Pilne!! Umowa o prace!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, kolejne pytanie!
Pracodawca napisal mi, ze jesli nie chce na dluzej pracowac w Niemczech to nie oplaca mi sie placic podatkow i robic umowę o pracę! Zaproponował:
"...Sollen wir eine freiberufliche Tätigkeit vereinbaren und 2.500 € monatlich plus Mehrwertsteuer zahlen?..."
Co to dokładnie znaczy? I czy trzeba do tego też pozwolenie o pracę???!! Co z ubezpieczeniem itp.!!??
z gory dzieki
zapomnij, to jakis kombinator, nie oplaca ci renty, zadnych swiadczen,

jak pojedziesz do polski to o ten czas masz mniej zaliczony do twojej renty.

Worst Case, masz powazny wypadek i chcesz isc na rente inwalidzka, akurat brakuje ci ten czas, ktory pracolwalas/les w niemczech, nie masz zadnych szans nawet na zlozenie dokumentow na wczesniejsza rente, a on te wszytskie skladki sobie zaoszczedzil. Nawet nie wiem, czy w tym wypadku jestes ubezpieczona, a jak bys miala wypadek w pracy albo w drodze do pracy??? A jak sie doczeni skarbowka, to i tak musisz podatek zaplacic. Bo on moze sobie jeszcze wszystko odpisac i na pewno bedzie meldowac, ze u niego pracowalas/les. O takim przypadeku juz slyszalem, ze dziewczyna dostala od Niemcow list, ze musi zaplacic podakti, bo pracowala tak jak on ci proponuje. A on jej nie dal nawet umowy o prace. Tak ja oszukal!
Jako Freiberufler muaisz wszystkie świadczenia płacić sama:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolny_zaw%C3%B3d
A to strachadło od Japanese nie ma tu wcale zastosowania.
proponuje ci, niech da ci umowe o prace, jak to bedzie wygladalo, niech ci przesle, i ja moge ci ewntualnie powiedziec, co jest grane, na umowach pracy to sie na szczescie troche znam; mozesz mi przeslac przez miala.

Zanalizuje to i napisze ci pytania, ktore musisz jescze wyjasnic.

Jak masz ochote to pisz (niech ci napisze wszystko, co umowa ma/bedzie zawierac, ustne gwarancje mozesz zapomniec, nie sa w tym wypadku obowiazujace!

[email]
to nie strachadlo, tylko zle doswiadczenia
zeskenuj cala umowe i wtedy mozna cos powiedziec w tym wypadku dostaniesz 2500 EU + 19% podatku ktory musisz odprowadzic ale pracodawca zadnych swiadczen nie placi,czyli jezeli chcesz mozesz sie prywatnie w niemczech ubezpieczc i skladki rentowe sama odprowadzac jest to wszystko bardzo skomlikowane a na koniec pozostanie ci niewiele pieniedzy w kieszeni
on ci tylko proponuje takie rozwiazanie najlepiej pokaz cala umowe a wtedy bedzie mozna cos konkretnego powiedziec
Japa ma racje w tym co pisze
takich przypadkow znam bardzo duzo z pracy w szpitalu niemieckim gdzie pacjetow bez ubezpieczenia tylko w najprostszy sposob zbadano i im jakies leki bezplatne z caritasu dano i wyslano do domu jak to sie konczylo wiadomo
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe