transkrypcja fonetyczna

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 55
poprzednia |
Czy mógłby mi ktoś w tym pomóc. Nie wiem kiedy się pisze a z kropczekami albo samo a
albo kiedy się piszę e zwykłe z kropeczkami i kiedy odwrócone e. nie wiem też kiedy się piszę u zwykłe albo u z kropeczkami. Mam z tym problem
nie wiem ktróre zastosować.
wiem że niektóre są krótkie długie ale jak nie wiem jak się wymawia jakieś słowo to skąd mam to wiedzieć????
Błagam niech ktoś mi wyjaśnij porządnie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Język_niemiecki#Fonetyka_i_fonologia_a_pisownia_niemiecka

a potem klikasz na poszczególnych znakach transkrypcji IPA i kopiesz dalej w objaśnieniach

pełna informacja w "Podręczniku wymowy niemieckiej" Morcińca i Prędoty oraz w ciut lżejszej intelektualnie "Wymowie niemieckiej" autorstwa pani Tertel.

to jest wiedza, którą na germie trzaska się na pierwszym roku (głownie na pierwszym semestrze) i każdej głosce można poświęcić osobny wykład/seminarkę

dwukropek w IPA oznacza długość samogłoski, a długo się, z nielicznymi tylko wyjątkami, wymawia samogłoski, po których stoi tylko jedna spółgłoska (sagen), a jak są dwie, to będzie krótko (füllen), nieme "h" też sygnalizuje, że będzie długo (fühlen), podwójna samogłoska też zazwyczaj długo (Aal) - to tak w wielkim skrócie i jeśli nie jesteś gdzieś na germie, to do amatorskiej nauki tego języka powinno to styknąć; pokorzystaj sobie z internetowego pons.eu troszku, to z czasem się oswoisz i zrozumiesz w praktyce (w praniu) - masz tam i transkrypcję, i objaśnienia do niej, i nagrania w całkiem przyzwoitej jakości

a "e" odwrócone to na końcu obowiązuje zazwyczaj (w wygłosie), np. bitte

i dalej mi się nie chce, postudiuj samodzielnie
edytowany przez Asgard: 04 paź 2010
aha, "ä" ma ponadto całkiem specyficzną wymowę - nie tak jak podaje większość nauczycieli (niestety) "e", tylko "e" przy mocniej (nawet zacznie) opuszczonej szczenie (jak posłuchasz nagrań w Ponsie/Wikipedii, to zajarzysz); to było tak BTW, bo mam właśnie prostowanie mózga u studentów i przeżywam jak Żyd okupację
ä to jest krotkie e zb. Blatt Blätter Ball Bälle jezeli w wyrazie pokrewnym na tym samym miejscu stoi a to piszemy ä krotkie polskie e e niemieckie jest e dlugo wymawiane
ä - także występuje w wariancie długim (Ära - zauważ, że jedna spółgłoska) i krótkim (Blätter - zauważ, że dwie spółgłoski)
e na koncu bitte jest jeszcze krocej wymawiane jak ä czesto trzeba o tym wiedziec ze w takim wyrazie e na koncu stoi bo nie wszyscy potrafia to e wysluchac
ale ta oposycja dotyczy wydaje mi sie tylko wyrazow obcych Ära jest wyrazem obcym
moze jestem w tym momencie nudna ale to ä w wyrazie Ära nie jest tak dlugo wymawiane jak e zb. w Esel w ponsie sa te samogloski za krotko wymawiane polecilabym w tym wypadku orginalne nagrania w jezyku niemieckim-Ära übersetzung Ära definition Ära WörterbuchÄra - definition Ära übersetzung Ära Wörterbuch. Uebersetzung von Ära uebersetzen. Aussprache von Ära Übersetzungen von Ära Synonyme, Ära Antonyme. was ...
de.thefreedictionary.com/Ära - Im Cache - Ähnliche Seiten
jäten, Jäger <=> glätten, hätten (źródło: mózg - mam zawsze przy sobie, znaczy się w łebie)
Esel (Esels; Esel) [ˈeːzəl] to e w tym wyrazie jest dlugo wymawiane
bo jest jedna spółgłoska
Ära die [ˈɛ:ra a w tym wyrazie ta dlugosc samogloski jest wyraznie inna krotsza
dobra; koniec miłości, majtki na dupę
ale w wyrazie Ära nie wymawiasz ä tak dlugo jak e w wyrazie z.B Esel
posluchaj niemeickich nagran w slowniku i bedziesz to wyraznie roznicowal to jest tylko dla wyszkolonego ucha wysluchiwalne a nawet w trankrypcji widac dokladnie ze to ä jest nie tak dlugo wymawiane jak e
ale to jest nie zawsze tak że jak jest długo wymawiane to jest jedna spółgłoska.
a np. Bahn podała nam jedna pani taki przykład.
no pieknie zakonczona dyskusja
ale to h oznacza tylko dlugosc samogloski i jest nie wymawiane czyli to h istnieje graficznie ale nie phonetycznie i artykulacyjnie jest nie wymawiane
Zahn sehen
ja już sama nie wiem jak to z tym jest :| raz jest tak a raz inaczej .dziwne
a kiedy używa się to zredukowane e. np. jak bedzie schreiben w transkrypcji
ale musisz konkretne przyklady podac w jakich wyrazach masz z tym doczynienia
ä w niemieckim jest grundsätzlich krotko wymawiane jak nie wiesz czy a czy ä pisac czy e lub ä to szukaj wyrazow pokrewnych do danego wyrazu
Pani na studia nam podała wszystkie IPA. i podala przykłady w zredukowanym e podała Wagen haben Decke. ale to mi nic nie pomaga
Bahn - "h" - w wariancie przydechowym, czyli nie np. w "Hitler" (i wynikająca z tego długość poprzedzającej samogłoski) jest zasadą nadrzędną, pierwszego priorytetu; ot, "proste jak byk szczał" (ulubione zdanko mojego kolegi po fachu)
Wagen - wygłos (wszystkie wygłosy "-en" tak "majom")
haben - siehe oben
Decke - wygłos
jaki jest wygłos w Decke
sorry że tak zamęczam :]
drugaż sylabka (zakładając, że chodzi o wygłos drugiej sylabki, bo i pierwsza może być nazwana wygłosową - wot intielektualnaja tiechnika); ale po co się tak katujesz; jeśli jesteś na germie, to przyłóż się do książek i męcz prowadzącego seminarkę (za to kasę bierze w końcu)
posłuchaj sobie kilkuset różnych przykładziorów z Ponsa, to Ci się MUSI rozjaśnić; w końcu jesteś Homo Sapiens, a jesteś, bo byś nawet maturki nie "szafnęła"
ˈʃraɪbən] schreiben to e w sylabie en jest baaaardzo krotko wymawiane
ˈdɛkə]Decke gdzie obydwa e e wymawiane sa krotko pierwsze e bo stoi przed ck a drugie e bo jest e w wyglosie
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 55
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe