No to mein Senf dazu ;-)))
"Jak sadzicie, czy podczas prowadzenie lekcji warto mowic uczniom slowka typu super, echt gut, das stimmt etc? Ma to jakis wplyw na prace z grupa, jak sadzicie?"
Oczywiście, że ma! słówko 'super' może być jedynym niemieckim słówkiem, które uczniowie zrozumieją na lekcji :-) i piszę to bez ironii...z doświadczenia ;-)
Bardzo mądre słowa: "Trzeba ich od czasu do czasu jakos zaskoczyć..;-)" (jr13)
Praca nauczyciela to trochę tak, jak ciągłe szukanie nowych tematów i sposobów, jak tu zainteresować znudzonego słuchacza... Trzeba być ciągle na topie, z wszelkimi nowinkami za pan brat, mieć podejście do gości typu "wisi mi wszystko, a już najbardziej niemiecki", potrzebna jest nieustanna energia i entuzjazm. Jeśli ktoś odczuwa w Tobie fascynację jakimś tematem, nieświadomie budzi to w nim coś na kształt zainteresowania... Und damit kann man schon etwas anfangen... ;-))
Jeśli dobrze zrozumiałam, masz prowadzić lekcję w swojej własnej klasie, więc Twoje zadanie jest kinderleicht ;-))) Raczej odpadają Ci problemy z dyscypliną, a to już jest duuuuuuuużo.
"rzuć tezę, że mężczyźni są mądrzejsi i lepsi niż kobiety - dyskusja na całą lekcję, tylko nie wiem czy nad klasą zapanujesz:p" Autora tego zdania nie muszę przedstawiać :P Byłbyś dobrym nauczycielem, tylko biedne byłyby te Twoje uczennice... ;-))))