Czy jest jakaś zasada rozpoznawania ...

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie czy ktoś wie jak powinno się rozpoznawać przypadek jaki powinien być użyty po danym czasowniku. Podaję przykład: czasownik bilden (tworzyć) i po nim należy zastosować Akk.(wer? was?) czy może D.(wem?)??
np. takie zdanie (Die) Mutter bildet die Gruppe / (Die) Mutter bildet der Gruppe??
Jaki wybiezesz przypadek zalezy tylko i wylacznie od ciebie, no i oczywiscie zdania. Kazdy przypadek(4) odpowiada na rozne pytania, aby wiedziec jaki przypadek masz zastosowac zadaj pytanie.

Np Akk. Ich sehe (kogo? co?)einen Hund
Dativ. Ich baue (Komu? czemu?)einer Falilie ein Haus.
No dobra zgadzam się z Tobą ale przecież nie zawsze pokrywają się niemieckie czasowniki i przypadki z polskimi....
Naszczescie nie zalezy to od osoby mowiacej, poniewaz bylo by tyle mozliwosci ile mowiacych :-)...

>ale przecież nie zawsze pokrywają się
>niemieckie czasowniki i przypadki z polskimi....

Tu masz oczywiscie racje. PRzykladem jest "stören", przy kotrym uzycie w Polskim sie nie pokrywa z uzyciem w Niemeickim:

j. polski: komu? czemu? = Celownik
j. niemiecki: kogo? co? = Biernik

Dlatego nalezy uczyc sie zawsze czasownika z przypadkiem.

bilden + Akk
helfen + Dat
schicken + Akk + Dat

Oczywiscie sa tez przypadki gdzie trzeba sie uczyc tez przyimka i przypadku:

(sich) erinnen an + Akk

Powodzenia!
lepiej sie uczyc samych wyjatkow, bo duzo sie z polskim pokrywa
wiesz sa tez rekcje czasownikowe i przymiotnikowe :):):) je warto znać :):):) naprawde:):) jest ich naprawde bardzo dużo ale wystarczy jak będziesz znał te podstawowe:):):
czy jest ktos kto mi pomoze;(!! musze przetumaczc bardzo wazne pisma! błagam o pomoc!

Prośba o umorzenie grzywny

Zwracam się z uprzejmą prośbą o umorzenie mi pozostałej części grzywny za miesiące czerwiec grudzień 2008 r. W wysokości

Uzasadnienie

Prośbę swoją motywuje tym iż w domu panuje trudna sytuacja finansowa. Jestem na utrzymaniu mamy, tata nie żyje. Podjąłem prace sezonową na umowę zlecenie do dnia 30 czerwca, niestety nie wystarcza to na spłacenie rat. Jestem uczniem, co nie pozwala mi na podjęcie stałej pracy. W chwili obecnej nie mam środków na zapłatę pozostałej części grzywny .
Nadmieniam jednocześnie, że dotychczasowe zobowiązania regulowałem w terminie.
Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby

Prośba o umorzenie grzywny

Zwracam się z uprzejmą prośbą o umorzenie mi pozostałej części grzywny w wsokości................ za miesiace ...................

Uzasadnienie

Prośbę swoją motywuje tym iż w domu panuje trudna sytuacja finansowa. Podjąłem prace sezonową na umowę zlecenie do dnia ............. ....... niestety nie wystarcza to na spłacenie rat. Wychowuję dwoje dzieci 16 i 2 lata. Moja żona nie pracuje. W chwili obecnej nie mam środków na zapłatę pozostałej części grzywny .
Nadmieniam jednocześnie, że dotychczasowe zobowiązania regulowałem w terminie.
Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie