycięzy.

Jedynym warunkiem napisania pracy było użycie takich słówek jak : bose Hexe, die Sonne, hassliche Bube, hubsche Kind, lachen, leuchtende Augen, retten, schone Kleider, schone Schwane, spotten.

Bardzo bym prosiła o pomoc, bo jak widac, niemiecki nie jest moją najlepszą stroną, może ktoś mi pomoże i wytłumaczy moje błędy :)

»

Pomoc językowa - tłumaczenia