3 szkl maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl cukru 1 cukier waniliowy 250gram masla 4 zoltka 2 lyzki smietany wszysko posiekac nozem i zagniesc rekami ciasto podzielic na 2 czesci 1 do lodowki 2 na pol i do zamrazalnika na kilka godzin nawet na noc mozna zostawlc 2 kg jablek starkowac na grubych oczkach i przesmazyc zeby pyscily sok odsaczyc na sitku dodac 1 cukier waniliowy i 1/2lyzeczki cynamonu Blaszke wylozyc papier do pieczenia na spod ciasto z ldowki, palcami wykladam na to odsaczone jablka na to zetrzec na tarce o grubych oczkach 1 czesc ciasta z zamrazalnika ubic piane z pozostalych bialek dodac troche cukru wylozyc na ciasto nastepnie starkowac 2 czesc ciasta z zamralnika wylozyc na beze piec okolo 45-60 min zalezy od piekarnika