opowiadanie tesktu z innej perspektywy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :) czy mogł by mi ktoś pomoc? zaczynam dopiero niemiecki na studiach a juz nie wiem jak to mam zrobic. mogł by mi ktos pomoc? mam tekst opowiadany. i Musze go opowiedziec z perpektywy żony Norberta lub samego Norberta. Umie to ktos? byla bym naprawde bardzo wdzieczna. Tez mam uzywac przy tym "wyobraz sobie" itd. wklepjam tekst i tlymaczenie g tez.
PROSZE O POMOC:(
Die Idee
Der Brief musste vor 12 Uhr abgeschickt werden, aber Cora konnte nicht mehr zu Post fahren, weil es schon spät war und sie zur Arbeit musste. Es gab nur eine Möglichkeit: Ihr Mann Norbert musste den Brief mitnehmen. Aber Cora wusste, dass er sehr vergesslich war. Auf einem Zettel notierte sie: "Nicht vergessen: Brief zur Post bringen!" Dann hatte sie noch eine Idee ... Norbert ging kurz vor neun aus dem Haus. Er hatte den Brief in die Tasche gesteckt. In der U-Bahn tippte ihm ein junger Mann auf die Schulter: "Vergessen Sie nicht, dass der Brief zur Post muss!" Norbert zuckte zusammen: Woher konnte der Mann das wissen? An der Ampel auf dem Weg ins Büro musste er warten. "
" Entschuldigen Sie, bitte denken. Sie daran dass Sie den Brief für Ihre Frau zur Post bringen sollen." Ja, fast hatte er es vergessen, aber wie konnte die frau wissen, dass...? Er machte einen kurzen Umweg zur Post. Zwei Euro und zwanzig für einen Auslandsbrief-teuer!, dachte er Zwanzig Minuten später war er im Büro. Im Fahrstuhl Fragte ihn eine Kollegin: " Haben Sie den Brief schon zur Post gebracht?" Er war entsetzt. Wie konnten die Leute nur wissen...? Im Büro hängte er seinen Mantel an die Tür und setzte an seinen Schreibtisch Plötzlich war alles klar.

pomysł
List miał być wysłany przed 12 godzina, ale Cora nie mogła jechac z nim na poczte, bo było późno i musiała isc do pracy. Był tylko jeden sposób: jej mąż Norbert musiał wziać list. Ale Cora był bardzo roztargniona. Na notatkę napisała: "Nie zapomnij zabrać ze sobą listu do urzędu pocztowego!"
Potem miała inny pomysł ... Norbert wyszedł z domu tuż przed dziesiątą. Włożył list do kieszeni. W metrze, młody mężczyzna poklepał go po ramieniu: "Nie zapominaj, że masz iść na poczte wysłać list!" Norbert skrzywił: Jak człowiek może wiedzieć? Musiał jeszcze czekac na światłach w drodze do."
"Przepraszam, proszę pomyśleć. Pamiętaj, że masz list wysłać swojej żony w urzędzie pocztowym." Tak, prawie zapomniałem o tym, ale skąd obca kobieta o tym wie? Pojechał krótka drogą na poczte. Dwa euro i dwadzieścia dla zagranicznych- drogo!, Pomyślał. Dwadzieścia minut później był już w biurze. W windzie, kolega zapytał go: "Czy poszedł z listem na pocztę już?" Był przerażony. Jak ludzie mogą wiedzieć tylko ...? W biurze powiesił kurtkę na drzwiach i usiadł przy biurku Nagle wszystko stało się jasne.
nikt nie pomoze?? chocoaz zeby ktos mnie naprowadził jak to zrobić... Prosze.
Du bist Cora und du sollst erzählen als Cora.
Oder:
Du bist Norbert und du sollst erzählen als Norbert.
ale to chodzi o caly tekst. jego opowiedziec
Cytat: fiolek1992
nikt nie pomoze?? chocoaz zeby ktos mnie naprowadził jak to zrobić... Prosze.
fiolek1992! Czuj duch! Nie zamulaj forum!
nie zamulam, tylko pytam...!
Czuj duch!
Założymy się, że zamulasz?
Cytat: irkamozna
Czuj duch!
Założymy się, że zamulasz?

forum jest po to zeby pisac..! xD
Temat przeniesiony do archwium.