o sobie, rodzinie i ulubionych rzeczach

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |
Bardzo mocno proszę o pomoc. Muszę przygotować to na jutro na lekcję niemieckiego, jednak nie mam zielonego pojęcia o niczym. Naprawdę bardzo mi na tym zależy, a sama nie dam rady :(

Jestem Karolina i mam 15 lat. Mieszkam w Polsce w małym mieście. Chodzę do 2 klasy gimnazjum. Dojeżdżam tam autobusem. Moimi ulubionymi przedmiotami szkolnymi są język angielski, polski a także WF. Nie lubię za to matematyki i fizyki. Moim ulubionym daniem są płatki śniadaniowe z mlekiem. Na śniadanie zazwyczaj jem chleb z żółtym serem.
Moja rodzina liczy 5 członków. Moja mama ma na imię Ania i ma 36 lat. Lubi gotować a także czytać książki. Ona jest opiekuńcza i spokojna. Mój tata ma na imię Maciek i ma 37 lat. Lubi oglądać telewizję a także spać. On jest zabawny i miły. Mój brat ma na imię Kuba i ma 10 lat. On jest pomocny, ale trochę leniwy. Lubi grać na komputerze i także czytać książki. Moja siostra Ola ma 12 lat i bardzo kocha zwierzęta - najbardziej konie. Ona jest ciekawska.
Ja najbardziej lubię psy. Mam dwa psy - Maksa i Bruno. Maks jest już stary i leniwy, jednak nadal sympatyczny. Bruno jest młody i strasznie miły. Niestety psy nie chcą nikogo słuchać.

Jeszcze raz bardzo proszę :) Dziękuje. Aha, i jesli można to poziom tak na 2 gimnazjum, ale to juz mniej wazne :)
edytowany przez karolinja: 13 mar 2011
Jeśli sama nic nie zaproponujesz po niemiecku, to ci prawdopodobnie nikt tego za ciebie nie zrobi. Albowiem tekst jest nie dla początkujących, czyli do dzisiaj spałaś. Rusz się, bo jutro jest już jutro!
edytowany przez zochama: 13 mar 2011
Och, to trudno :( Wiem, wiem... Powinnam wcześniej działać, ale no cóż... leń.
Noooo, skoro trudno, to trudno. Znaczy, wcale ci to nie jest potrzebne?
Jest, oczywiście, że jest. Ale skoro piszesz, że za późno no to chyba nic na to nie poradzę.
Noooo, chyba nic, ale, gdybyś ruszyła własny tyłeczek i trzasnęła to szybciutko na niemiecki....????
Ale pewnie nie masz czasu na takie bzdury, c'nie?
btw. gdzie pisałem, że za późno? Pomyliły ci się bajki?
Chodzi o to, że jeśli umiałabym niemiecki to nie musiałabym prosić o pomoc.
POMOC dla mnie = ktoś coś sam zaczyna i mu się zacina i trzeba popchnąć, bo kombinuje, jak koń pod górkę. U ciebie się jeszcze nie zacięło. Chcesz gotowca.
Bo nie dam rady sama napisać.
Masz czas?
Pierwsze zdanie powinnaś umieć. W drugim:
http://de.pons.eu/dict/search/results/?q=mieszkac&in=&kbd=en-gb&l=depl
To znaczy jest tak że znam poszczególne słówka i niektóre budowy zdań, jednak nie zawsze potrafię to ze sobą skleić.
Tłumaczenie na Tłumaczu w Google jest niepolecane?
Dlaczego nie? Ale, gdy to opublikujesz, to musisz najpierw włączyć mózg i sprawdzić, jakich bzdur ci on nawypisywał, bo to się często zdarza. Gugle, to maszyna. Maszyny do dzisiaj jeszcze nie potrafią myśleć. One są dobre, ale: w momencie, gdy napiszesz nie po polsku sformułowane zdanie, to może wyjść złom. Myśleć - to twoje zadanie. Gugle trzaska tylko to, co zan, jako słówko. Ale czasem jest dobry.
Uwaga 1: ja Gugla nie poprawiam! Chyba, że się wysilisz i go poprawisz sama.
Uwaga 2: skróć twoje zdania na maksa. One są dla ciebie zbyt skomplikowane, jeśli nie znasz dobrze języka. Gdy puścisz je przez Gugla, to nie będziesz nic wiedziała.
Uwaga 3: pytałem, czy masz czas? Czemu nie odpowiadasz? Nie masz? To szkoda naszego wspólnego czasu.
Mam czas, już mam "Ich bin Karolina und ich bin funfzehn Jahre. Ich komme aus Polen und Ich wohne ins Goniądz.. Ich gehe zu zwei Gymnasium. Ich gehe zur Schule mit dem Bus. Meine Leiblingsfach sind Englisch, Polisch und Sport. Ich mag kein Mathematik und Physik. Mein Lieblingsessen ist Frühstücksflocken mit Milch. Ich esse Brotkäse zum Frühstück.
Meine Familie besteht aus 5 Personen. Die Mutter heißt Anna und ist 36 Jahre alt. " i piszę dalej. Trochę zdań pozmieniałam.
Ich bin Karolina und ich bin funfzehn Jahre alt. Ich komme aus Polen und Ich wohne ins Goniądz.. Ich gehe zu zwei Gymnasiumen. Ich gehe??? zur Schule mit dem Bus. Meine Leiblingsfach liczba mnoga!sind Englisch, Polisch und Sport. Ich mag kein Mathematik und Physik. Mein Lieblingsessen ist sindFrühstücksflocken mit Milch. Ich esse Brotkäse zum Frühstück.
Meine Familie besteht aus 5 Personen. Die Mutter heißt Anna und ist 36 Jahre alt.

Patrzecie, patrzcie, jak ona umie po niemiecku! Uczcie się! Bardzo dobrze!
Spiesz się powoli!
czyżby to był sarkazm? ;)
No, kurde, jak ciebie trzeba chwalić, żeby było wzięte za pochwałę? Na początku gadałaś, że ty nic, a potem chwalę cię, a ty się już rzucasz? Kurde, te polskie baby są straszne!
Takie bŁędy, jak twoje, robi każdy na pczątku. To drobiazgi.
Nie, nie rzucam się :) A poza tym nie wszystkie baby są straszne ;P Akurat tylko na taką trafiłeś.
Nie zagaduj. Do roboty. Popatrz co tutaj dzisiaj daga wypisuje, to się złapiesz za głowę z rozpaczy.
Ich bin Karolina und ich bin funfzehn Jahre alt. Ich komme aus Polen und Ich wohne ins Goniądz.. Ich gehe zu zwei Gymnasiumen. Ich gehe zur Schule mit dem Bus. Meine Leiblingsfach sind Englisch, Polisch und Sport. Ich mag kein Mathematik und Physik. Mein Lieblingsessen sind Frühstücksflocken mit Milch. Ich esse Brotkäse zum Frühstück.
Meine Familie besteht aus 5 Personen. Die Mutter heißt Anna und ist 36 Jahre alt. Sie mag kochen und sie liest sehr gern Bucher. Sie ist FÜRSORGLich und friedlich.Mein Vater ist Maciek und Er ist siebenunddreißig Jahre alt. Er mag fernsehen und schlafen. Er ist lustig und nett . Mein Bruder ist Kuba und er ist zehn Jahre alt. Er ist hilfreich und wenig faul. Er liest sehr gern Bucher und Er spiele auf Computer gern. Meine Schwester ist Ola und sie ist zwolf Jahre alt. Sie liebt Tiere. Sie liebt Pferde am miesten. Sie ist neugierig. Ich mag Hund am miesten. Ich habe zwei Hund - Maks und Bruno. Maks ist alt und faul ,aber sympathisch. Bruno ist junger und sehr nett. Leider, Hunde horen nicht zu.

Oto, co udało mi się napisać. Znając życie to połowa jest błędem.
Babo! Jak ja coś skreślę, to masz wywalić!
Nie cuduj z tym znaniem życia, bo go jeszcze nie znasz. Wierz w siebie!

Ich komme aus Polen und Ich wohne insskreślone!!!) Goniądz.. Ich gehe zu zwei Gymnasiumen. Ich gehe zur Schule mit dem Bus.
Jak się idzie do szkoły autobusem? Trap-trap-trap? Lacz-lacz-lacz? Czy też brumm-brumm?
Meine Leiblingsfach sind Englisch, Polisch und Sport. Ich mag kein Mathematikjaki rodzajnik mma Mathematik? und Physik.
Er ist hilfreich und wenig faul.
wenig faul, czy ein wenig faul = nicht faul = fleissig? wenig faul = mało leniwy, ein wenig faul = trochę leniwy
Er liest sehr gern Bucher und Er spiele auf spieltComputer gern.
Sie liebt Pferde am miesten. literówka: am meisten
Ich mag Hunde am miesten. literówka: am meisten
Ich habe zwei Hunde - Maks und Bruno.
Bruno ist junger und sehr nett. jünger = młodszy
Leider, Hunde horen nicht zu. Czy to znaczy, że są głuche? die Hunde hören nicht auf mich.

I czego chcesz? Jak na początek wszystko calkiem nieźle. I nauczyciel nie urwie ci za to głowy!
Nawet nie musiałaś Guglować. Uwierz w siebie. Ty jesteś największa, najlepsza, najpiękniejsza i tobie nic złego nie może się przydarzyć (każdego ranka powtarzać przed lustrem!)
Ich bin Karolina und ich bin funfzehn Jahre alt. Ich komme aus Polen und Ich wohne in Goniądz. Ich werde zu zwei Gymnasiumen. Ich gehe zur Schule mit dem Bus. Meine Leiblingsfach sind Englisch, Polisch und Sport. Ich mag kein Mathematik und Physik. Mein Lieblingsessen sind Frühstücksflocken mit Milch. Ich esse Brotkäse zum Frühstück.
Meine Familie besteht aus 5 Personen. Die Mutter heißt Anna und ist 36 Jahre alt. Sie mag kochen und sie liest sehr gern Bucher. Sie ist FÜRSORGLich und friedlich.Mein Vater ist Maciek und Er ist siebenunddreißig Jahre alt. Er mag fernsehen und schlafen. Er ist lustig und nett . Mein Bruder ist Kuba und er ist zehn Jahre alt. Er ist hilfreich und ein wenig faul. Er liest sehr gern Bucher und Er spielt Computer gern. Meine Schwester ist Ola und sie ist zwolf Jahre alt. Sie liebt Tiere. Sie liebt Pferde am meisten. Sie ist neugierig. Ich mag Hund am meisten. Ich habe zwei Hunde - Maks und Bruno. Maks ist alt und faul, aber sympathisch. Bruno ist jung und sehr nett. Die Hunde hören nicht auf mich.

Nie wiem naprawdę, teraz jest dobrze? A co do tamtego rodzaju, jaki ma matematyka to nie mam pojęcia.
Najgorsze jest to, że jeszcze będę musiała to przeczytać. Oh.
A słyszałaś coś o słownikach? Tym razem to jest sarkazm!
http://de.pons.eu/dict/search/results/?q=mathematik&in=&kbd=en-gb&l=depl
Dlaczego zmieniasz to zdanie? Ich werde zu zwei Gymnasiumen. (liczba mnoga = Gymnasien)
Nie mówi się Brotkaese, lecz Kaesebrot. Poprawić! W niemieckim mówi się odwrotnie niż w polskim.
Poza tym wszystko okay. jak na początake bardzo sympatycznie! Niemiecki nie jest taki straszny, jak się trochę przysiądzie!
Do szkoły nie chodzi się autobusem, lecz jeździ! Chodzi się na piechotę. Lieblingsfach = liczba pojedyńcza, Libelingsfaecher = liczba mnoga. Poprawić!
"Ich werde zu zwei Gymnasiumen." a co, jeśli chodzi, ze chodzę do 2 klasy gimnazjum?
Napisałaś, że chodzisz do dwóch gimnazjów. No, to jak jest? Chodzisz do drugiej klasy, czy do dwóch szkół? Spróbuj: jestem w drugiej klasie.
Hm.. Ich bin in der zweiten Klasse in Gymnasium?
edytowany przez karolinja: 13 mar 2011
Yessssss! Ohne "in".
Uff... Dziękuje więc bardzo za bardzo długi czas poświęcony dla dej okropnej sprawy. :)
Czemu okropnej? Może zasmakujesz krwi i spodoba ci się język? Przecież ja tylko troszeczkę "pomogłem". Resztę zrobiłaś sama. Czy z Guglem, czy nie. Ale, jeśli zrozumiałaś wszystko, to jest to dobry znak. Te inne malutkie błędy nie mają na razie absolutnie żadnego znaczenia. Ważne jest, że się sama naprężyłaś. Nie zapomnij jutro przed lustrem. Jak to było? Powtórz!
Hmm... Coś w rodzaju "Ty jesteś największa, najlepsza, najpiękniejsza i tobie nic złego nie może się przydarzyć" :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie