zdanie

Temat przeniesiony do archwium.
co tutaj jest źle ?
Ich mӧchte mit Hilfe des neuen Wortschatzes und zusätzlichen Materialien,
Komma jest źle, bo zdanie nie jest do końca. Przecie ty jestś "kropka". Kropki brakuje!
edytowany przez zochama: 20 cze 2011
mam zaznaczone to słowo że jest źle zusätzlichen
zusätzlichen Materialien - który to jest przypadek a którego Ty potrzebujesz?
czyli końcówka będzie e bo to Akk ?? tak
chodziło mi o Nominativ
spróbuj to zdanie przetłumaczyć na polski i wtedy dojdziesz do tego, który to przypadek, i tak, chodzi zapewnie o złą końcówkę.
Podaj całe zdanie i kropka. Nie marudź! Końcówek się babom nagle zachciewa.
oki
Ich mӧchte mit Hilfe des neuen Wortschatzes und zusätzliche Materialien, Interesse der Schüler für das Thema wecken
ja zawsze miałam problem z końcówkami :/ więc nigdy nie wiem jaka i dlaczego :/
a muszę poprawić w końcu tą prace tak żeby nie było żadnego błędu...
chciałbym z pomocą nowego słownictwa i (kto? co?) dodatkowe materiały (...)
edytowany przez piotrek3210: 20 cze 2011
Nie zagaduj o końcówkach. Podane przez ciebie zdanie różni się od tego na początku. Znaczy, że robisz sobie jaja. Twoje zdanie:
Ich mӧchte mit Hilfe des neuen Wortschatzes und zusätzliche Materialien, Interesse der Schüler für das Thema wecken
kann man auf vielerlei Art sagen:
Ich mӧchte das Interesse der Schüler für dieses Thema mit Hilfe des neuen Wortschatzes und der zusätzlichen Materialien wecken.
Mit Hilfe von neuem Wortschatz und zusätzlichen Materialien möchte ich das Interesse der Schüler für dieses Thema wecken.
powinno być:
Ich mӧchte mit Hilfe des neuen Wortschatzes und zusätzlicher Materialien albo, jeżeli materiały są bliżej określone, możliwe jest:
Ich mӧchte mit Hilfe des neuen Wortschatzes und der zusätzlichen Materialien
Ot, fachowiec-składniowiec. Koncentruje się tylko na "szczątkach". Aber, so sind die Leut...
Temat przeniesiony do archwium.