Gimnazjalista i niemiecki

Temat przeniesiony do archwium.
Moge prosic o napisanie mi rzeczy z gramatyki, które powinien znac gimnazjalista? mam na mysli takie rzeczy jak passiv, futur, perfekt...
Witam, nie biore tego z żadnej książki tylko pisze z głowy, bo sam do niedawna byłem gimnazjalistą ;-)

A w któej jesteś klasie, że spytam? Pewnych rzeczy będziesz się dopiero uczyć, ale jeżeli masz ambicje posiąść je samodzielnie to dobrze. Nic nie zmienia faktu, że nauczyciel potrafi niektóre rzeczy lepiej zobrazować niż jakakolwiek książka.

Więc tak:
- odmiana czasowników w czasie teraźniejszym
- odmiana podstawowych czasowników nieregularnych we wszystkich czasach
- na pewno czasy: teraźniejszy, przeszły(perfekt), przeszły(imperfekt), przyszły - w takiej kolejności! z tym ze przyszly jest w 3 gimnazjum
- przypadki - znajomość odmiany przez przypadki, rozpoznawanie przypadków w zdaniu
- przyimki - to się tyczy powyższego, przyimki do określonych przypadków
- szyk zdania po określonych przyimkach
- rodzajniki - bardzo wazna rzecz, najtrudniejsza do nauczenia bo wymaga duzo czasu
- rekacja nie jest wymagana ale bardzo dobrze ja znac do najczesciej uzywanych na danym poziomie czasownikow

Tak naprawde w gimnazjum nauka języka(mówie o poziomie podstawowym), zamyka się do wykucia słówek z działu i podstawowej znajomości języka. Dlatego warto uczyć się samemu. Kiedy poznasz powyższe myślę, że będziesz miał niezłe podstawy ;-)

Pozdrawiam i, viel Erfolg!
Ja też się trochę sam douczam gramatyki... Z jakiej książki korzystasz w gimnazjum? Może mi ktoś podac rzeczy (gramatyka i ewentualny zakres słownictwa) wymagane na egzaminie FIT IN DEUTSCH 1 i 2???
Znaczy to jest tak, ze ja ide teraz do liceum :) I biore rozszerzenie jezykowo-geograficzne, i musze niemiecki podszkolic przed wakacjami, bo poszedłem do liceum gdzie niema przelewek (najlepsze w mieście, albo 2 z kolei), i poprostu sam tez chce sobie podszkolic, ze wzgledów takich, iż chce zdawac mature rozszerzoną ;) Narazie chce sobie podszkolic wszystko co sie nauczyłem, czyli wystarczy to:

- odmiana podstawowych czasowników nieregularnych we wszystkich czasach
- na pewno czasy: teraźniejszy, przeszły(perfekt), przeszły(imperfekt), przyszły - w takiej kolejności! z tym ze przyszly jest w 3 gimnazjum
- przypadki - znajomość odmiany przez przypadki, rozpoznawanie przypadków w zdaniu
- przyimki - to się tyczy powyższego, przyimki do określonych przypadków
- szyk zdania po określonych przyimkach
- rodzajniki - bardzo wazna rzecz, najtrudniejsza do nauczenia bo wymaga duzo czasu
- rekacja nie jest wymagana ale bardzo dobrze ja znac do najczesciej uzywanych na danym poziomie czasownikow

tak? :)
Tak z doświadczenia Ci powiem;) rok przed pierwszą klasą liceum (tzw. klasa zerowa) miałem 8h niemieckiego w tygodniu, od pierwszej klasy po 5h w tygodniu. W maju przede mną matura, którą z pewnością napiszę z łatwością, ale co z tego? w liceum się języka nie nauczysz;p no chyba, że będziesz miał po 16h tygodniowo, jak to w jednej szkole u mnie mają;) jeżeli chodzi Ci tylko o maturę, to liceum może być, jeżeli chcesz się języka nauczyć to musisz samemu przysiąść ;) A poziom mojej szkoły jest taki, że każdy kto przychodzi, to ma oceny na świadectwie o mniej więcej ocenę niżej, niż miał na gimnazjalnym ;)
Jeżeli chodzi o zakres materiału, to z pewnością to co zostało podane wystarczy, nawet z nawiązką ;)

Przy okazji... poziom języków w szkole jest na tak niskim poziomie, że po dobrym przygotowaniu w gimnazjum jest się w stanie zdać maturę podstawową... żenujące ale taka prawda. Zdana matura rozszerzona to wg mnie też żaden wyczyn, można i zdać na 70%, a realia są takie, że z Niemcem ma się problemy porozumiewać...
Ok dziekuje za informacje :) I dobrze, ja sie do Niemiec nie wybieram, a jezyk uwazam, ze jest okropny, ale musze sie go uczyc, i miec z matury rozszerzonej dużo % bo mi jest potrzebny na studia- Skandynawistyka, tam wymagają mature z ang, niem, i gegry chyba rozszerzonej też... i dlatego sie go musze uczyc :P jeszcze mnie czeka powtórka słówek... Mam pytanie... dlaczego na tej liscie niema passiv-u?
>- rodzajniki - bardzo wazna rzecz, najtrudniejsza do nauczenia bo
>wymaga duzo czasu
A ok spoko :) Prosze o odpowiedz na reszte pytań.
rekacja --> Niektóre czasowniki w jez. niem. albo wymagają dopełnienia w odp. przypadku, albo łączą się z dop. za pomocą jakiegoś przyimka.
Często Polacy robią błąd i mówią: Ich störe IHR a powinno się mówić Ich störe sie czyli Ja przeszkadzam jej (po niem. przeszkadzam ją:P)
>- przyimki - to się tyczy powyższego, przyimki do określonych
>przypadków tabelka?
tu chyba chodzi o to żeby wiedziec z jakimi przypadkami łaczy się dany przyimek np durch + akk, aus + Dativ

>- odmiana czasowników w czasie teraźniejszym to umiem, nie musze sobie powtarzac
>- odmiana podstawowych czasowników nieregularnych we wszystkich
>czasach imperfekt, i futur? podstawowych i nieregularnych we wszystkich
>czasach? mam pytanko... macie gdzies stronke na której jest opisane
>jak to zrobic?
>- na pewno czasy: teraźniejszy, przeszły(perfekt),
>przeszły(imperfekt), przyszły (futur) stronke gdzie wytłumaczony jest imperfekt i futur.
>- przypadki - znajomość odmiany przez przypadki, rozpoznawanie
>przypadków w zdaniu wszystko dobrze opisane.
www.google.pl
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Studia językowe