Pension. Konkurenz - słówka

Temat przeniesiony do archwium.
Wie heisst das Wort?
Proszę o sprawdzenie, w niektorych przypadkach i o pomoc :)

Pension :
jmdn., bes. einen Beamten, in den Ruhestand versetzen : sie ist pensionierte Beamtin. - PENSIONIEREN ( proszę równiez o przetłumaczenie zdania )
das: Alter, in dem jmd. Anspruch auf Pension hat. - PENSIONSALTER
berechtigt, Pension zu beziehen: p.sein - ??????????? (czym różni się od "pensionieren"?

Konkurenz:
jmd., der auf einem bestimmten Gebiet mit jmdm. konkurruert; Rival - KONKURRENT
durch starke Konkurrenz entstehender Zwang, Druck - KONKURRENZDRUCK (co to jest po polsku?)
das: wirtschaftliches Unternehmen das mit andern in Konkurenz steht. - EIN KONKURRENZUNTERNEHMEN ( co to jest po polsku?)
keine Konkurren habend; ohne Konkurrenz - KONKURRENZLOS
Wettbewerbfähig- KONKURRENZFäHIG
A co tu u ciebie trzeba sprawdzać? Co tu trzeba poprawiać Sformułowania twoje, które już dawno zostały sofrmułowane, czy co? Otwórz internet i poszukacj, co to jest konkurencja, pensja i te inne bzdury.
chodziło o sprawdzenie czy dobrze dobrałam hasła do wyjasnień. Bo takie miałam ćwiczenie. a w dwóch przypadkach nie wiem co powinien być za wyraz pomimo że mam jego wytłumaczenie, o to mi chodziło.
aha...
No, i co teraz? Co powiedział twój internet w wielu językach? Na ten przykład:
http://de.wikipedia.org/wiki/Pension_%28Altersversorgung%29
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi w tym zadaniu. Mieliście zgadywać jakie są określenia dla tych opisów? Bo opisy są z Duden więc nie wiem co poprawiać ;]

die Pension - emerytura
pensionieren - przechodzić na emeryturę
das Pensionsalter - wiek emerytalny
pensionsberechtigt - uprawniony do (pobierania) emerytury

Mała uwaga: "emerytura" rozumiana po polsku to w DE zwykle "Rente", która nie znaczy jak polska "renta" zdrowotnej niezdolności do pracy. "Pension" to emerytura urzędnicza.

die Konkurrenz - konkurencja, współzawodnictwo
der Konkurrent - konkurent
der Konkurrenzdruck - nacisk konkurencji
das Konkurrenzunternehmen - przedsiębiorstwo konkurencyjne
konkurrenzlos - bezkonkurencyjny
konkurrenzfähig - konkurencyjny

P.S. Pisz niemieckie wyrazy bez CapsLocka jak się uczysz niemieckiego i rzeczowniki z rodzajnikami, żeby od razu uczyć się porządnie.
der Konkurrenzdruck - presja konkurencji
Napisałam co mi ślina na klawisze przyniosła, ale pons.de mówi to samo:
http://en.pons.eu/dict/search/results/?q=konkurrenzdruck&in=&l=depl
Ok, dzięki. Ze słówkami już sobie poradziłam wczoraj jakoś sama. Ale przydało mi sie bardzo to wyjasnienie odnośnie renty i emerytury.

ps, a z tego linku wikipedi nie jestem tak dobrze obeznana w niemieckim, zeby cos z niego zrozumiec.
No, to przełącz na polski. Po lewo jest taka lista z przeróżnymi językami. Nigdy nie widziała? Gdzie ty masz oczy?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe

»

Programy do nauki języków