mam bardzo trudny tekst do przetlumaczenia ...

Temat przeniesiony do archwium.
Zwei-Personen-GmbH
Gesellschaft mit beschränkter Haftung, an der lediglich zwei Gesellschafter beteiligt sind.

Die Zwei-Personen-GmbH ist gesetzlich nicht gesondert geregelt, jedoch als Gesellschaftsform anerkannt. Als Ehegatten-GmbH oder als GmbH, an der zwei Kapitalgesellschaften beteiligt sind, kommt sie in der Praxis häufig vor.

Beide Gesellschafter sind in der Regel gleichrangig beteiligt und darüber hinaus als Geschäftsführer tätig. Die Zwei-Personen-GmbH hat daher trotz der Rechtsform einer Kapitalgesellschaft eine starke personalistische Prägung.

Der Grundsatz, dass ein Gesellschafter aus der GmbH ausgeschlossen werden kann, wenn in seiner Person ein wichtiger Grund vorliegt, gilt auch für die Zwei-Personen-GmbH.

Im Gesellschaftsvertrag wird dazu festgeschrieben, dass der Geschäftsanteil eines der beiden Gesellschafter ohne seine Zustimmung eingezogen wird, wenn in seiner Person ein wichtiger Grund vorliegt.

Es können auch andere Ausschlussregelungen durch den Gesellschaftsvertrag vereinbart werden.
Der Ausschluss erfolgt grundsätzlich durch eine von der GmbH gegen den betreffenden Gesellschafter zu erhebende Ausschließungsklage.

Die Besonderheit bei der Zwei-Personen-GmbH liegt darin, dass bei der Beurteilung, ob ein wichtiger Grund vorliegt, ein ebenfalls pflichtwidriges Verhalten des anderen Gesellschafters ausschlaggebend sein kann.

Es besteht die Besonderheit des tief greifenden Zerwürfnisses.

Bei den regulären Auflösungsgründen einer GmbH spielen persönliche Faktoren grundsätzlich keine Rolle.

Zudem geht der Ausschluss eines Gesellschafters der Auflösungsklage grundsätzlich vor. In dieser Form der GmbH spielt die vertrauensvolle Zusammenarbeit aber eine ganz besondere Bedeutung. Sind die Gesellschafter-Geschäftsführer in einer Zwei-Personen-GmbH so zerstritten, dass eine Zusammenarbeit zwischen ihnen nicht mehr möglich ist, kann jeder unter dem Gesichtspunkt eines wichtigen Grundes abberufen werden.

Die Beschlüsse der Gesellschafter werden grundsätzlich in der Gesellschafterversammlung gefasst. In der Zwei-Personen-GmbH bedarf es einer solchen Versammlung nicht, wenn einer der beiden vom anderen zur Stimmabgabe bevollmächtigt ist. Diese Vollmacht kann mündlich erteilt werden und der entscheidende Gesellschafter hat über den Beschluss keine Niederschrift anzufertigen.
czt ktos moglby mi pomoc .. bardzo prosze sam sobie z tym nie poradze wiekszosci slowek nie ma nawet w moim slowniku...
postaram się Ci pomóc, ale proszę o zarejestrowanie się... tak jak większość to zrobiła :-)
bylbym Ci bardzo wdzieczny za pomoc .. naprawde jest to dla mnie bardzo wazne .. juz jestem zalogowany .. na wszelk wypadek poadej moj adres [email]
No cóż, dość późno się zarejestrowałeś, ale miałam jeszcze coś do zrobienia i przedłużyłam pobyt przed PC:

Dwu-osobowa z o.o.
spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, w której uczestniczy jedynie dwóch wspólników (udziałowców).

Dwu-osobowa spółka z o.o. prawnie nie jest odrębnie uregulowana, jednak uznana jest jako prawna forma spółki.
W praktyce występuje ona często jako spółka z o.o., której jedynymi wspólnikami są małżonkowie lub spółka z o.o., w której uczestniczą dwie spółki kapitałowe.

Z reguły obaj wspólnicy uczestniczą (w spółce) równorzędnie a ponadto działają jako zarządca.
Dwu-osobowa spółka z o.o. ma dlatego - mimo formy prawnej spółki kapitałowej - silny charakter osobowy.

Dla dwu-osobowej spółki z o.o. również obowiązuje zasada, że może być z niej wykluczony wspólnik, jeśli istnieje co do jego osoby jakiś ważny powód ku temu.

W umowie spółki jest stały zapis, że udział w spółce jednego z dwóch wspólników skonfiskowany jest bez jego zgody, jeśli istnieje co do jego osoby poważny powód ku temu.

W umowie spółki mogą być uzgodnione też inne regulacje wykluczające.
Wykluczenie następuje zasadniczo poprzez wniesienie przez spółkę z o.o. powództwa o wykluczenie danego wspólnika.

Szczególną cechą w dwu-osobowych spółkach z o.o. jest to, że przy ocenie, czy istnieje ważny powód, decydujące może być również niezgodne z obowiązkiem zachowanie się drugiego wspólnika.

Istnieje szczególna cecha głęboko sięgającego poróżnienia

Przy regularnych powodach likwidacji spółki z o.o. czynniki osobiste nie odgrywają zasadniczo żadnej roli.

Poza tym wyłączenie jednego wspólnika zasadniczo ma pierwszeństwo przed pozwem o likwidację. W tej formie prawnej spółki z o.o. całkiem szczególne znaczenie ma jednak pełna zaufania współpraca. Jeśli wspólnicy - zarządcy w dwu-osobowej spółce z o.o.są tak skłóceni, że współpraca pomiędzy nimi nie jest już możliwa, wtedy każdy może być odwołany z uwagi na ważny powód.

Decyzje wspólników zasadniczo podejmowane są na zgromadzeniu wspólników. W dwu-osobowej spółce z o.o. takie zgromadzenie nie jest wymagane, jeśli jeden z tych dwóch upoważniony jest przez drugiego do głosowania. To pełnomocnictwo może być udzielone ustnie i decydujący wspólnik nie musi o postanowieniu sporządzać żadnego zapisu (protokołu).
dziekuje Ci bardzo naprawde jestes super..:) czy moge sie w jakis sposob zrewanzowac???:):)
Das würde mich auch interessieren ...
Nie ma sprawy, chętnie potrenowałam... Tu jest wiele osób dużo lepszych ode mnie :-) Cieszę się, że mogłam Ci pomóc. Pozdrawiam :-)
ROFLUTS :-D
eklerko prosze zobacz do mojego wpisu i pomóz mi!!
Tu jest wiele osób dużo lepszych ode mnie = Das stimmt übrigens nicht, ich möchte an deine Antwort an roberciq verweisen - the same procedure as ...
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa