Czasowniki mocne a nieregularne Imperfekt !

Temat przeniesiony do archwium.
Jak mam odróżnić czasownik mocny od nieregularnego? One są praktycznie takie same, a końcówki w Imperfekcie inne ;( Pomocy !
Czy tylko czasowniki nieregularne w Imperfekcie mają końcówkę -te? Można je w ten sposób odróżnić?
Cytat: emilkaz123
Czy tylko czasowniki nieregularne w Imperfekcie mają końcówkę -te? Można je w ten sposób odróżnić?

nieregularne trzeba po prostu wykuć
Końcówkę -te ma też Trompete (die).
Końcówkę -te przecież się do regularnych dodaje. Machen - machte, kaufen - kaufte, etc.
oj...
A od kiedy to w nieregularnych to się w Imperfekcie robi?
Jedynie w mögen, können, denken, denken, denken.... i w kilku niewielu innych.

Wracacie do formy, sierotki Marysie?
Ja mówię o regularnych.
Nie bądź złośliwy.
a, jakie było pytanie, ćwoku zagraniczny?
Nicholery czytać?
W swojej błyskotliwej wypowiedzi "Końcówkę -te ma też Trompete (die)." też nie odpowiedziałeś na pytanie. I nie przezywaj. Wiem, że Polakom kultura ciężko przychodzi, ale przynajmniej się staraj, bo wstyd za granicę później jechać :D
na twoim miejscu bym się bardzo wstydził, bo pewnie nie wiesz, co znaczy Ausfahrt.
Doradca się znalazł dla maluczkich.
Jasne, że nie wiem, bo to słowo się poznaje w podstawówce, a jadąc niemiecką autostradą mija się ich setki :)
Wstydzę się, że rozmawiam z kimś takim jak ty, ale chamów trzeba prostować!
Zresztą, jak to Konfucjusz powiedział: Bycie głupim w oczach głupca to przyjemność.
:D
edytowany przez Blathmac: 20 paź 2013
no, to rzuć jeszcze wiązkę siana
Jak mam odróżnić czasownik mocny od nieregularnego? One są praktycznie takie same, a końcówki w Imperfekcie inne ;( Pomocy !

wypadalo by znalezc definicje tych dwoch pojec i juz sie wie jak je odroznic a nie zadawac pytania o takie proste rzeczy
Cytat: halinka76
Jak mam odróżnić czasownik mocny od nieregularnego?
Mocny nie da się tak łatwo nacisknońć!
Ale moja metoda jest taka:
ja go biorę pod światło.
Jak się mocno świeci, to jest mocny.
A, jak miga, to jest nielegularny.
Czasem się taki nielegularny nie chce wcale świecić, to podlewam piwem.
I świeci się, ale miga.
Cytat: halinka76

wypadalo by znalezc definicje tych dwoch pojec i juz sie wie jak je odroznic a nie zadawac pytania o takie proste rzeczy
a ty ircia nie mac dzieciakom w glowach bo zal mi takich jak ty
niuniel jestes wspanialy
mowilem ze to ta durna ircia mowilem
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie