prosze o przetłumaczenie

Temat przeniesiony do archwium.
z góry wielkie dzieki
-Heute haben wir wieder einen scho"nen Tag
- Darf ich dich was fragen?
- ja klar
ich wollte dich es schon langst fragen, peter. Warum bringst du immer drei Tu"ten zur Mu"lltonne?
-haben Sie es bemerkt? Also, ich bin den Meinung, dass jeder von uns etwas fu"r die Natur mchen soll. Ich sortiere den Mu"l. Ein umweltfreundlicher Mensch soll meiner Meinung nach z.B. Altpapier Altmetall uns Glas getrennt sammeln. Es geht um Recykling. Ich bin der Meinung,dass der Abfall soweit wie mo"glich nutzbar gemacht werden soll. Der sortierte Mu"ll ist oft ein wertwoller Rohstoff. Aus dem Altpapier kann man z.B Packpapier, Toilettenpapier oder Taschentu"cher hesrstellen. Wenn jeder von uns den Mu"ll sortieren wu"rde , dann ko"nnte die Menge
von Hausmu"ll erheblich reduziert werden.
Meine ganz Familie lebt umweltfreundlich. Mein Vater benutzt z B seinen Wagen, wenn er ihn wirklich braucht , sonst fa"hrt er mit dem Fahrrad . Es isi gesu"nder , er muss nicht im Stau stehen und er vergiftet nich unsere Luft. Bier das er oft trinkt, kauft er nie in Dosen sendern immer in Pfandflaschen. meine Mutter sammelt organische Abfa"lle in einem Eimer.Davon haben wir einen guten Kompost fu"r unserem garten. Wenn ich einkaufen gehe, oder meine Mutter , dann haben wir immer einen Korb mit, um nicht diese Plastiku"ten nach Hause zu bringen. Wenn meine Mutter Kosmetika kauft , dann hachtet sie darauf dass diese Produkte umweltfreundlich sind, Ja wir leben umweltfreundlich
Die Leute sind sind sich dessen nicht bewusst, dass die Luft verpestet ist dass in unserem Essen Blei ist, dass unsere Wa"lder sterben, dass unsere Gewa"sser tot sind. Der Schutz der Umwelt ist fu"r uns eine U"berlebensfrage. Wir mu'ssen gegen die umweltverschmutzung etwas tun wir einfachen Menschen, sonst gera"t die Natur asu dem Gleichgewicht. Jeder Mensch muss das verstehen, bewor es zu spa"t ist.
- Dzisiaj mamy znowu piękny dzień.
- Czy mogę cię o coś spytać?
- No jasne
- Piotr, chciałem cię już od dłuższego czasu spytać. Dlaczego zawsze przynosisz trzy torby plastikowe / papierowe / do pojemnika na śmieci?
- Zauważył Pan to? A więc jestem zdania, że każdy z nas powinien coś zrobić dla środowiska naturalnego. Ja segreguję śmieci.

Moim zdaniem - człowiek przyjazny dla środowiska powinien oddzielnie zbierać np. makulaturę, odpady metalowe i szkło. Chodzi o recykling (wtórny przerób). Uważam, że odpad - dopóki jest to możliwe - powinien być użyteczny. Z makulatury można np. wyprodukować papier opakowaniowy, toaletowy lub chusteczki do nosa. Gdyby każdy z nas sortował odpady, wtedy mogłaby być zredukowana znaczna ilość odpadów domowych.

Moja cała rodzina żyje w sposób przyjazny (nieszkodliwy) dla środowiska. Mój ojciec wykorzystuje np. swój samochód, jeżeli on go faktycznie potrzebuje, w przeciwnym razie jedzie rowerem. Jest zdrowszy, nie musi stać w korku i nie zatruwa naszego powietrza. Piwo, które często pije, nigdy nie kupuje w puszkach, lecz w butelkach zwrotnych. Moja matka zbiera odpadki organiczne do kubła. Z tego mamy dobry kompost dla naszego ogrodu. Gdy idę na zakupy, lub moja matka, wtedy zawsze zabieramy koszyk, aby nie przynosić do domu reklamówek z tworzywa sztucznego. Gdy moja matka kupuje kosmetyki, wtedy zwraca ona uwagę na to, czy te wyroby są nieszkodliwe dla środowiska. Oczywiście, my żyjemy w sposób przyjazny dla środowiska.

Ludzie nie są świadomi tego, że powietrze jest zasmrodzone, że w naszym jedzeniu jest ołów, że nasze lasy giną, że nasze wody są martwe. Ochrona środowiska jest dla nas pytaniem o przeżycie. My, zwyczajni ludzie, musimy coś uczynić przeciwko zanieczyszczaniu środowiska, w przeciwnym wypadku środowisko naturalne utraci swoją równowagę. Każdy człowiek musi to zrozumieć, zanim nie będzie za późno.
Ich weiss aber nicht, wer spricht mit Peter d.h. ein Mann oder eine Frau.
Gruß

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa