Relativpronomen/ zdania względne

Temat przeniesiony do archwium.
Uczę się ostatnio zdań względnych. Niestety mam problem z paroma zdaniami. Proszę o pomoc.

Z dwóch zdań utworzyć zdanie względne:
1)Da kommt der Bus. Die Studenten haben auf ihn lange gewartet.
Da kommt der Bus auf den Studenten lange gewartet haben.
(der+Akk. bo auf w Akk. ale jest przecież też w Dativ dlaczego więc Akk. ??)

2) Das ist Herr Weber. Mit seiner Tochter habe ich mich im Theater getroffen.
Das ist Herr Weber mit dem Tochter ich mich im Theater getroffen habe.
(uważam, że to jest to prawidłowo ułożone zdanie lecz na lekcji wstawililiśmy "mit dessen"-czy jest to w ogóle możliwe??)

3)Der Dieb hat der Frau ihre Tasche gestohlen. Sein Foto ist gestern im Fernsehen gezeigt worden.
Der Dieb dessen Foto gestern im Fernsehen gezeigt worden ist, hat der Frau Tasche gestohlen.
(Dlaczego Genitiv a nie Akkusativ?? Nie widzę różnicy między kogo?? czego?? zostało pokazane zdjęcie a kogo? co? zostało pokazane zdjęcie... Pokarzcie)

4)Sie haben den Touristen geholfen. Sie waren sehr dankbar.
Die Touristen dennen sie geholfen haben, sehr dankbar waren.
(Dobrze to zrobiłam??)
1. Auf wen, was haben die Studenten gewartet?
2. Das ist Herr Weber, mit dem seiner Tochter... (wäre total falsch und auf Schwäbisch) die Tochter des Herrn Webers... wessen Tochter? Es ist möglich und richtig.
3. dessen Foto (siehe 2. Herr Weber und seine Tochter). Wessen Foto wurde gezeigt? Foto des Diebes.
4. dennen - hat zu viel "n". Es ist keine Abwandlung von "dessen"!
To mam pytanie jak ma być zrobione właściwie 4 zdanie??
Przecie napisałam, co jest źle. No, nie kminię, o co ciebie się rozchodzi.
....ale i ty i tak odpowiesz dopiero za 2 godziny, bo pewnie kolacja jest ważniejsza...
edytowany przez irkamozna: 11 sty 2012
Nie robię inne zdania. Mam ich co nieco więcej...
To tylko miałam źle denen to super
Teraz męczę się z : Den Füller hat ihm sein Großvater geschenkt. Er hat mit dem Füller den Brief geschreiben.
Ps. Dziękuję za pomoc
Pisz dalej. Po kilku zdaniach załapiesz to na pewno.
Nie wiem im dalej tym gorzej...
Hm...życie, to nie je bitwa...
Tak to ma być: Den Füller, mit dem er den Brief geschreiben hat, hat ihm sein Großvater geschenkt.
Dziwnie jakoś to się układa Pióro (z) którym piszę list jest jego prezentem?? Skąd się wzięło, po co jest "mit"??
"er" to jest u ciebie "ja = ich"? Ciekawe. (geschreiben? Schlamperei am Werk?)
Po tym zdaniu wydaje mi się, że nie masz słownika i coś bujasz. Basics! Basics, die ich nicht habe, sind sehr wichtig!
Takiego z księgarni nie mam. "Er" to "on".
nie odmieniłam ma być geschrieben
nie zauważam czasów. Nigdy nie lubiłam niemieckiego. Może dla Ciebie nauka tego języka była przyjemnością lecz dla mnie nie.
Trzeba było tak od razu. Sorry, że się wmięszałam.
Nie masz za co przepraszać pomogłaś mi. Jak są zdania w czasie teraźniejszym to mi to nawet idzie ale jak w przeszłym to nie za bardzo...
irkamozna jest postęp coś się mi wyjaśnia:D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa