Guterkrietrien

Temat przeniesiony do archwium.
Kochani, ktoś z przerabiających nauczanie języków obcych może mi wytłumaczyć na chłopski rozum, o co chodzi w kryterium Reliabilitat?? ( Zuverlassigkeit) ?

Bardzo proszę
Wiec "reliability" jest wziete z angielskiego. A ze najwazniejsze ksiazki sa w tym jezyku napisane, to probuje sie wazne wyrazy albo zniemczyc/spolszczyc (Reliabilität) albo po prostu dac im inna nazwe/przetlumaczyc, ktora przypomina troszke n.p. Niemiecki (Zuverlässigkeit).

Poza tym w takich wypadkach jest bardzo wazny kontekst, w ktorym te slowa/slowo zostaly/lo uzyte. N.p. jezeli mowie o komputerach czy programach komputerowych, to mam na mysli ("Zuverlässigkeit") niezawodnosc jakiegos systemu/PC, ktory sie n.p. nie zawiesi, jak zastartuje jakis swoj program. Albo jezeli chodzi o programy komputerowe, ze przy zastartowaniu pewnego programu nie strace moich waznych danych (pewnosc).

Albo tez w psychologie mowi sie o Zuverlässigkeit (pewnosci, niezawodnosci) jakiegos naukowego doswiadczenia.

Mysle, ze jest teraz - alles klar! ;)
Tak tak,wszystko jasne,

z tym że Reliabilitat o który ja pytam dotyczy czegos innego,a mianowicie sprawdzania testów :-)