Proszę o sprawdzenie, aplikacja na studia medyczne...i przeliczanie procentów na oceny w Niemczech.

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 44
poprzednia |
Hallo !
Ich heiβe….
Ich bin ein Schüler aus Polen Und ich habe eine Frage, die betrifft es meines Abitur.
Ich habe im letzten Jahr (im Mai) meines Abitur bestanden, jetzt möchte ich in Deutschland auf medizinische Universität studieren.
Bei uns in Polen gibt es die Ergebnisse in die Prozente auf dem Abiturzeugnis, also ich habe auf dem Zeugnis statt der Noten nur die Prozente.
Also ich weiß nicht, welche Noten und welcher Durschnitt von dem Abiturzeugnis in Deutschland werde ich haben.
Dewegen möchte ich fragen, ob Sie mir diese Prozente auf die deutsche Noten umrechnen können ?, oder wie kann man das machen ?.
Das sind meine richtige Prozente, die habe ich bekommen auf dem Abitur:
- Schriftlich:
Mathematik: 92 %
Biologie: 90%
Chemie: 92%
Polnisch: 90%
Deutsch: 90%
- Mündlich:
Polnisch: 70%
Welche Noten werde ich haben?.
(Jak napisać czy brane są pod uwagę wszystkie moje przedmioty maturalne pod uwagę przy wyliczaniu średniej ze świadectwa?)
Mit freundlichen Grüßen
……………………….
Czy jeszcze coś do nich napisać? Co byście radzili ?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co chciałem napisać?
Halo
Nazywam się
Jestem uczniem z polski i mam jedno pytanie które dotyczy mojej matury.
Zdałem w zeszłym roku maturę w maju, teraz chcę studiować w Niemczech.
U nas w Polsce wyniki są w procentach na świadectwie maturalnym, więc mam na świadectwie zamiast ocen tylko procenty.
Ale nie wiem jakie oceny i jaką średnią ze świadectwa maturalnego będę mieć w Niemczech.
Dlatego chciałbym się zapytać czy Pan/i móg/a/łby mi przeliczyć te procenty na oceny, lub jak to zrobić ?.
To są moje prawdziwe Procenty które otrzymałem na maturze:
Pisemne przedmioty
Ustne przedmioty:
Jakie oceny będę mieć?.
Z wyrazami szacunku
…………………….
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bardzo proszę o sprawdzenie czy jest wszystko ok., nikt nie umie powiedzieć ile % w Polsce odpowiada ocenie na maturze niemieckiej, dlatego chcę napisać do pewnego organu w Niemczech który się zajmuje rozdzielaniem uczniów na dane uniwersytety medyczne (ZVS), jeśli mi odpowiedzą na pewno napiszę to tutaj na forum , żeby jakby co poprawić jakiś przedmiot czas mam do 7 lutego na deklarację maturalną 

Z góry bardzo Wam dziękuję!
wiesz mysle ze oni wiedza na poszczegolnych uczelniach jak to wszystko przeliczac nie jestes pierwszym polskim studentem na uczelni medycznej w niemczech i jak sie juz te prozenty widzi to na niemiecki przelicznik sa to same 2 czyli polskie 5 ale mimo wszystko takie pytanie mozesz postawic
Cytat: Diego9
wiesz mysle ze oni wiedza na poszczegolnych uczelniach jak to wszystko przeliczac nie jestes pierwszym polskim studentem na uczelni medycznej w niemczech i jak sie juz te prozenty widzi to na niemiecki przelicznik sa to same 2 czyli polskie 5 ale mimo wszystko takie pytanie mozesz postawic

Tylko martwię się czy się w ogóle dostanę dlatego wolę ich zapytać , diego a to w ogóle dobrze jest co napisałem?
zloz dokumenty i poczekaj skladaj na kilku uczelniach byc moze ze bedziesz mial szczescie srednia ocen masz dobra niemcy nie chca medycyny studiowac bo sa bardzo slobo wynagradzani i duzo godzin musza pracowac wiec masz szanse
Hallo !
Ich heiβe….
Ich bin ein Schüler aus Polen und ich habe eine Frage, die betrifft es mein Abitur.
Ich habe im letzten Jahr (im Mai) mein Abitur bestanden, jetzt möchte ich in Deutschland auf medizinische Universität studieren.
Bei uns in Polen gibt es die Ergebnisse in die Prozente auf dem Abiturzeugnis, also ich habe auf dem Zeugnis statt der Noten nur die Prozente.
Also ich weiß nicht, welche Noten und welcher Durschnitt von dem Abiturzeugnis in Deutschland werde ich haben.
Deswegen möchte ich fragen, ob Sie mir diese Prozente auf die deutschen Noten umrechnen können?, oder wie kann man das machen?.
das sind meine richtigen Prozente, die habe ich bekommen auf dem Abitur:
- Schriftlich:
- Mündlich:
(Jak napisać czy brane są pod uwagę wszystkie moje przedmioty maturalne pod uwagę przy wyliczaniu średniej ze świadectwa?)
Mit freundlichen Grüßen
Hallo !
Ich heiβe….
Ich bin ein Schüler aus Polen Und ich habe eine Frage, die betrifft es meines Abitur.
Ich habe im letzten Jahr (im Mai) meines Abitur bestanden, jetzt möchte ich in Deutschland auf medizinische Universität studieren.
Dewegen möchte ich fragen, ob Sie mir diese Prozente auf die deutsche Noten umrechnen können ?, oder wie kann man das machen ?.
Das sind meine richtige Prozente, die ich auf dem Abiturzeugnis bekommen habe:
- Schriftlich:
- Mündlich:
Mit freundlichen Grüßen
ten text jest niezle napisany sa jeszcze male poprawki potrzebne
zloz dokumenty i poczekaj skladaj na kilku uczelniach byc moze ze bedziesz mial szczescie srednia ocen masz dobra niemcy nie chca medycyny studiowac bo sa bardzo slobo wynagradzani i duzo godzin musza pracowac wiec masz szanse

Zawsze mnie dziwiło dlaczego u nich na medycynę potrzeba średniej 2,0 (na niektórych uni)
teraz wiem ;)
o calym procederze mozesz sie z internetu dowiedziec na twoim miejscu nie wysylalabym tego zapytania ktore zdradza twoja ogromna niepewnosc wyslij wymagane dokumenty i doskonal jezyk a co ma byc to i tak bedzie
Cytat: Pseudonim

Zawsze mnie dziwiło dlaczego u nich na medycynę potrzeba średniej 2,0 (na niektórych uni)

mysle ze masz duze szanse dostania sie
teraz wiem ;)
został mi do zdania test DAF ech...
został mi do zdania test DAF ech...

to skonzentruj sie na tym a reszta sie okaze mysl pozytywnie przy twojej sredniej masz ogromne szanse i nie boj sie niczego jakos to bedzie
Pseudo nie zwracaj na nic ani na nikogo uwagi kuj niemeicki az ci iskry z oczu i uszu beda szly i zycze ci powodzenia moze bede kiedys twoja pacjetka
niech studiuje w Polsce. Lepiej na tym wyjdzie.
Cytat: zochamaa

w niemczech jest lepszy poziom wyposazenie itp
Cytat: zochamaa

w niemczech jest lepszy poziom wyposazenie itp

a po studiach mozesz wyjechac do anglie szwecie norwegie gdzie jako lekarz w szpitalu zarobisz dwa razy tyle co lekarz w niemczech i na zupelnie innych warunkach
1. Matura w zeszłym roku, a ty nadal jesteś uczniem?
2. Za mało konkretnie.

Jesteś interesentem, masz takie i takie oceny, prosisz o przeliczenie.
Oni tam nie chcą powieści czytać.
Cytat: white-apple
2. Za mało konkretnie.

Gap year nikomu jeszcze nie zaszkodził ;)
2. Za mało konkretnie.

wiesz na niektore ze tak napisze stare zgorzkniale panny nie zwracaj uwagi postawiles sobie cel w zyciu i realizuj go a ta jest po prostu zazdrosna ze juz sie starzeje i nic w zyciu nie osiagnela do jedynym jej celem zyciowym jest zlosliwosci wypisywac i to jakie jeszcze

No pewnie, że nie :)
Niemniej takie pismo powinno być napisane zwięźle i konkretnie.
@diego: walnij się w swój pusty dekiel. Chłopakowi życzę jak najlepiej. Uważam po prostu, że przy takim piśmie warto zwrócić uwagę na szczegóły i napisać konkretnie, bez lania wody.
2. Za mało konkretnie.

nie tylko ze nie zaszkodzil ale wzbogacil o wiedze i doswiadczenie
@diego: walnij się w swój pusty dekiel. Chłopakowi życzę jak najlepiej. Uważam po prostu, że przy takim piśmie warto zwrócić uwagę na szczegóły i napisać konkretnie, bez lania wody.

Rozpisałem się dlatego, bo chciałem żeby mnie zrozumieli, o co mi dokładnie chodzi, bo jak tak czytam niemieckie google tzn. o tych ich maturach itd. to nic nie rozumiem , wszystko takie zagmatwane.
Nie wiem w ogóle po co w Polsce wprowadzali procenty ;/ , a mógł być numerus clausus i by lepiej było ;/
ot, naczytal sie pewnie lacinskich madrosci
http://pl.wikipedia.org/wiki/Numerus_clausus_%28szkolnictwo_wy%C5%BCsze%29
@Pseudonim: reasumując, rozpisałeś się, dlatego, że ty nie rozumiesz, co „oni” piszą?

To, że ty masz problem ze zrozumieniem tekstów o niemieckich maturach nie ma tu nic do rzeczy- masz talent do bajdurzenia ;) Oceny czy procenty są jakie są i chyba nie ma co debatować. W niemieckim szkolnictwie na maturze dostaje się punkty (0-15), a dopiero te liczone są na oceny.

ZVS nie z tobą jednym z PL ma do czynienia i na pewno się orientują, co i jak i udzielą ci informacji, ale nie pisz im powieści. Moja propozycja:
1. napisz, że chcesz studiować (bin an einem Medizinstudium interessiert)
2. spytaj jakie są „Zulassungseinschränkungen“
3. poproś o przeliczenie twoich punktów na oceny
1+2 to jedno zdanie,
3 drugie zdanie + wypisanie przedmiotów z ocenami
@Pseudonim: reasumując, rozpisałeś się, dlatego, że ty nie rozumiesz, co „oni” piszą?

To, że ty masz problem ze zrozumieniem tekstów o niemieckich maturach nie ma tu nic do rzeczy- masz talent do bajdurzenia ;) Oceny czy procenty są jakie są i chyba nie ma co debatować. W niemieckim szkolnictwie na maturze dostaje się punkty (0-15), a dopiero te liczone są na oceny.

ZVS nie z tobą jednym z PL ma do czynienia i na pewno się orientują, co i jak i udzielą ci informacji, ale nie pisz im powieści. Moja propozycja:
1+2 to jedno zdanie,

Dzięki wielkie ;)
Pseudonim w niemczech na egzaminach maturalnych tez sa procenzy i do tych prozentow sa odpowiednie oceny przyporzadkowane patrzac na twoje prozenty masz bardzo dobra srednia i z taka srednia mozesz skladac podanie o przyjecie na studia medyczne czy zostaniesz przyjety czy nie to juz zalezy od innych czynnikow np. liczby kandydatow z taka sama srednia ocen ale to jest niewazne
skonzentruj sie na egzaminie jezykowym a reszta przyjdzie sama
na twoim miejscu nie pisalabym zadnych listow bo na taki list nikt ci nie bedzie odpowiadal chyba zeby w dziekanacie siedziala pani z dobrymi checiami zignoruja cie i po wszystkim a ty bedziesz siedzial i czekal i czekal i sie nie doczekasz na plausibel odpowiedz jak jas sie nie doczekal w nowelce
jestes madrym inteligentnym chlopcem i to co sobie zaplanowales realizuj

1+2 to jedno zdanie,

"Sehr geehrter Herr --------,

eine Berechnung der Noten kann erst im Zusammenhang mit einer Bewerbung und Vorlage der entsprechenden Zeugnisse vorgenommen werden. Ich empfehle Ihnen daher, sich früh zu bewerben, sodass Sie dann schnell Kenntnis über die umgerechnete Note im elektronischen Kontrollblatt erhalten. Ab Mitte/Ende April werden Sie sich über die website bewerben können.

Mit freundlichen Grüßen

Peter Broll"

To co mi napisali
edytowany przez Pseudonim: 01 lut 2011

1+2 to jedno zdanie,

"Sehr geehrter Herr --------,

eine Berechnung der Noten kann erst im Zusammenhang mit einer Bewerbung und Vorlage der entsprechenden Zeugnisse vorgenommen werden. Ich empfehle Ihnen daher, sich früh zu bewerben, sodass Sie dann schnell Kenntnis über die umgerechnete Note im elektronischen Kontrollblatt erhalten. Ab Mitte/Ende April werden Sie sich über die website bewerben können.

Mit freundlichen Grüßen

Peter Broll"

To co mi napisali

to napisal ci to co mowie przyslij podanie i swiadectwo to ci powiedza jakie masz oceny
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 44
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego