- Dzisiaj mamy znowu piękny dzień.
- Czy mogę cię o coś spytać?
- No jasne
- Piotr, chciałem cię już od dłuższego czasu spytać. Dlaczego zawsze przynosisz trzy torby plastikowe / papierowe / do pojemnika na śmieci?
- Zauważył Pan to? A więc jestem zdania, że każdy z nas powinien coś zrobić dla środowiska naturalnego. Ja segreguję śmieci.
Moim zdaniem - człowiek przyjazny dla środowiska powinien oddzielnie zbierać np. makulaturę, odpady metalowe i szkło. Chodzi o recykling (wtórny przerób). Uważam, że odpad - dopóki jest to możliwe - powinien być użyteczny. Z makulatury można np. wyprodukować papier opakowaniowy, toaletowy lub chusteczki do nosa. Gdyby każdy z nas sortował odpady, wtedy mogłaby być zredukowana znaczna ilość odpadów domowych.
Moja cała rodzina żyje w sposób przyjazny (nieszkodliwy) dla środowiska. Mój ojciec wykorzystuje np. swój samochód, jeżeli on go faktycznie potrzebuje, w przeciwnym razie jedzie rowerem. Jest zdrowszy, nie musi stać w korku i nie zatruwa naszego powietrza. Piwo, które często pije, nigdy nie kupuje w puszkach, lecz w butelkach zwrotnych. Moja matka zbiera odpadki organiczne do kubła. Z tego mamy dobry kompost dla naszego ogrodu. Gdy idę na zakupy, lub moja matka, wtedy zawsze zabieramy koszyk, aby nie przynosić do domu reklamówek z tworzywa sztucznego. Gdy moja matka kupuje kosmetyki, wtedy zwraca ona uwagę na to, czy te wyroby są nieszkodliwe dla środowiska. Oczywiście, my żyjemy w sposób przyjazny dla środowiska.
Ludzie nie są świadomi tego, że powietrze jest zasmrodzone, że w naszym jedzeniu jest ołów, że nasze lasy giną, że nasze wody są martwe. Ochrona środowiska jest dla nas pytaniem o przeżycie. My, zwyczajni ludzie, musimy coś uczynić przeciwko zanieczyszczaniu środowiska, w przeciwnym wypadku środowisko naturalne utraci swoją równowagę. Każdy człowiek musi to zrozumieć, zanim nie będzie za późno.