Przepis na sezamowca tłumaczenie proszę o pomoc wrzucam wersję POLSKĄ i NIEMIECKĄ

Temat przeniesiony do archwium.
Sezamowiec
Ciasto:
0.5 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
0.5 szk. cukru pudru
1 margaryna
5 żółtek
Troszkę ciepłej wody
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i waniliowy.
Następnie dodać margarynę i siekać do otrzymania sypkiej masy.
Dodać żółtka białka oddzielić w inną miskę.
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
Masa sezamowa:
20 dag sezamu
0.5 szk. cukru
10 dag masła
Sezam zarumienić na suchej patelni i dodać resztę składników.
Całość wylać na pierwszą część ciasta.
Piec ok. 35 min w 180 stopniach.
Masa wiórkowa:
5 białek
1 szk. Cukru pudru
20 dag wiórków kokosowych
Kwaśny dżem
Białka ubić na sztywno dodać cukier. Miksować jeszcze przez kilka chwil.
Na koniec dodać wiórki i lekko wymieszać.
Posmarować ciasto kwaśnym dżemem.
Wylać na drugą część ciasta.
Piec ok. 30 min w 180 stopniach.
Uwaga góra łatwo się przypala.
Masa chałwowa:
15 dag chałwy
1 masło
0.5 szk. Cukru (ja dodaje mniej i tak jest słodkie)
Rozpuszczać na dużym ogniu intensywnie mieszając, dopóki chałwa i masło się nie połączy.
Odstawić z ognia i mieszać jeszcze chwilę, by tłuszcz się nie rozwarstwił.
Odstawić w chłodne miejsce i ostudzić.
Ostudzona masa musi być sztywna, ale nie na tyle by można ją było rozsmarować.
Na placek z sezamem wylać masę chałwową i przyłożyć plackiem z wiórkami.


Zutaten:
Mürbekuchen:
0,5 kg Mehl
2 Tl Backpulver
1 Päckchen Vanillezucker
125g Puderzucker
1 Butter
5 Eigelbe
Mehl mit Backpulver mischen, Puderzucker und Vanillezucker dazugeben.
Danach Butter mit allem hacken bis das Teig fein ist.
Eigelbe dazugeben. Eiweiß trennen im anderem Schussel.
Der Teig knieten und auf zwei teilen.
Sesam creme:
20 dag Sesam
125 g Zucker oder Honig
10 dag Butter
Sesam braten auf trockener Pfanne bis der goldig ist. Rest zutaten dazugeben und warm machen.
Auf erste Teil von Teig draufschmieren,
35 min in 180 Grad backen.
Kokos creme:
5 Eiweiß
250 g Puderzucker
200g Kokosflocken
sauer Konfitüre
Das Steif geschlagene Eiweiß mit Zucker mischen und noch bisschen zusammenschlagen.
Zum Schluss Kokosraspeln dazugeben und leicht mischen.
Der Teig mit Konfitüre schmieren.
Ganze Eiweiß mit Kokosraspeln darauf aufgießen
30 min in 180 Grad backen.
Aufpassen brennt schnell.
Halva creme
15 dag Halva
1 Butter
125 g Zucker
Auf große Feuer schmelzen bis Halva, Butter und Zucker werden nicht zusammen.
Aus Feuer wegstellen und noch Parr Minuten ruhren.
Alles abkühlen lassen bis das hart wird aber so hart dass können wir noch das schmieren.
Am Schluss Halva creme aufgießen auf Sesam Teig und Kokos teig darauflegen.
Aby uniknąć tego typu wpisów:
Cytat: madarczis
Kup sobie maść na ból dupy. Smaruj 2 razy dziennie. Ten tekst potrzebuje w sprawach zawodowych.
oszczędzam sobie pomoc.

btw. ciekawe, że po 11 latach na forum masz jeszcze takie problemy...