dwa modale w jednym zdaniu

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym spytać, czy ktoś może wie, jak układa się zdania z dwoma czasownikami modalnymi?

Chciałabym ułożyć taki zdanie - trzeba umieć obsługiwać fachowy aparat i manipulować światłem.

w internecie znalazłam że wyrażenie 'trzeba umieć' to 'man muss' czyli w takim zdaniu byłyby dwa modalne, bo dochdzi jeszcze 'umieć'.

Czy taka forma tego zdania byłaby dobra - Man muss den fachgerecht Fotoapparat bedienen und das Licht manipulieren können?

Za wszelkie odpowiedzi z góry dzięki.
Man muss den Fotoapparat fachgerecht bedienen und das Licht manipulieren können.
Ich gehe davon aus: du weisst, was du schreibst. Liege ich richtig?
trzeba umieć obsługiwać fachowy aparat i manipulować światłem. Das ist dein Ausgangssatz.
Frage:
a może powinno to tak być: trzeba umieć obsługiwać fachowo aparat (fotograficzny), aby móc (umieć?) manipulować światłami?
btw. modalnych możesz nawsadzać, ile chcesz. Ale musi być z sensem. Przykład: wir wollen irgendwas machen dżrfen, aber können - tuen wir nicht.
wedem: bist du sicher? Ich nicht.
Man muss den Fotoapparat fachgerecht bedienen und das Licht manipulieren können. Gdzie jest tutaj wiele modalnych?
No jeden to müssen, a drugi to können
Ja widzę, że ty nie czytasz odpowiedzi. Du nichts wollen können?
Przemyśl najpierw to, o co ja pytam. Odpowiadaj i bądź rzeczowy. Jezu, czy to takie trudne?
Przpominam
a może powinno to tak być: trzeba umieć obsługiwać fachowo aparat (fotograficzny), aby móc (umieć?) manipulować światłami?
bitterheart, du nix deutsch, oder?
Cytat:

takie zdanie raczej mi nie bedzie za bardzo pasować do kontekstu całej wypowiedzi
trzeba umieć obsługiwać fachowy aparat i manipulować światłem. Ok. Fachowy aparat do manipulowania światłem? Niech będzie.
Mann soll einen professionellen Apparat bedienen können und am Licht hantieren.
Pasuje do kontekstu? I tak bez sensu.
edytowany przez zochama: 06 maj 2011
Cytat:
Pasuje do kontekstu?

teraz tak. dzieki za pomoc.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie