Rekcja przymiotnika

Temat przeniesiony do archwium.
Znacie może jakąś książkę, w której jest dobry spis przymiotników wraz z przyimkami? Dobry, tzn. lepszy niż ten co jest w Repetytorium S. Bęzy (mam wydanie poszerzone), czyli np. równie dobrze opracowany jak rekcja czasownika w tymże Repetytorium.
Polecam książkę pań: Beaty Mikołajczyk i Petry Theobald pt. "Praktyczne Kompendium Gramatyki Niemieckiej-Rekcja", wyd. WAGROS.Znajdziesz tam rekcję czasownika, przymiotnika, rzeczownika wraz z ćwiczeniami. Super książka!
Mógłbyś powiedzieć jak duże są zawarte w tej książce spisy, czy przetłumaczone są zamieszczone w nich słowa i czy wszędzie jest napisane, co oznacza przyimek w zestawieniu z konkretnym słowem?
Ten podr. ma wszystko co trzeba.Tylko tyle, bo mam problemy z komp.,a nawet z klawiat. Litery poprzestawiane itp. Pozdrawiam.
Szukając informacji o tytule, który podałeś, znalazłem także "Praktyczne kompendium gramatyki niemieckiej. Czasownik". Czy książka ta nie jest czasem częścią tej, o której wspomniałeś? Czy ma sens kupowanie ich obu, czy też zapłaciłbym wtedy dwa razy za to samo?
Chyba chodzi o tę książkę: http://wysylkowa.pl/ks327263.html
Czasownik ,to jest podr.tych samych autorek, ale to jest co innego(tez super ks. ).Rekcja to kolejna,inna cz. Nic tam nie jest powielone z Czasownika.Nie zaznaczam cudzysl. i daje skroty , bo mam wszystko pogubione na mojej klawiaturze.Pozdrawiam.
Tak,chodzi o ks. spod adresu podanego przez Martina
Od tygodnia próbuję kupić tę książkę, ale nigdzie nie mogę jej dostać, więc pozostają sklepy internetowe... Chciałbym się jeszcze tylko zapytać ile mniej więcej jest tam wypisanych, wraz z przyimkami, przymiotników, czasowników i rzeczowników.
Chodzi mi oczywiście o część "Rekcja".
Odnośnie części "Czasownik" chciałbym się zapytać, czy jest tam porządna lista czasowników mocnych i nieregularnych (5 form: bezokol., polskie tłumaczenie, III lub II os. l.poj, Praet. i Perf.) i ile czas. jest tam zamieszczonych.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Nur deutsch