gramatzka opisowa synatx

Temat przeniesiony do archwium.
wie ktos moze co to jest Objekt a co Angabe... przy rozkladaniu zdania mam problem i nigdy nie wiem kiedy Objekt a kiedy Angabe
moze jest ktos kto wie jaka jest roznica i jak poznac kiedy ktore jest ktore
prosze o pomoc
Ja wiem....

Musisz uwazac!
"Obejkt" nie jest przeciwienstwem do "Angabe", poniewaz
"Objekt" moze tez wystepowac jako "Angabe"!

Z ksiazki jakiego autora sie uczysz? Jest kilka okreslen fachowych i kilka teorii, jezeli chodzi o ten zakres gramatyki. Dlatego zanim postaram sie wyjasnic, moze podaj zrodlo, z ktorego sie uczysz.
Rozrozniac powinnas:

"Ergänzung" - "fakultative Ergänzung" - "Angabe"
Deutsche Grammatik Helbig, Buscha... ale ksiayka m nic nie daje , tamte regulki jakos do mnie nie przemawiaja.
moze podam przyklad:
Der Schuster schickt dich auch schweigend zum Krug, um ein halbes Literchen Bier zu holen, denn der Geist der Sprache muss gelockt werden.

noi w tym zdaniu
zum Krug -to Lokalangabe (a nie dativ Objekt) nie wiem dlaczego bo nie wiem jka jest roznica medzy angabe a objekt
ein halbes Literchen Bier to akkusativobjet a dlaczego nie Angabe?
zarowno zum Krug (schicken) jak i ein halbes Literchen Bier (holen) odnosi sie do Prädikatu (orzeczenia)
chyba musialam opuscic jakies wyklad i stad moje braki... moze znajdze sie ktos kto ma o tym pojecie... bede wdzieczna za wsazowki
Najlepiej jest zadawać sobie pytania. Poprzez pytania będziesz miała podane jak na tacy jakie to częsci zdania. Subjekt odpowiadana pytania Wer? was?, Objekt odpowiada na pytania przypadków. Tutaj rozróżnić można Dativobjekt Wem?, Akkusativobjekt Wen? Genitivobjekt oraz Präpositionalobjekt...

das Objekt - czyli dopełnienie
Umstandsangabe - czyli okolicznik (czasu, miejsca, sposobu, celu, przyczyny itd.)

zum Krug nie może być Dativobjektem ponieważ po pierwsze: występuje przy nim przyimek zu. W tym wypadku moglibyśmy się pokuśić o Praepositionalobjekt ale znowu nie jedynym logicznym pytaniem które można zadać jest pytanie: Wohin schickt dich der Schuster? Der Schuster schickt dich zum Krug. A wiedząc na jakie pytanie możemy zadać przy okoliczniku miejsca (czyli np. wo? wohin? itd) obstajemy przy tym że jest to okolicznik miejsca, czyli Lokalangabe.
Aaa... teraz widze, o co ci dokladnie chodzilo. No wiec masz juz wytlumaczone przez poprzednika. Viel Spaß beim Lernen :-)!
brutus dzieki za iformacje...
wiec w zdaniu
Wenn ich zum Beispiel im Lufe des Vormittags ins Gasthaus zurückgehe,um die erlangten Aufträge zu überschreiben, sitzen diese Herren noch beim Frühstück.

erst- temporalangabe
beim frühstück- lokalangabe
im laufe der vormaittags- temporalangabe im form einer nominalphrase im genitiv
ins gasthaus-lokalangabe
die erlangten Aufträge-akkusativobjekt

oczywiscie caly rozbior zdania wyglada zpelnie inaczej, te wypisane przeze mnie angaben i objekty mnie interesuja czy dobrze zrobilam
super :)
widze brurus ze masz o tym pojecie wiec w wolnej chwili zerknij prosze na to zadnie czy dobrze zrobilam, nie mam niestety nikogo pod reka kto wie o co chodzi.

Seine Kinder, die sich freuten, dass er sehr früh kam, begrüßten ihn herzlich.
Hauptsatz: seine Kinder begrüßten ihn herzlich

SATZEBENE
1 Nebensatz: die sich freuten
2 NS : dass er sehr früh kam

SATZGLIEDEBENE
HS
seine Kinder + 1NS+2NS Subjekt
begrüßten Prädikat
ihn Akkusativobjekt

1NS
die subjekt
sich freuten Prädikat