Hallo !
Ich heiβe….
Ich bin ein Schüler aus Polen Und ich habe eine Frage, die betrifft es meines Abitur.
Ich habe im letzten Jahr (im Mai) meines Abitur bestanden, jetzt möchte ich in Deutschland auf medizinische Universität studieren.
Bei uns in Polen gibt es die Ergebnisse in die Prozente auf dem Abiturzeugnis, also ich habe auf dem Zeugnis statt der Noten nur die Prozente.
Also ich weiß nicht, welche Noten und welcher Durschnitt von dem Abiturzeugnis in Deutschland werde ich haben.
Dewegen möchte ich fragen, ob Sie mir diese Prozente auf die deutsche Noten umrechnen können ?, oder wie kann man das machen ?.
Das sind meine richtige Prozente, die habe ich bekommen auf dem Abitur:
- Schriftlich:
Mathematik: 92 %
Biologie: 90%
Chemie: 92%
Polnisch: 90%
Deutsch: 90%
- Mündlich:
Polnisch: 70%
Deutsch: 90%
Welche Noten werde ich haben?.
(Jak napisać czy brane są pod uwagę wszystkie moje przedmioty maturalne pod uwagę przy wyliczaniu średniej ze świadectwa?)
Mit freundlichen Grüßen
……………………….
Czy jeszcze coś do nich napisać? Co byście radzili ?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co chciałem napisać?
Halo
Nazywam się
Jestem uczniem z polski i mam jedno pytanie które dotyczy mojej matury.
Zdałem w zeszłym roku maturę w maju, teraz chcę studiować w Niemczech.
U nas w Polsce wyniki są w procentach na świadectwie maturalnym, więc mam na świadectwie zamiast ocen tylko procenty.
Ale nie wiem jakie oceny i jaką średnią ze świadectwa maturalnego będę mieć w Niemczech.
Dlatego chciałbym się zapytać czy Pan/i móg/a/łby mi przeliczyć te procenty na oceny, lub jak to zrobić ?.
To są moje prawdziwe Procenty które otrzymałem na maturze:
Pisemne przedmioty
Ustne przedmioty:
Jakie oceny będę mieć?.
Z wyrazami szacunku
…………………….
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bardzo proszę o sprawdzenie czy jest wszystko ok., nikt nie umie powiedzieć ile % w Polsce odpowiada ocenie na maturze niemieckiej, dlatego chcę napisać do pewnego organu w Niemczech który się zajmuje rozdzielaniem uczniów na dane uniwersytety medyczne (ZVS), jeśli mi odpowiedzą na pewno napiszę to tutaj na forum , żeby jakby co poprawić jakiś przedmiot czas mam do 7 lutego na deklarację maturalną
Z góry bardzo Wam dziękuję!