Proszę o pomoc !! :( kilka zdań o ulubionej książc

Temat przeniesiony do archwium.
muszę napisać kilka zdań o ulubionej książce w języku niemieckim.

Moją ulubioną książką jest " Zbrodnia i kara", której autorem jest Fiodor Dostojewski. Książka została napisana w latach 1865-1866. Powieść jest nazywana polifoniczną oraz nowoczesną powieścią psychologiczną. Przedstawia etapy psychologicznego zbrodniarza. Jest nim główny bohater Rodia Raskolnikow, były student prawa, wrażliwy. Nie potrafi pogodzić się z rzeczywistością, w której jedni są bogaci a drudzy żyją w nędzy ( może być w biedzie ). To także powieść o ludzkiej duszy i sumieniu. Raskolnikow po popełnieniu zbrodni zachowuje się irracjonalnie. Morderca swoim zachowaniem jakby chce się oddać w ręce sprawiedliwosci. Dostojewski pokazuje, że człowiek jest tajemnicą nie tylko dla innych, ale również dla siebie.

Bardzo proszę o pomoc, wiem ze tekst jest długi. Może ktoś znajdzie z 5/ 10 minutek i mi to przetłumaczy ?
ok, a ty na zamian mi sprzątasz obore! coś za coś - tak się chyba mówi w Polsce :) ?
haha xD spoczko :D
d.b.d.d.h.k.p. - u.k.a!
ha ha :D jaki zaszyfrowany skrocior:D
wiesz, taki bardzo stary, ktorego moja matka juz używała jako dziecko :) jeszcze bardzo grzeczny w tych czasach było przekleństwo :)
szkoda, że ja go nie zrozumiałam :/ pomoże mi ktoś ?
tak prosze:

d.b.d.d.h.k.p. - u.k.a!= doof bleibt doof da helfen keine pillen - und kein arzt :D:D:D
tego też nie rozumiem ;] przetlumaczy mi ktos ten tekst, musze to miec na jutro a za chiny tego sama nie napisze !!! :( ;/
http://de.wikipedia.org/wiki/Schuld_und_S%C3%BChne
ale mi zaskoczyłeś! Skąd to znasz? albo gdzie znalazłeś?
Noo jeden normalny !! Dziękuje bardzo :*** mam nadziej,e ze jakos sobie to rozszyfruje :D:D fank ju soł macz
Google..;-)) wszystko jest w internecie..;-)
ale mnie zaskoczyles^ besser;D slyszlem od kumpla z niemiec, jakis czas temu. u niego w szkole przez pewien okres wszyscy ciagle to powtarzali
prosze..
dzięki za poprawkę. no to dziwny, że to jeszcze nie wymieralo. Jak to się dzieje, że tyle nowych słów młodzież stworzył i taki stary ... są znów aktualny???
Ah - muszę coś ciekawego dodawać: słowo GEIL, uzywany przez mlodzieży od lata 80ich było już używany przez Goethe, ale między czasie znikneło na pare kilkudziesięcu lat
Temat przeniesiony do archwium.