Witam serdeczenie!
Mamy z kolegą przedstawić na niemieckim przykładowy dialog w banku. Wymyśliłem już co chcemy powiedzieć, ale nie mam zielonego pojęcia, jak to ując po niemiecku, żeby nie zrobić błędów rzeczowych... Bardzo prosiłbym o przetłumaczenie dialogu. Z góry dziękuję
D: Witam serdecznie! W czym mogę Panu pomóc?
K: Widziałem w Internecie Państwa reklamę dotyczącą funduszy inwestycyjnych. Chciałbym wiedzieć, co może mi Pan zaoferować.
D: Bank prowadzi właśnie zapisu na nową 3-letnią inwestycje dla klientów, którzy chcą zarobić więcej, niż na tradycyjnej lokacie i jednocześnie chronić swoje pieniądze przed stratami. To unikatowa propozycja, bo daje szansę na zysk w wysokości nawet do 30%, a kapitał ma Pan gwarantowany jak na lokacie.
K: Brzmi wspaniale, ale to gdzie jest ten haczyk? Co mam zrobić, żeby tak, jak Pan mówi, móc zarobić?
D: dokonać zapisu na certyfikaty po dniu emisji, obserwować ich wartości i liczyć zysk, a po roku odebrać pierwszą część odsetek.
K: 3 lata to długo, wiele może się zdarzyć w tym czasie... Co jak będę musiał skończyć wcześniej?
D: Bank co miesiąc zapewnia odkup certyfikatów, czyli możliwość wcześniejszego wyjścia Klienta z inwestycji na określonych warunkach.
K: No właśnie, a na jakich warunkach?
D: Jako, ze inwestycja ma formę papierów wartościowych, Klient nie musi rezygnować z całej inwestycji, a jedynie wycofać, część środków, jednak nie mniej niż 5000zł. Należy jednak pamietać, że w takim wypadku Bank nie jest w stanie zagwarantować 100% ochrony kapitału.
K: Ile mogę wtedy stracić? Mogę stracić wszystko?
D: Gdyby to była inwestycja na giełdzie, to takie ryzyko by istniało. Pan jednak inwestuje w certyfikat, więc bank gwarantuje, ze odkupi je po cenie nie mniejszej niż 83% ich wartości nominalnej.
K: To już coś, choć 17% straty to dużo. Od czego to zależy?
D: Od czasu trwania inwestycji. 17% to strata przy najczarniejszym scenariuszu. Im bliżej końca inwestycji, tym procent strat jest mniejszy.
K: Skąd będę wiedział, jaki to będzie procent, gdy przyjdę wycofać część pieniędzy?
D: Bedę mógł wygenerować taką informację dla Pana. Zanim podejmnie Pan decyzję, będzie Pan wiedział, ile pieniędzy dostanie Pan za sprzedawane certyfikaty.
K: Ile będę czekał na zwrot pieniędzy?
D: Formalności dopełnimy w każdy pierwszy poniedziałek miesiąca, w pieniądze dotrą na Pana konto w środę.
K: Znam już najgorszy scenariusz tej inwestycji. Proszę więc przekonać mnie do Pastwa oferty.
D: Nasz bank w oparciu o analizy i prognozy światowych banków inwestycyjnych przygotował ofertę charakteryzującą się wysoką stabilnością. Indeksy AB, BB i BC w ciągu ostatnich 5 lat w najgorszych momentach traciły jedynie 2,9%, podczas gdy ich średni wzrost w ciągu tych lat wyniósł 24,56%
K: Niedużo z tego rozumiem, to ile ja mogę na tym zarobić?
D: Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z naszymi oczekiwaniami, to może Pan zyskać od 20 do 27%
K: Aha, rozumiem. Wezmę to pod uwagę. Dziękuję za rozmowę i wyjaśnienia, poczytam jeszcze materiały i wrócę do Pana z decyzją.
D: W razie pytań/wątpliwości jestem do Pana dyspozycji. Dziękuję za rozmowę