Pismo urzędowe-proszę o pomoc!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Tak się składa, że muszę wiedzieć co to jest za pismo. A moja znajomość języka niemieckiego niestety nie jest tak duża, bym rozumiał wszystko. Z tego co się orientuje dotyczy ono podatków. Jest to ważny dokument, na który muszę odpowiedzieć. Pomyślałem, że zgłoszę się do Was i pomożecie mi ustalić czego on dokładnie dotyczy. Wiem, że nie zajmujecie się tłumaczeniem, ale wiem też, że pomagacie w tłumaczeniu. Wiem też, że nikt może mi nie pomóc, ale myślę, że warto spróbować. Z góry dzieki.

"Wichtiger Hinweis!
Das Erinnerungsverfahren wird maschinell abgewickelt. Nach dem 27.[tel]abgegebene Erklärungen konnten nicht mehr berücksichtigt werden.
Falls Sie inzwischen Ihre Steuererklärung(en) eingereicht haben, oder Ihnen eine Fristverlängerung (auch stillschweigend) gewährt wurde, betrachten Sie bitte diese Aufforderung als gegenstandslos."

"Falls Sie diese Erinnerung für unberechtig halten,, verständigen Sie bitte Ihr Finanzamt, damit der Sachverhalt, nochmals überprüft werden kann. Unterrichten Sie auch das Finanzamt, wenn Sie keine Erklärungsvordrucke erhalten haben und die Steuererklärung ohne Inanspruchnahme elnes Angehörigen der steuerberatenden Berufe erstellen wollen. Für Ihre Antwort ist die Rücksette des Schreiben vorbereitet.
Dieses Erinnerungschreiben verlängert Abgaberfrist nicht.
Vorsorglich werden Sie darauf hingewiesen, dass
a)wegen Nichtabgabe oder verspäteter Abgabe von Steuererklärungen gem. 152 AO ein Zuschlag bis zu 10 v. H. der festgesetzten Steuer erhoben werden kann. Die Höhe des Verspätungszuschlags ist unter anderem von der dauer der Fristüberschreitung abhängig. Es liegt daher in Ihrem Interesse, die Erklärung sobald wie möglich einzureichen.
b) nach ergebnislosem Ablauf der vorstehenden Frist das Finanzamt die Besteuerungsgrundlagen gem. 162 AO schätzen oder
die Abgabe der Steuererklärungen durch Auferlegung eined Zwangsgeldes gem 328 AO erzwingen kann.

Bitte unterstützen Sie die Arbei des Finazamts durch rechtzeitige Abgabe ser Steuererklärung.

Sollten Sie steuerlich vertreten werden, unterrichten Sie bitte Ihren steurlichen Vertreter. Ihm sind auch die Erklärungsvordrucke zur Verfügung gestellt worden.

Potem są należy odpowiedzieć:
"1.Ich habe bereits am.......unter der Steuer nummer............beim Finanzamt.......die angeforderte Steuererklärung eingereicht.
2.Ich habe die angeforderte Steuererklärung bei Ihnen nicht abgeben, weil ich bei einem anderen Finanzamt steuerlich geführt werde.
Finanzamt.......Steusernummer........
3.Die angeforderte Steuererklärung reiche ich hiermit ein.
4. Ich erstelle meine Steuererklärung selber, habe aber keine Steuererklärungsvordrucke erhalten. Senden Sie mir die erforderlichen Erklärungsvordrucke zu.
5.Ich werde steuerlich vertaten durch....... .Mein steuerlicher Vertreter hat für die Abgabe der angeforderten Steuererklärung Fristverlängerung beantragt.
6. Ich habe die angeforderte Steuererklärung bei Ihnen nicht abgegeben, weil:
a) ich zur Abgebe der angeforderten Steuererklärung nicht verpflichtet bin,
b)bzw. ich verhindert war, die Erklärung einzureichen,

Gründe............

c) Ich im gesamten Kalenderjahr nur steuerfreie Leistungen (z B.Arbeitslosengeld, Sozialhilfe, Wehrsold als Wehrpflichtiger usw.), nämlich........erhalten hebe. Nachweise über den Leistungsbezug und die Lohnsteuerkarte sind beigefügt."
hej-
wazne z tego dla Ciebie jest by zrobic zeznanie podatkowe, jesli tego jeszcze nie zrobiles. W przeciwnym wypadku groza Ci kary pieniezne; prosba o powiadomienie Twojego Finanzamt-u - na wypadek, gdy zlozyles zeznanie, a oni go nie znalezli. Rozlicz sie jak najszybciej!
Podpunkty do wypelnienia:
1.Złozylem ...(dnia) pod numerem podatkowym...w urzedzie...wymagane zeznanie podatkowe.
2.Nie zlozylem u PAnstwa zeznanie, bo jestem w innym rozliczony. Urzad...numer podartkowy..
3.Wymagane zeznanie podat. zloze niniejszym.
4. Wypelnilbym moje zeznanie sam, ale nie otrzymalem druczku zeznania podatkowego.Prosze mi t owyslac.
5. Jestem reprezentowany w spr. podat. przez...Moj przedstawiciel ds. podatkowych wniosl o przedluzenie okresu skladania zeznania pod.
6.Nie oddalem zeznania, poniewaz:
a)nie jestem zobowiazany do skladania zeznania p.
b)wzglednie bylem niedysponowany, by zlozyc zeznanie p. ..powody...
c)w tym roku kalendarzowym otrzymywalem tylko swiadczenia niepodlegajace opodatkowaniu. Oswiadczenia dotyczace pobierania swiadczen oraz Lohnsteuerkarte sa dolaczone.

Sorki, moze ktos ci lepiej to przetlumaczy, ale poniewaz powinienes sie pospieszyc sprobowalam ci wyjasnic mniej wiecej o co chodzi.
Pozdrawiam
No dobra...

Ważna wskazówka!
Procedura upominawcza odbywa się automatycznie. Oświadczenia oddane po 27.07.2005r. nie mogły być już w niej uwzględnione.
Jeżeli dostarczył Pan w międzyczasie swe zeznanie podatkowe (deklarację podatkową) lub przyznane zostało Panu przedłużenie terminu (także milcząco) – to proszę potraktować niniejsze wezwanie jako bezprzedmiotowe.

Jeśli uważa Pan to wezwanie za nieuzasadnione, to proszę porozumieć się ze swym Urzędem Skarbowym, aby jeszcze raz sprawdzić ten stan rzeczy. Niech Pan też powiadomi Urząd Skarbowy, jeśli nie otrzymał Pan żadnych formularzy do zeznania podatkowego i chce Pan wypełnić deklarację bez korzystania z doradcy w sprawach podatkowych. Dla potrzeb udzielenia przez Pana odpowiedzi przygotowana została odwrotna strona tego pisma.

Przezornie zwracamy uwagę na to, że
a) z powodu nie oddania lub opóźnionego oddania deklaracji podatkowych zgodnie z ustawą podatkową 152 może być pobrana dopłata w wysokości do 10% ustalonego podatku. Wysokość dopłaty za opóźnienie uzależniona jest między innymi od czasu przekroczenia terminu. Dlatego jest to w Pana interesie, aby zeznanie podatkowe dostarczyć jak najszybciej.
b) Po bezskutecznym upływie określonego terminu Urząd Skarbowy może oszacować podstawy opodatkowania zgodnie z 162 AO (paragraf 162 AO = ustawy podatkowej) lub
wyegzekwować oddanie deklaracji podatkowych poprzez nałożenie kary administracyjnej zgodnie z AO 328.

Proszę, niech Pan wesprze pracę urzędu finansowego poprzez terminowe złożenie deklaracji podatkowej.

Jeśli ma Pan swego przedstawiciela w sprawach podatkowych, proszę niech go Pan o tym powiadomi, jemu również dostarczone zostały formularze deklaracji.

1. Żądaną deklarację podatkową dostarczyłem już w dniu.... pod numerem identyfikacji podatkowej ... w urzędzie skarbowym ....
2. Nie złożyłem u Państwa żądanej deklaracji podatkowej, ponieważ moje sprawy podatkowe prowadzone są w innym urzędzie skarbowym.
Urząd skarbowy .... numer identyfikacji podatkowej ....
3. Niniejszym składam żądaną deklarację podatkową
4. Swoją deklarację podatkową sporządzę sam, nie mam jednak żadnych druków do tego. Proszę o przysłanie mi koniecznych druków deklaracji podatkowej
5. W sprawach podatkowych reprezentowany jestem przez ... Mój przedstawiciel podatkowy wnioskował o przedłużenie terminu złożenia żądanej deklaracji podatkowej
6. Nie złożyłem u Państwa żądanej deklaracji podatkowej, ponieważ:
a) nie jestem zobowiązany do składania żądanej deklaracji podatkowej
b) względnie nie mogłem złożyć tej deklaracji.
Powody.....
c) W ciągu całego roku kalendarzowego otrzymałem świadczenia tylko wolne od podatku (np. zasiłek dla bezrobotnych, żołd jako dla podlegającemu służbie wojskowej itd.) a mianowicie .... Dowody na pobieranie świadczeń są w załączeniu.
Magdalena 78 i Eklerka, dzieki wielkie za pomoc.O rany,ale się cieszę. Bardzo mi pomogłyście. Pozdrawiam:)
Sorry, coś przeoczyłam na końcu, powtarzam więc:

"c) W ciągu całego roku kalendarzowego otrzymałem tylko świadczenia wolne od podatku (np. zasiłek dla bezrobotnych, żołd jako dla podlegającemu służbie wojskowej itd.) a mianowicie .... Dowody na pobieranie świadczeń i KARTA PODATNIKA są w załączeniu."

Trztym się! Pozdrawiam ;-)
Dzięki Eklerka.Jesteś super:)Pozdrawiam gorąco.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa