eine Worte :)) hmm

Temat przeniesiony do archwium.
nie moge sie go domyslic ani nigdzie znależć -Pinienkerne ? dodam ze związek z jedzeniem dzieki !
gruBe
vielleicht drylować ?
"Kellogg's Frosties" i to jeszcze jedno nie wiem...?
Halo amberka,
na pewno nie drylować. Chodzi o ziarnka (pestki) z szyszek pinii (gatunek sosny)
Pozdrawiam :-)
Pinienkerne:

Pinienkerne (lat. nuces pinea) sind die etwa zwei Zentimeter langen Samen der Pinie, einer aus Asien stammenden Kiefernart. Heute sind die Bäume mit den schirmartigen Kronen typisch für den Mittelmeerraum. Dort beginnt die Ernte der Pinienkerne im Oktober und dauert etwa bis in den März. Pinienkerne weisen einen feinen, mandelähnlichen Geschmack auf, der sich durch Rösten besonders entfaltet. In der Küche vieler mediterraner Länder spielen Pinienkerne eine große Rolle, man gibt sie in Saucen (Pesto), Salate und Füllungen und verwendet sie für Kuchen und Feingebäck. Sie bereichern Nussmischungen und Studentenutter.

Kellog's Frosties:

http://www.kellogg.de/produkte/pages/frosties.html
Mehl, Butter, Zucker, Pinienkerne, Eier und die geriebene Zitronenschale zu einem festen Teig kneten. Etwa eine dreiviertel Stunde in den Kühlschrank damit. Dann musst du den Teig in kleine Kügelchen formen und die Kellogg's Frosties obendrauf stecken. Nun ab mit den Keksen in den vorgeheizten Backofen bei 180° etwa 10-12 min. backen. Stell jetzt die Kekse an einen kühlen Ort und lass sie eine viertel Stunde abkühlen. FERTIG

przetłumaczy mi to jakas osóbka :))) tak mniej wiecej
Tu chyba chodzi o jakieś chrupkie płatki firmy Kellogg
dziekuje eklerca
Mokotow nawet na chrupkich produktach sie zna...na meża Mokotow na meża ;)
przetłumaczy mi to jakas osóbka :))) tak mniej wiecej

No tak...ale nie mniej więcej...
Mąkę, masło, cukier, ziarenka pinii, jajka i tartą skórkę cytryny - zagnieść na twarde ciasto. Włożyć go do lodówki na około 45 minut. Następnie musisz uformować ciasto na małe kuleczki i na samej górze powtykać Kellogg's Frosties (chrupkie płatki). Teraz ciasteczka piec we wstępnie nagrzanym piekarniku przez ok. 10-12 min. w temperaturze 180 stopni. Następnie postaw ciasteczka w chłodnym miejscu i pozostaw je do wystudzenia na ok.15 minut. GOTOWE.
możliwe, że chodzi o orzeszki piniowe - podobno można je już w Polsce kupić. Jeszcze ich nie próbowałam - słyszałam natomiast o nich w programie Makłowicza.
W czasach antycznych duże nasiona pinii (orzeszki piniowe, inaczej piniole) były ważnym składnikiem pożywienia.
Hallo eklerka und andere. Kann mir jemand diesen Text bitte Übersetzen. Vielen Dank im voraus.
---------------------------
Ich respektiere wenn du sagst dass für dich deine Familie jetzt wichtiger ist und das du sie jetzt helfen möchtest.
Warum hast du gedacht das ich dir dabei nicht behilflich sein kann. Du weisst das ich es auch in der vergangenheit
getan habe und immer dazu stehe. Gemeinsam möchte ich die Probleme des Lebens bestreiten, denn für eine sichere Zukunft habe ich,
so glaube ich zu mindest,vorgesorgt.Was auch immer deine Entscheidung sein mag, ich weiss es nur dass mit dir zusammen liegt die
Freude meines Lebens.
---------------------------
Sorry, ich hatte keine Verbindung mit Server...

Respektuję to, jeśli mówisz, że dla Ciebie teraz najważniejsza jest rodzina i że musisz jej teraz pomóc. Dlaczego myślałaś, że ja nie mogę Ci w tym pomóc? Ty wiesz, że robiłem to też i w przeszłości i zawsze jestem do tego gotowy. Chciałbym wspólnie uczestniczyć w problemach życiowych, ponieważ zatroszczyłem się już - tak przynajmniej uważam - o pewną przyszłość. Tak jak zawsze to może być Twoja decyzja, ja tylko wiem, że moja radość życia jest być razem z Tobą.

.... Version ohne polnische Buchstaben:

Respektuje to, jesli mowisz, ze dla Ciebie teraz najwazniejsza jest rodzina i ze musisz jej teraz pomoc. Dlaczego myslalas, ze ja nie moge Ci w tym pomoc? Ty wiesz, ze robilem to tez i w przeszlosci i zawsze jestem do tego gotowy. Chcialbym wspolnie uczestniczyc w problemach zyciowych, poniewaz zatroszczylem sie juz - tak przynajmniej uwazam - o pewną przyszlosc. Tak jak zawsze to moze byc Twoja decyzja, ja tylko wiem, ze moja radosc zycia jest byc razem z Toba.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa