transkrypcja fonetyczna

Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna
sa cztery warianty e w jezyku niemieckim
1 gespannt-langes e /e:/ w pisowni jako e,ee,eh
2 ungespannt-kurzes e / odwrocona trojka 3/ w pisowni e,ä
3 ungespannt-langes e /odwr.tr. z 3:/ w pisowni ä,äh ai
4 schwachtoniges e / postawione na glowie e/
julenka25, zrób kilka ćwiczeń i poczytaj na głos:
Eine Kuh macht "muuuuh", viele Kühe machen Mühe!
Am Zehnten Zehnten um zehn Uhr zehn zogen zehn zahme Ziegen zehn Zentner Zucker zum Zoo.
Klaus Knopf liebt Knödel, Klöße, Klöpse.
Knödel, Klöße, Klöpse liebt Klaus Knopf.
das mit der Kuh nicht gewusst; Asgard danken
w wyrazie bahn nie jest h wymawiane nawet jako przydech/baːn/
Grundlagen und Methoden der Sprachsynthese und ... Von Beat Pfister,Tobias Kaufmann to pozycje ksiazkowa znajdziesz na google de
już zrozumiałam o co chodzi w tym a o i u ale nie wiem nadal w e jak jest
po zredukowanym e też ma być jedna spółgłoski czy to już jest inna zasada.
inna zasada; łodrębna para kaloszy
było klikać na poszczególnych IPA-ch w Wikipedii http://de.wikipedia.org/wiki/Schwa

... to by było jaśniej; czytać ze zrozumieniem

a to ci pejsata literka/głoska :)
a tu masz kompletny bezpłatny (domena publiczna) węgierski podręcznik do fonetyki dla studentów germanistyki, po niemiecku, 162 strony - to czyni nawet kupowanie/pożyczanie Morcińca zbędnym (choć go bardzo lubię i miałem z nim zajątka, z tym starym, aczkolwiek bardzo sympatycznym junkierskim autochtonem, co to do gimnazjum klasycznego przed wojną chodził w Opolu)

http://mek.oszk.hu/05100/05198/05198.pdf
Ja widzę, że ludzie tu sobie dla julenki flaki z brzucha wyrywają, a ona nawet linka nie umi...
tysz prowda, ale nie szkodzi, będzie dobry wątek na zaś z linkami do różniastych rzeczy
Cytat: bongo-bongo
Ja widzę, że ludzie tu sobie dla julenki flaki z brzucha wyrywają, a ona nawet linka nie umi...

otwierałam wiele razy te strony jeszcze przed założeniem wątku.
ale jakos mi to nie pomogło a z reszta nie bede sie tłumaczyc
najczesciej e artykulacyjnie jest redukowane lub wogole nie wymawiane w polaczeniach -el,-en,-eln w przslowkach rzeczownikach i czasownikach
w sylabach koncowych -eltent,-elnder,-elnden,-elndes,-elchen jest to pierwsze e zassymilowane a drugie krotko jako zredukowane e wymawiane raschelndes /raschlndes/
przed gruppami spolgloskowymi wymawia sie e krotko Bett Nelke,
Cytat: diego13
przed gruppami spolgloskowymi wymawia sie e krotko Bett Nelke,

kopiujesz z wiki i wrzucasz w translator google? :-)
....a, jak się wymawia Schofseggl?
wiesz wyjezdzam w piatek na moj czwarty urlop w tym roku i nie chce mi sie z toba uzerac a poza tym jestes nudny i wleczesz sie za mna na forum jak ......... no wlasnie reszte dopisz sobie sam bo nawet paru obrazajacych slow nie chce mi sie wymyslec przy verpisst dich narobili wszyscy takiego zamieszania ze az szkoda slow nie mam ochoty na dysputy z wami wszystkim i slepy by zauwazyl ze nie chce sie z wami zadawac
nareszcie będzie można w spokojupogadać o starych Polakach. Mam nadzieję że nie wrócisz.
edytowany przez bongo-bongo: 06 paź 2010
a to co napisalam to prztlumaczylam z "Deutsche Phonetik......." Rudolf Rausch/// Ilka Rausch
Langenscheidt
Verlag Enzyklopädie
Cytat: bongo-bongo
nareszcie będzie można pogadać o starych Polakch. Mam nadzieję że nie wrócisz.

bongo mam juz 48 lat i wszystko jest mozliwe moze i nie wroce jak trzynascie osob z polski ktore zginely pod berlinem
Juchhuuuuuuuuuuuuuuuuu!
twoja niedojrzalosc emocjonalna wychodzi na kazdym kroku nudzisz mnie jestem twoja emocjonalna niestabilnoscia tak znudzona ze nie chce mi sie nawt wymyslec cos obrazliwego specjalnie dla ciebie eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Cytat: diego13
i wleczesz sie za mna na forum jak ......... no wlasnie reszte dopisz sobie
ja byłem na forum przed tobą. To ty się wleczesz za mną, bo po prostu za mną szalejesz. Blondynko z białymi oczami!
sprawdz w slowniku co to jest niedojrzalosc emocjonalna ok.
Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe