prosze o pomoc :)

Temat przeniesiony do archwium.
W dzisiejszych czasach zanieczyszczenie środowiska stanowi duży problem.
Aby zaspokoić potrzeby rynku wycina się wielkie połacie lasów, które stanowią zielone płuca Ziemi. Ograniczyć można to np. poprzez wykorzystanie makulatury i innych surowców wtórnych.
Mniejsza ilość lasów, to większa ilość CO2 w atmosferze i ocieplanie się klimatu i mórz. Również spaliny zanieczyszczają powietrze CO2, przyśpieszając efekt cieplarniany. Ograniczyć można to stosując odpowiednie filtry i paliwa, a w przyszłości porusząc się pojazdami zasilanymi energią słoneczną, które dziś niestety nie są jeszcze takie popularne.
Musimy również dbać o oceany. Czarne plamy oleju, czerwone algi morskie i zniszczone rafy koralowe to coraz częściej spotykane sygnały świadczące o dużym zanieczyszczeniu wód naszej planety. Należy kłaść większy nacisk na kontrolę tankowców przewożących np. ropę.
Kolejnym problemem są elektrownie atomowe. Produkują one radioaktywne śmieci, których składowanie jest dużym kłopotem. Aby to zlikwidować należy rozpowszechniać inne źródła energii np. energię słoneczną.
Nawet w codziennym życiu możemy przyczynić się do poprawy kondycji naszej planety. Pamiętajmy o sortowaniu śmieci, kupowaniu urządzeń nie zawierających freonu i kupowaniu rzeczy, które można przeznaczyć do powtórnego użytku. Wtedy nasza planeta i my będziemy zdrowsi.
TO BARDZO PILNE :)
na kiedy to potrzebujesz???
potrzebuję to na jutro:) i dodatk0owo musze wyryć to na pamięć:/ POMOŻE MI KTŚ :)
zapewniam ze ten tekst nie jest radioaktywny jak moja pani profesor od niemca:] moze znajdzie sie ktos zyczliwy i mi pomoze:)

« 

Pomoc językowa

»

Egzaminy