Witam! Mam wielką prośbę do was. Potrzebuję przetłumaczyć dwa przepisy kulinarne na j. niemiecki. Oto one:
1. Spatzle
50 dkg maki, 4-5 jajek, lyzeczka soli, 1/4 l letniej wody. Wszystko mieszamy w misce drewniana lycha az nas rece zabola, a na ciescie bede robic sie babelki. Ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
W czajniku gotujemy wode i przelewamy do duzego garnka, porzadnie solimy. Na gotujace wode trzemy spätzle. Albo mamy specjalna tarke do spätzli albo praske. Spätzle sa gotowe jak wyplyna na powierzchnie.
2. Sos Cacik
500 g jogurtu naturalnego
2 ogorki zielone
2 lyzeczki soli
4 zabki czosnku
1 lyzeczka oleju
woda
Jesli jogurt jest bardzo gesty, rozcieczyc go woda, posolic. Ogorki obrac ze skorki i pokroic w drobna kostke lub zetrzec na tarce, wymieszac z jogurtem. Czosnek posiekac albo zetrzec na tarce i dodac rowniez do jogurtu. Polac olejem. Jogurt nie powinien byc ani za gesty ani za rzadki.
Z góry dziękuję!!