dokształcenie - jak pisać ogłoszenia

Temat przeniesiony do archwium.
mam pytanie o jakich zasadach powinno się pamiętać, pisząc ogłoszenie po niemiecku i jakie obowiązkowe stwierdzenia powinny być użyte??? może jakieś gotowe stwierdzenia, które można wykorzystać w każdym ogłoszeniu?? Bardzo proszę o pomoc :)
Witaj,

niezbyt dokładnie uściśliłaś o co właściwie Ci chodzi, jakiego typu ogłoszenia? Można pisać wiele naprawdę różniących się od siebie ogłoszeń, w jednych dane zwroty, stwierdzenia, swego rodzaju Redewendungen itp (wnioskuję, że to masz na myśli) są bardziej, w innych mniej dopuszczalne. Odnośnie zasad też jest mi tu ciężko cokolwiek powiedzieć, sprecyzuj temat lub chociaż charakter ogłoszenia. Tak na gorąco na pewno wypada na początku się przedstawić, napisać czego ogłoszenie dotyczy, zostawić możliwość kontaktu ze sobą (przykładowo Ich bin unter der Telefonnummer xxxxxxxxx zu erreichen) na końcu pożegnać się i zakończyć jakoś sensownie ogłoszenie (z.B. Ich freue mich auf eine Nachricht von Ihnen/Lassen Sie mich bitte nicht zu lange auf eine Antwort warten) No ale tak jak mówię, ciężko podać listę uniwersalnych zwrotów do wszystkich ogłoszeń, bo ilu ludzi, tyle różnie napisanych ogłoszeń ;) Jeszcze uwaga, jeśli mowa tu o ogłoszeniu na maturze, to ważnym aspektem jest zamieszczenie wszystkich podpunktów/informacji o jakie pytają lub każą uwzględnić. Niby oczywiste, a wielu na tym właśnie się przejechało.

Grüsse!
niem.pl
ad. wyżej

Dorzucę jeszcze formę pisania ogłoszenia w świetle matury.
Tak więc jeżeli na maturze będziesz musiała napisać ogłoszenie to nic innego jak się cieszyć, z tym rzadko kiedy są większe problemy. Wystarczy tylko kierować się pewnymi ogólnymi regułami, m. in.:

- jeśli w poleceniu nie jest uwzględniona maksymalna/minimalna objętość to pamiętaj, że ogłoszenie nie powinno być niewyobrażalnie długie. (jeśli jest to określone - problem z głowy) Jak sama nazwa wskazuje - ogłaszam coś, tak więc halte keine Rede! To co na pewno powinno zawierać to przede wszystkim informacja o przedmiocie ogłoszenia (kto, co, jak, gdzie)
Na koniec zostaw jakieś dane, aby osoba która potencjalnie przeczyta ogłoszenie mogła bez problemu się z Tobą skontaktować. (fikcyjne)

Kilka przydatnych słówek/fraz:

Achtung! - uwaga!
ich habe...verloren. - zgubiłem/am...
suchen - szukać
finden - znaleźć
Heute komme ich spät zurück - dzisiaj wrócę późno.
Vergiss bitte nicht... - nie zapomnij proszę o
Vielen Dank im Voraus - z góry dziękuję!
Ruf mich an! - zadzwoń do mnie!
Ich bitte den Finder um Rückgabe. - proszę znalazcę o zwrot.
Meine E-Mail ist... - mój e-mail to...
Weitere Informationen unter der Telefonnummer... - dalsze informacje pod numerem telefonu/adresem...

Chyba nie trzeba przypominać, że podpisujemy się XYZ, dane adresowe itp tak jak zaznaczyłem wyżej, najlepiej aby były fikcyjne, egzamin jest kodowany.

Mam nadzieję że pomogłem.

Grüße!
niem.pl
jeśli chodzi o kreatywne pisanie na maturze, to polecam sprawdzony bezpłatny poradnik dla maturzystów:

http://tinyurl.com/26kn8sa

oto spis treści:

1. PODSTAWOWE WSKAZÓWKI3
2. LIST PRYWATNY
3. LIST OFICJALNY
4. ANKIETA
5. NOTATKA
6. POCZTÓWKA
7. OGŁOSZENIE
8. ZAPROSZENIE
10. KOMUNIKAT
11. PODANIE
12. ŻYCIORYS
13. RECENZJA
14. ROZPRAWKA
15. OPOWIADANIE
16. OPIS
17. CHARAKTERYSTYKA
18. ARTYKUŁ
Cytat: Cyfranio
bezpłatny poradnik dla maturzystów:

niezły, bo:
bezpłatny
czytelnie opracowany
krótki
wystarczy na maturę (choć wychodzi sztampa - ale przecież tego wymagają na maturze, przecież w szkole nie uczą myślenia)
czesc !! za pare dni mam mature ;/ i potrzebuje zwrotow podstawowych do napisania ogloszenia zaproszenia i pocztówki !! . prosze o pomoc !! . z gory dziękuje i pozdrawiam !!
Pochwalony!! Otwórz zaspane oczka i zajrzyj 3 cm wyżej! Tam stoi, jak wół!! Bezpłatny!! Poradnik! do matury!!! Pozdrawiam i z góry prosze!! Juchu!!! Co za przypadek!
@rastatin: http://tinyurl.com/394rqk6
Oj, mi sę zdaje, że to mu niewiele pomoże...
1. Co to jest link?
2. Ta książka pokazuje tylko proste bazowe przykłady (sorry, ale to fakt - też obejrzałem z ciekawości)
3. Kreatywność jest zalecana.
btw. link Cyfrania nie działa!
edytowany przez hammel: 06 sty 2011
dziękuje Wam bardzooo !! . jestem Wam ogromnie wdzięczna !!
może mi ktoś podać aktualne strony ze słówkami z niemieckiego do matury??????proszę bardzo o dopowiedź
Użyj naszej wyszukiwarki w forum. Spróbuj tutaj. Mieliśmy to pytanie już sto razy.
https://niemiecki.ang.pl/search/slowka%20do%20matury
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka