TRUDNE sprawdz to tłumaczenie

Temat przeniesiony do archwium.
Tytuł pracy: Zjawisko fali z perspektywy szkół gimnazjalnych

Zjawisko agresji stanowi poważne zagrożenie. Jest to narastający problem wśród młodzieży szkolnej. Dlatego też praca poświęcona była problemowi fali wśród młodzieży gimnazjalnej. W celu ustalenia stopnia występowania zjawiska agresji przeprowadzone zostały badania w klasie I oraz III gimnazjum w środowisku miejskim.
Ze względu na coraz większą skalę tego zjawiska oraz jego liczne negatywne skutki zdecydowałam się na zbadanie i opisanie w mojej pracy problemu doświadczania agresji - fali przez młodzież w środowisku szkolnym. Praca ta została poświęcona zjawisku występowania agresji wśród uczniów Gimnazjum Nr 2 … Praca składa się z czterech rozdziałów, które tworzą całość. W pierwszym rozdziale zdefiniowane zostały takie pojęcia jak: agresja, rodzina, szkoła. W pierwszym rozdziale opisane zostały w sposób ogólny zjawiska fali i agresji, rodzaje zachowań jakie wywołują oraz przyczyny i cele ich występowania. Drugi rozdział mojej pracy dotyczy zjawiska fali, jego obecności w szkole oraz potencjalnych sprawców i ofiar fali wśród uczniów. W trzecim rozdziale pracy opisana została metodologia przeprowadzanych przeze mnie badań. W tym rozdziale postawiłam szczegółowe problemy badawcze - czy agresja występuje w większym stopniu u dziewcząt czy u chłopców?, czy występuje różnica w źródłach agresji u dziewcząt i u chłopców? oraz szczegółowe hipotezy badawcze, a także czy wyższy poziom agresji występuje u dziewcząt niż u chłopców. Czy są nimi wzorce przejmowane z domu rodzinnego, mediów, szkoły/środowiska szkolnego. W rozdziale tym przedstawiłam wyniki oraz wnioski z moich badań. W ostatnim rozdziale przedstawiłam jak można zwalczać agresję i przeciwdziałać jej w gimnazjum. Skala tego zjawiska wśród dzieci i młodzieży zmusza do zastanowienia się nad przyczynami i mechanizmami przemocy i agresji, oraz podjęcia działania w celu zapobiegania przemocy, zmniejszania agresji a może i wyeliminowania tych zjawisk ze społeczności uczniowskiej.
Titel der Diplomarbeit: Welle Phänomen aus der Perspektive der Gymnasien.

Das Phänomen der Gewalt in den Schulen ist eine ernsthafte Bedrohung. Dies ist ein wachsendes Problem unter Schülern. Daher wurde diese Diplomarbeit für das Problem der Welle unter Gymnasiasten gewidmet. Um das Ausmaß des Phänomens der Aggression zu bestimmen, wurde die Untersuchung in den Klassen I und III des Gymnasiums in einem städtischen Umfeld durchgeführt. Aufgrund der zunehmenden Ausmaß des Phänomens und seinen vielen negativen Folgen habe ich beschlossen ihn in meiner Diplomarbeit zu untersuchen und zu beschreiben. Diese Diplomarbeit wird auf das Phänomen des Auftretens von Aggression unter den Schülern der Mittelschule Nr. 2 in ,,,,, gewidmet. Die Diplomarbeit besteht aus vier Kapiteln. Im ersten Kapitel werden Begriffe wie Aggression, Familie und Schule definiert. Im ersten Kapitel werden in allgemeiner Form, die Wellen- und Aggressionphänomene, die Arten von Verhaltensweisen, die Ursachen und Ziele ihres Auftretens beschrieben. Der zweite Kapitel meiner Diplomarbeit bezieht sich auf das Phänomen der Welle, seine Anwesenheit in den Schulen und potenziellen Tätern und Opfern einer Welle unter den Schülern. Im dritten Kapitel wird die Methodik der Forschung beschrieben, die ich durchgeführt habe. Dieses Kapitel hat die spezifischen Probleme der Forschung angesprochen: Kommt die Aggression mehr unter den Mädchen oder den Jungen vor?, Gibt es Unterschiede in den Quellen der Aggression unter den Mädchen und den Jungen?, Unter wem gibt es ein höheres Maß an Aggression: unter Mädchen oder Jungen? Czy są nimi wzorce przejmowane z domu rodzinnego, mediów, szkoły/środowiska szkolnego .Dieses Kapitel präsentiert die Ergebnisse und Schlussfolgerungen meiner Recherchen. Im letzten Kapitel habe ich gezeigt, wie man Aggression in der Mittelschule bekämpfen und sie verhindern kann. Das Ausmaß dieses Phänomens bei Kindern und Jugendlichen zwingt, die Ursachen und Mechanismen der Gewalt und Aggression zu überlegen. Man soll Maßnahmen ergreifen, um die Gewalt zu verhindern, die Aggression zu verhindern und vielleicht auch solches Verhalten in der Schüler-Community zu beseitigen.

TRUDNE sprawdz to tłumaczenie, Gugle! Aber, dalli...
nie rozumiem - google tez robi błędy wiec ponownie proszę o weryfikację tłumaczenia
Gugle nie robi błędów. A, my po prostu nie weryfikujemy Guglego. Bitte! Danke!

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie