moja rodzina

Temat przeniesiony do archwium.
Mam mały problem, mam na zadanie z j. niemieckiego opowiedzieć o swojej rodzinie. Problem w tym, że nie mam dziadka, ale i tak chciałabym go opisać, tylko w czasie przeszłym, ale niestety jeszcze go nie braliśmy, bo się uczę dopiero od początku roku szkolnego. Czy znalazłby się ktoś o dobrym sercu i wytłumaczył by mi to?? Chciałabym powiedzieć, że nazywał się Mieczysław, miał niebieskie oczy, był brunetem i był dowcipny.
Ponieważ nie mieliście jeszcze czasu przeszłego, proponuję Ci użycie czasownika "war" (on był - l.poj.) oraz "waren) (one były l.mn):
1. Imię mojego dziadka było Mieczysław. (Der Name meines Großvaters war Mieczyslaw.)
2. Jego oczy były niebieskie.
3. Jego włosy były ciemne.
4. On (mój dziadek) był dowcipny.
Cytat: Diego1
a od kiedy on sie nazywa jest sein Name war? Moko zle
Mein Opa hieß Mieczyslaw tak jest richtig

Diego das kommt zwar selten vor, aber du hast Recht.
Du solltest hier ein Admin sein.
sein Name ist = er heißt

Albo mi się wydaje, albo to to samo i można używać wymiennie. Po co zamęt na forum siejecie?
Diego, idąc Twoją teorią, aby napisać kilka prostych zdań o dziadku, trzeba znać odmianę 3 czasowników (nazywać się, mieć, być) nieregularnych w Präteritum. Trzeba było jeszcze wtajemniczyć weronkę w odmianę przymiotników po rodzajniku nieokreślonym, to by sobie o oczach napisała, tak jak chciała.

Jak na poziom początkujący, to Twoja pomoc raczej nie była na zbyt wysokim poziomie metodycznym.
Cytat: bongo_bongo
Jak na poziom początkujący, to Twoja pomoc raczej nie była na zbyt wysokim poziomie metodycznym.

Oj tam, oj tam.
Für Auswärtige:
der alte (legendäre) bongo-bongo hat sich mit einem Denkstrich geschrieben.
Der neue bongo_bongo schreibt sich mit Underline. Und ES ist ein Depp.
Und dadurch werden Beiträge gelöscht bis die Schwarte kracht.
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc, ale wytłumaczcie mi jak się tworzy tam czas?
https://niemiecki.ang.pl/gramatyka/czas_przeszly_perfekt/wstep
Oraz inne zakładki (koniki) w tym temacie.
dzięki
juz rozumiem
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie