Mam pytanie co do gramatyki???

Temat przeniesiony do archwium.
Obwohl Anna in den Vorjahren oft krank war, verzichtete sie wieder darauf, sich gegen Grippe impfen zu lassen.-Chociaż Anna często była chora w ubiegłych latach, znowu zrezygnowała ze szczepienia przeciw grypie.

Mam pytanie po co w tym zdaniu jest "zu" i lassen. Moglby mi ktos wytlumaczyc z jakim zagadnieniem jest to zwiazane albo poprostu w jakim celu to jest skoro to nie zmienia znaczenia zdania

- Viele Eltern sind unsicher, ob, wann und wogegen sie ihre Kinder impfen lassen sollen.
- Wielu rodziców nie jest pewnych, czy, kiedy i przeciw czemu mają zaszczepić swoje dzieci.

To samo w drugim zdaniu po co jest sollen i lassen. Wytlumaczcie mi prosze xD
lassen znaczy tyle co pozwolic ,"dac cos zrobic"
Anna nie szczepi sie sama ,ktos inny to szczepienie wykonuje (pielegniarka,lekarz)dlatego "impfen lassen" pozwala,daje sie zaszczepic
podobnie jest z fryzjerem,Anna nie pojdzie do fryzjera i nie obetnie sobie sama wlosow...ona pozwoli/da sobie obciac wlosy (schneiden lassen)

"zu " w tym wypadku oznacza, ze brakuje tam zaimka osobowego,kazde zdanie w jezyku niemieckim musi miec podmiot,jesli nie ma uzywa sie konstrukcji z "zu"
np.
Ich habe vor,spazieren zu gehen ( Planuje pojsc pospacerowac, drugie zdanie nie ma podmiotu )

w drugim zdaniu lassen spelnia ta sama funkcje co w pierwszym wypadku, rodzcice nie beda sami dzieci szczepic, tylko "pozwola" je zaszczepic.

sollen oznacza " powinien " , czyli rodzice sa niepewni,czy, kiedy i przeciwko czemu swoje dzieci powinni "dac" zaszczepic
Dzieki za pomoc xD

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie