Wakacyjne zadanko.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Mam na zadanie z niemieckiego napisać 10 zdań o tym co robilem na wakacjach nad morzem(moga byc to wymyslone zdania). Musi być w czasie przeszłym z Partizip2. W takiej formie: Podmiot + habe/sein + treść + Partizip2. Mam na to sporo czasu, ale sam to ja jestem noga z niemca i nawet z słownikiem ciężko jest mi coś wyplodzic poniewaz trzeba zastosowac te odpowiednie formy. Na dziś mam 3 zdania, ale potrzebuje jeszcze 8 bo pierwsze jest takie jako ogólne. Oto one:
Meine Sommerferien have ich am Meer verbracht. Ich habe am strand geliegt. Ich sein im Meer geschimmst.
Może ktoś mi je sprawdzić i dopisać reszte? Kazde zdanie moze zaczynać sie od -Ich. Jeśli jeszcze mozna to prosilbym o przetlumaczenie abym wiedzial o czym pisze. Z gory dziekuje za poswiecenie czasu.
Meine Sommerferien habe ich am Meer verbracht. Ich habe am Strand gelegen. Ich bin im Meer geschwommen...
Może ktoś jeszcze pomoc? Bo narazie otrzymalem tylko poprawke tego co sam napisalem.
:-)

A moze mi ktos przelac pare stów na konto, bo na razie otrzymuje tylko pieniadze, na ktore sama pracuje???
bardzo zabawne, to miala byc jaka aluzja? bardzo nie stosowna bo w koncu te forum sluzy rowniez do takiej pomocy.
iCh habe im Hotel gewohnt. Miezzkałam/em w hotelu.
Ich habe viel besichtigt. duzo zwiedzałam/em.
ICh habe neue Leute kennen gelernt. Poznałam/em nowe osoby.
Ich bin mit meinen Freunden in der Disco gegangen. Chodziłam/em ze znajomymi na dyskoteke.
Ich hebe viel Fotos gemacht. Robilam/em duzo zdjęc.
To moje propozycje zdań.
Ich hAbe viel Fotos gemacht.** Robilam/em duzo zdjęc.
Kolejność musisz sam ustalić.
No oczywiscie, ze to aluzja. Nie moglam sobie darowac komentarza.

To forum sluzy szlifowaniu niemieckiego a nie odrabianiu za kogos zadan domowych. Ale jak widac, zawsze ktos sie znajdzie, kto sie zlituje.
bardzo dziekuje ewulek117 :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie