Krótkie zdanka propo 'weil'

Temat przeniesiony do archwium.
Są to zdanka przykładowe dotyczące budowy zdania ze słówkiem 'weil'.
Proszę o pomoc z uzupełnieniem, oraz jeśli ktoś ma krótka def. jak w takim przypadku zdanie budujemy.

Ich habe tanzen gelernt, weil meine Frau gern tanzt.
Ich habe Gitarre spielen gelernt, weil ich gern Musik gemacht habe. ( przy okazji co to zdanie oznacza? Uczę się gry na gitarze, ponieważ chętnie tworzyłem muzyke? (w przeszłości))
Ich habe Deutsch gelernt, weil ich in meinem Beruf weiterkommen möchte. (tutaj co oznacza słówko 'weiterkommen'?)

a.) Im Nebensatz steht das Verb...
b.) Im Nebensatz mit Partizip steht das konjugierte Verb...
c.) Im Nebensatz mit Modalverb (z. B. können) steht das Modalverb...

i uzupełnić zdanka ćwiczebne:

Wir können auch nicht helfen, weil...
(Unser Vater kommt am Wochenende.)

Warum gibt es kein Brot? Weil...
(Ich habe nicht eingekauft.)

Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.
Oglądałeś już naszą forumową zakładkę "Nauka"?
Czuję problemy. Nie przeglądałem jeszcze tego forum praktycznie wcale... Ale zrobię to, obiecuję :)
Cytat: maciejpawlak
Czuję problemy. Nie przeglądałem jeszcze tego forum praktycznie wcale... Ale zrobię to, obiecuję :)
zrób, to może wtedy pogadamy?
btw. co to jest propo "weil"?
Potrzebowałem pomocy, a odpowiedziała tylko nieprzyjemnie mi jakaś kobita. Jeśli jesteś dobra z niemca co by Ci zaszkodziło pomóc w tym wypadku? Jeśli jesteś słaba, mogłaś się nie wypowiadać wcale. Szukam pomocy, nie zaczepki.
wszystko mogłam i zrobiłam, co mogłam. Obejrzyj zakładkę, pomyśl i zaprzestań się obrażać, bo jeszcze nie masz za co. Jestem jeszcze bardzo milutka dla ciebie. A lekcji za ciebie nie odrobię. Czy to jest jasne?
btw. i nie wyzywaj mnie od "kobit".
edytowany przez zochama: 03 wrz 2011
Nie obrażam się, szukam pomocy, o czym już wcześniej wspominałem. Lekcji za mnie nie odrobisz, bo to nie zadanie domowe tylko własny tok nauczania. Jestem studentem, a niemiecki chcę ogarnąć dla siebie. Co do kobit, wolałąbyś określenie 'baba' ? :)
Podałam ci przepiękne informacje. Twoich reakcji zupełnie nie potrafię sobie umiejscowić. A ty marnujesz czas na wypisywanie jakichś bzdur o mnie. Zbliżyło cię to do twego "propo"? Ciekawa metoda. Czekałam na ciebie. Jesteś jednym z pierwszych we wrześniu. Ja ci tylko dobrze radzę. A tobie? Tobie wcale nie chodzi o niemiecki. Tobie chodzi o pyskowanie i obrażanie się. Przecież widać to od razu, z jakiego towarzystwa pochodzisz. Jedynie ty tego nie widzisz. Wszyscy inni widzą to bardzo dokładnie.
Wypisywanie bzdur o Tobie? Nie wiem gdzie, przepraszam za wszystkie. Za przepiękne informacje przepięknie już podziękowałem, więc nie będę tego robił ponownie. Jakbym chciał popyskować wszedłbym na czaterie, nie forum języka niemieckiego... Nie lubię po prostu wszystko wiedzących i muszę dać ostatnie zdanie. Jeśli Cię uraziłem, przepraszam, pomocy już od Ciebie ani nie chcę, ani nie oczekuję. Myślę, że temat z weil wyczerpaliśmy w zupełności, więc pozdrawiam, cześć, pa, czołem!
Cytat: maciejpawlak
Jestem studentem

I myślisz, że to zwalnia od myślenia, czy też samodzielnego szukania informacji?
A wystarczyło przejrzeć forum:
https://niemiecki.ang.pl/search/weil
Lukar tego i tak nie usuwa, bo to zwykły masochista na poziomie tych studentów..

A tak się zachowuję studenty. Najpierw zawracają głowę a potem okazuje się, że i tak nie ma sprawy. Potem pisze się obelgi na prywatną korespondencję, bo opieprzyć przecież trzeba. Cytuję
uparciuchu
Ile masz lat? 13, że musisz zawsze mieć ostatnie zdanie? Nie obrażam Cie, Ty za to mnie tak. Ja chciałem pomocy, Ty znalazłaś zaczepkę i mówisz, że mi o to chodziło. Naprawde Twoje wypowiedzi są nienajmądrzejsze ale mimo to odpisujesz cały czas. Naprawdę Ci się tak nudzi i masz tak słabą samoocenę, że musisz się łapać takich tandetnych sposobów na polepszenie samopoczucia? Jeśli szukasz kogoś do rozmowy naprawde zagadać można inaczej, nie trzeba się przypieprzać o wszystko. Co do mojego problemu już sobie poradziłem. Mogłaś mi w tym pomóc, ale przecież po co. To jest widze forum od mądrzenia się, nie pomocy.
aha i tak na przyszłość jeśli się do kogoś zwracamy należałoby zachować formę grzecznościową i zaimki pisać wielką litera.
pozdrawiam
koniec cytatu
edytowany przez zochama: 04 wrz 2011
zochma za to Ty prezentujesz poziom naprawdę europejski...
Wo du recht hast, da hast du recht. Strenge dich an. Setze die Latte höher. Bewege deinen Hintern - Pawlak! Sonst bleibst du hinter den Negern...
Dein Kargul.
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę