Proszę o pomoc w przetłumaczeniu...

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o pomoc. To trudny tekst jak dla mnie. Z góry dziękuję!!!

"Gotha" ist die erste urwaldfreundliche Stadt Deutschlands". Das sagt wenigstens Volker Doenitz, Oberbürgmester der Stadt in Thüringen. In Gotha will man in Zukunf keine Produkte mehr anschaffen, die mit Holz aus den letzten großen Urwälder der Erde hrgestellt wurden. 2000 Kinder und Jugendliche hörten dieses Versprechen und sind zufrieden. Denn es ist die Krönung ihrer Aktion "Rettet die letzten Urwälder-Gotha ist dabei".
Wohenlang hatten sich die Kinder vorbereitet. Sie hatten Theaterstücke eingeübt, Transparente gemalt und Gesprache mit der Stadt geführt. "Das riesige Interesse und das Engagement der jungen Genaration haben uns überrsacht", erklärt Dr. Steffen Möller, Lehrer an einen Gothaer Gymnasium. da"Das Schicksal der Urwälder liegt den jungen Leuten sehr am Herzen".
Die 8- bis 19-Jährigen beteiliegen sich an dem weltweiten Greenpeace-Projekt "Kids for Forest-Schule für den Urwald". Weltweit machen tausende Kinder in 17 Länder mit. Die jungen Thüringer haben schon erreicht, dass neun Gothaer Schulen und zehn Kindergarten keine Holzprodukte mehr aus Urwäldern verwenden wollen. Rund 80 Prozent der ursprünglichen Urwälder dieser Erde sind bereits vernichtet. Zu den sieben letzten großen Urwaldgebieten zählen die Regenwälder in China, Amazonien, Zentralafrika und Südostasien und die nördichen Wälder in Kanada, Sibiren und Nordeuropa. In Urwäldern leben etwa 70 Prozent der landlebenden Pflanzen-und Tieraren.
"Die letzten Urwälder dieser Erde brauchen solche Initiativen", sagt Thomas H., Leiter des Waldbereiches bei Grenpeace, "damit kann die rasend schnelle Zerstörung noch aufgehalten werden. Wenn eien ganze Stdt mitmacht, ist das eine Aktion, die Hoffnung macht.

Gotha wurde als urwaldfreundliche Stadt bezeichnet.
In Gotha hat man bisher keien Produkte aus Holz aus den letzten Urwäldern hergestellt.
Der Bürgermeister hat versprochen in gotha keien Holzprodukte aus den Urwäldern zu verkaufen.
Die Kinder sind mit dem Versprechen des Bürgermeisters sehr zufrieden.
Die Kinder und Jugentlichen haben an der Aktion: "Rettet die letzten Urwälder " nich teilgenommen.
Sie haben sich für diese Aktion sehr strank engagiert.
An diesen Projekt waren nur Jugendliche aus Deutchland beteiligt.
Schon 80% der Urwälder sin zerstört.
Es sind nur noch acht große Urwaldgebiete auf der erde erhalten geblieben.
Das Projekt "Schule für den Urwald" wurde von Greenpeace arrangiert.
Proszę Was bardzo. Mam nadzieję, że postaracie się mi pomóc. Jak by ktoś mógł to proszę jak najszybciej. To jest dla mnie bardzo ważne i liczę, że mi ktos pomoże.
Mokotów, proszę Cię o pomoc. Wiem, że dla Ciebie to pestka a dla mnie godziny pracy.
Hallo Załamana,

der Text ist doch eigentlich nicht so schwer. Was hältst Du davon, daß Du es erst einmal selbst versuchst?

Wir sind hier gern bereit, eventuelle Irrtümer zu beseitigen.

Übrigens - meine Tastatur ist auf D eingestellt. Deswegen ist es nicht direkt "pestka"...

Noch eine kleine Anmerkung (nicht nur an Dich): Es ist immer nicht so schön, wenn es heißt: gleich, sofort, Frage von Leben oder Tod, warum dauert das so lange... usw. Die meisten dieser Aufgaben habt Ihr doch schon länger, oder irre ich?
Mokotow sęk w tym, że ja się w ogóle nie uczę tego jezyka, a gdybym sama miala to tlumaczyc to ze slownikiem zajmie mi to kilka godzin. Nawet nie wiem co do mnie napisales, ale coz...
Jak zrozumiałem nie uczysz się niemieckiego, a masz przetłumaczyć tekst z niemieckiego na polski. Jakim cudem? Troszkę niejasna sytuacja. Po co Ci ten tekst?
Halo Załamana,
cenimy Twój czas, ale i nasz czas jest dla nas bardzo cenny.
Zamiast się więc załamywać, spróbuj zabrać się do roboty. Chętnie każdy Ci pomoże skorygować Twój tekst. Pokaż więc, co do tej pory zrobiłaś i spróbujemy Ci na tym forum poprawić a nawet uzupełnić Twoje tłumaczenie. Na tym forum szlifujemy język niemiecki, a nie odrabiamy w 100% lekcje.
Powodzenia i serdecznie pozdrawiam ;-)
Też jestem tym zdumiona....
Tak w zasadzie to nie jest moje zadanie tylko brata, ale on uczy się dopiero 1 rok, czyli 4 miesiące. Obiecałam, że mu pomogę, bo znam tę sronke tylko, że z angielskim. Myślałam, że może ktoś z was by pomógł mi i mojemu bratu. Ale widze że jestem skazana na długie siedzenie ze słownikiem.
A czy to nie zatrudny tekst do tlumaczenia dla kogos kto sie oczy dopiero 4 miesiące?!
Das, drodry państwo, war der Finger in der Wunde...
Okej, Postaram sama się to zrobić. Życzę Wam miłego wieczoru.
Halo Załamana,
nie bądź taka załamana, ponieważ Kolega Mokotow i ja - też się załamaliśmy. Przesyłam Ci więc tłumaczenie, abyś mogła wcześniej pójść do łóżeczka i już się nie stresować ;-) Szkoda, że ściemniałaś, ale mamy miękkie serce i nie życzymy Ci źle. Pozdrowienia :-)

"Gotha" jest pierwszym przyjaznym dla puszczy miastem Niemiec. Tak przynajmniej mówi Volker Doenitz, nadburmistrz miasta w Turyngii. W Gotha nie chce się już kupować w przyszłości żadnych produktów, które zostały wyprodukowane przy pomocy drewna pochodzącego z ostatnich dużych puszcz na ziemi. Tej obietnicy wysłuchało z zadowoleniem 2 tysiące dzieci i młodzieży. Albowiem jest to ukoronowanie ich akcji "Ratowanie ostatniej puszczy Gotha" [Uwaga: "Rettet" - nie jest tu dla mnie dokładnie jasne]

Dzieci przygotowywały się tygodniami. Ćwiczyły sztuki teatralne, malowały transparenty i prowadziły rozmowy z miastem (przedstawicielami miasta). Dr Steffen Möller, nauczyciel w jednym gotharskim gimnazjum wyjaśnia: "Olbrzymie zainteresowanie i zaangażowanie młodej generacji (pokolenia) zaskoczyły nas. Ponieważ los dziewiczych lasów leży młodym ludziom bardzo na sercu.

Dzieci i młodzież w wieku 8 do 19 lat uczestniczyli w światowym projekcie Greenpeace " Kids for Forest - szkoła dla lasu". Na całym świecie współdziałało tysiące dzieci w 17 krajach. Młodzi ludzie z Turyngii osiągnęli już to, że dziewięć szkół w Gotha i dziesięć przedszkoli - nie chce już używać żadnych wyrobów drewnianych wyprodukowanych z drzew pochodzących z lasów dziewiczych. .

Około 80% pierwotnych dziewiczych lasów na tej ziemi zostało już zniszczonych. Do siedmiu ostatnich dużych obszarów tych lasów zaliczają się lasy tropikalne w Chinach, Amazonii, środkowej Afryce i południowej Azji oraz północne lasy w Kanadzie, na Syberii i w północnej Europie. W lasach dziewiczych żyje około 70 procent żyjących na lądzie gatunków roślin i zwierząt.

Thomas H., kierownik obszaru leśnego przy Grenpeace mówi: "Ostatnie lasy dziewicze na tej ziemi potrzebują takich inicjatyw", "tym samym może być jeszcze zahamowane olbrzymie tempo niszczenia. Jeśli całe miasto będzie współdziałało, to to jest akcja, która daje nadzieję.

Gotha zostało odznaczone jako miasto przyjazne dla lasów dziewiczych.
W Gotha do chwili obecnej nie produkuje się już żadnych wyrobów z drewna pochodzącego z ostatnich lasów dziewiczych.
Burmistrz obiecał nie sprzedawać w Gotha żadnych wyrób drewnianych wyprodukowanych ~kosztem niszczenia puszczy.

Dzieci są bardzo zadowolone z obietnicy burmistrza.
Dzieci i młodzież nie wzięli udziału w akcji: "Ratować ostatnie puszcze". (tak pisze, że nie ?)
Zaangażowały się one w tą akcje bardzo mocno.
W tym projekcie uczestniczyła tylko młodzież z Niemiec.
Zostało już zniszczone 80% lasów dziewiczych.
Na naszej ziemi pozostało jeszcze tylko osiem dużych lasów dziewiczych.
Projekt "Szkoła dla lasu dziewiczego" zaaranżowany został przez Greenpeace.
Jest to ćwiczenie z książki Alles Klar 2B str.81 ćw Ü13 (też mi się przyda :D)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa