Proszę o pomoc w związku z gramatyką

Temat przeniesiony do archwium.
Mam kilka zadań do zrobienia z gramatyki.Zrobię je samodzielnie, ale kompletnie nie wiem jak mam uzupełnić poniższe informacje związane z gramatyką.Proszę o pomoc w uzupełnieniu.

W języku niemieckim, podobnie jak w polskim, niektóre czasowniki łączy się z określonymi przyimkami, wymagającymi dopełnienia w określonym przypadku (mówimy o kimś lub o czymś).Zjawisko takie nazywamy rekcją czasowników. Czasowniki diskutieren, reden, sprechen łączą się z przyimkiem ....., który z kolei wymaga ..... (Akkusativ). Czasownik hőren (w znaczeniu posłuchać kogoś, słuchać się) łączy się z ..... + Akkusativ. Czasownik hőren (w znaczeniu słyszeć o czymś) łączy się z .... + ..... . Czasownik denken łączy się z ..... + ....... . Czasownik telefonieren łączy się z ..... + ..... . Pytając o rzeczy, do przysłówka pytajnego .... dodajemy przyimek łączący się z danym czasownikiem, np. wo + mit. Jeżeli przyimek zaczyna się od samogłoski, to między wo a przyimkiem wstawiamy spółgłoskę „.......” , np. wo + r+ űber . Pytania o osoby zaczynamy od ..., z którym łączy się dany czasownik, a po przyimku stawiamy zaimek pytajny dla ..... (Dativ), np. mit wem, lub dla ..... (Akkusativ), np. űber wen. Podobnie jak czasowniki, również niektóre przymiotniki łączą się z określonymi przyimkami, wymagającymi dopełnienia w określonym przypadku. Zjawisko takie nazywamy rekcją przymiotników. Przymiotniki abhängig i besessen łączą się z przyimkiem .... , a ten z kolei występuje z .... (Dativ). Pytania o rzeczy i osoby tworzymy podobnie jak w rekcji czasowników:
........ ist Thomas besessen? Er ist von Cindy Crawford besessen.
rekcja czasownika to połączenie czasownika i przyimka , który wymaga dopełnienia w odpowiednim przypadku.
np. achten auf + Akkusativ - uważać na
achten - czasownik
auf - przyimek
Akkusativ - przypadek
Jeżeli chcesz zapytać o osobę musisz użyć przyimek + pytanie przypadka, z którym ten przyimek sie łączy, w tym wypadku :
Auf wen ....- na kogo...?
w odpowiedzi używasz przyimek + zaimek osobowy
Auf mich...- na mnie....
Jeżeli pytasz o rzecz używasz wo+ przyimek, czyli:
worauf.... - na co...? ( jeśli 2 samogłoski są obok siebie tak jak tutaj o i a musisz dać między nie "r")
w odpiwiedzi na pytanie o rzecz musisz dać da+ przyimek, czyli:
darauf... - na to....

musisz nauczyć sie z jakim przypadkiem łączy sie dany przyimek, daje ci rowniez linka z czasownikami z rekcja. jak bedziesz miała problem to mozesz napisac [email]

http://niemiecki.nauka.pl/index.php/id=index/dept=53/cath=225/news=567/view=1

pozdrawiam miłej nauki
Dziękuję za pomoc .Biorę sie do pracy za zadania.
powodzenia :) jak cos to pisz na meila , a postaram sie pomóc.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie