Witam ,
Mam do napisania list , który ma być odpowiedzią tego listu :
Koleżanka z którą korespondujesz ,zadała Ci w liscie wiele pytań .Odpowiedz jej na nie w liście.
Lieber Paweł,
vielen Dank fur Deinen letzten Briek.Leh freue mich immer sehr uber Past , von Dir!Mein Geburtstag ist sehon vorbei -Du kennst das ja :Party,Gaste und Geschenke Alles Super !
Ich wejB viele Polen feiern ihren Namenstag .Und Du?Was feierst Du ,Deinen Geburstag oder Namenstag?Was bekkomst Du donn gewohnlich geschenkt ?Und was sehenkst
Du Deinen Freunder zum Geburtstag ?Zu welchen Anlassen bekommst Du noch Geschenke?Na ja,ziemlich viele Fragen,aber ich mochte es einBach wissen...
Schreib mir Bald!
Viele GruBe
Deine Susi
PS In Deutschland bekommen die Kinder Eine Schultute zum ersten Schultag.
Ist es in Polen auch so?
Narazie mam tak:
Poznan, 03.03.2012r.
Liebe Suzi,
Ich danke Dir auch fur Deine Brief . Ich freue mich immer sehr u(z przegłosem)ber Post von Dir! (Skoro miałaś urodziny to życzę Ci wszystkiego najlepszego.)
(Tak , u nas w Polsce obchodzi się urodziny i imieniny. Urodziny obchodzą częściej dzieci , a imieniny dorośli . Na urodziny zwykle dostaję prezenty związane z komputerem , natomiast na imieniny gotówkę/pieniądze . Ze względu na to , że moi przyjaciele to w większości chłopacy ,daję im Gry komputerowe.
Schreib mir bald!
Viele Gr(z przegłosem)uBe
Deiner Paweł
Napiszcie mi te pare zdanek w nawiasach co dałem i poprawcie ewentualne błędy . Z góry dzięki ziomble.
edytowany przez note4: 03 mar 2012