Konjunktiv Präteritum lub Konditional I

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, znowu mam do napisania wypracowanie i na podobny temat co ostatnio (czy wyobrażam sobie życie bez komputera i internetu?). Ale tym razem ma to być albo w Konjunktiv Präteritum albo w Konditional I. Mam taki problem, że nigdy nie miałam tych trybów ani w gimnazjum, ani w LO. I teraz mam kłopot, bo nie wiem jak to napisać. Niby jest dużo stron wyjaśniających w necie, ale ja tego nie kapuje. Może mógłby mi ktoś pomóc i wytłumaczyć na przykładach na czym to polega? Byłabym bardzo wdzięczna.

(tam w jakimś temacie chyba napisałam ten swój temat, z góry przepraszam za pomyłkę)
http://www.filo.pl/niemiecki/art/konjunktiv_ii/4/7/26/381/3
Der Konjunktiv to nic innego jak tryb przypuszczajacy. W jezyku polskim uzywamy trybu przypuszczajacego dla wszystkich form czasowych w takiej samej formie : przd laty zrobilbym , dzis zrobilbym ,w przyszlym tygodniu zrobilbym .
w niemieckim istnieja dwa poziomy czasowe poziom przeszly i terazniejszo-przyszly.
na poziomie czasu przeszlego wystepuje Konjunktiv Plusquamperfekt np. Ich hätte das Haus gekauft.

ciag dalszy nastapi teraz musze pracowac
Konjunktiv sklada sie z Konjunktiv Imperfekt lub Konditional 1 i Konjunktiv Plusquamperfekt
Konjunktiv Imperfekt / Präteritum/ czyli przypuszczenie w terazniejszosci lub przyszlosci powstalo na podlozu Imperfektu.
Jak tworzymy Konjunktiv Imperfekt?
- bierzemy czasownik w Imperfekt /präteritum/
-dodajemy przeglos- nie dotyczy wollen sollen
-dorzucamy e
Aha, no dzięki, a jakieś przykłady w zdaniach? Ja to raczej chyba napiszę w Konjunktiv Präteritum.
No, niby, że co? A w jakich zdaniach? Chyba lepiej napisz w Konjunktiv Präteritum, bo i tak nikt nic nie zkmini. Nie widzisz, że Diego musi pracować, Tagdieb?
Aha. Dobrze, ale po co od razu tak agresywnie? Czy ja coś złego napisałam? Chodziło mi o jakieś przykłady w zdaniach, jak to stosować. Dobra,nieważne. A czy jak już coś uda mi się napisać to sprawdzi ktoś mi to wypracowanie? Czy nie?
sein - ich/er/sie/es wäre
haben hätte nie potrzeba dodawac e bo ono juz jest w odmianie
müssen müsste tak jak przy hätte
kommen käme
czasowniki slabe
ich machte- zrobilem/zrobilbym
du machtest - zrobiles/zrobilbys i tak dalej
Cytat: Diego8
czasowniki slabe
ich machte- zrobilem/zrobilbym
du machtest - zrobiles/zrobilbys i tak dalej

tej formy dla trybu przypuszczajacego sie nie uzywa bo ma sie Konditional 1
würde + bezokolicznik.

Ich würde gerne das Auto kaufen.

Konditional 1 stosujemy rowniez z czasownikami mocnymi

er würde gehen
najgorsze jest to "i tak dalej", no, bo co to? zrobiłbyś był?
edytowany przez zochama: 31 paź 2011
Konditional 1 nie tworzymy od haben i sein

praktyczne zastosowanie
- Konjunktiv Imperfekt / lub Präteritum/ i jego forma zastepcza Konditional 1 wykorzystywane sa do przypuszczenia na poziomie czasu terazniejszego-przyszlego spojnik wenn jest tu czesto uzywany
Wenn ich Zeit hätte,könnte ich ans Meer fahren
Wenn du schon fertig wärest,würden wir spazieren gehen.
bezspojnikowo Hätte ich Zeit,könnte ich ans Meer fahren.
Wärest du fertig,würden wir spazieren gehen.
jutro napisze o Konjunktiv Plusquamperfekt
Do jutra jakoś wytrzymam.
Dziękuję za poświęcony czas :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa