Studia we Freiburgu

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym się zapoznać z waszymi opiniami na temat takiego miasta jak Freiburg i studiów na tamtejszych uczelniach. Może ktoś studiuje i podzieli się wrażeniami... Interesuje mnie przede wszystkim atmosfera tam panująca, poziom nauczania itd. Matura czeka mnie dopiero za roczek:), więc póki co zbieram informacje na temat różnych uczelni,więc bardzo bym prosiła o jakąkolwiek pomoc....
witaj, nie wiem o ktory Freiburg Ci chodzi, o Bryzgowijski?studiowalam tam poltora roku, ale jesli chodzi o poziom to zaleznie od kierunku, jak na kazdej uczelni; wszyscy mowia ze we Freiburgu ludzie najbardziej otwarci, ja sadze, ze Niemcy to tak czy siak narod zamkniety, ale Freiburg jest wyjatkowow kosmopolityczny.Pozdrawiam
ja mieszkam we Freiburgu i studiuje prawo. Studia sa tu rzeczywiscie duzo latwiejsze niz w Polsce-na I roku jest tylko 1 egzamin, a zaliczenia sa dla chetnych.Nie trzeba sie tak duzo uczyc na pamiec-wystarczy ze wiesz, gdzie znalezc np.jakis przepis. W programie nie ma takich przedmiotow, ktore nie sa zwiazane z zawodem, jak np. filozofia, statystyka itd. Ale to nie znaczy ze poziom nauczania jest niski,po prostu bardziej liczy sie praktyka. Wedlug rankingu der Spiegel, uniwersytet we Freiburgu jest na 2. miejscu ze wszystkich uniwersytetow w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, a w wielu dziedzinach jest najlepszy, dlatego bardzo trudno sie dostac, nawet ze srednia 5,4 i 95% z matury.
Atmosfera na uniwersytecie zalezy od kierunku, ale ogolnie wszyscy (studenci i wykladowcy) sa przyjazni i bardziej na luzie niz w Polsce. Podoba mi sie, ze ludzie, ktorzy tu studiuja nie skupiaja sie tylko na nauce i nie rywalizuja ze soba. W ogole wszyscy sa tutaj bardzo otwarci, zadowoleni, uprzejmi i chetni do pomocy (nawet w stosunku do zupelnie obcych osob)...Wlasnie dlatego sie tutaj tak dobrze czuje...ale to tylko moje zdanie
Grüßle
jedyne, co moze denerwowac, szczegolnie cudzoziemcow,to okropny dialekt, ktory bardzo malo przypomina niemiecki..ale i tego mozna sie nauczyc, a na uczelni zajecia i tak sa po niemiecku.
Pozdrawiam z Freiburga!!!
hej;)Nie orientujecie sie jak to jest ze Sprachkolleg we Freiburgu??Podobno przygotowuje on do zdania DSH...,ale nic wiecej niestety nie wiem(czy trzeba miec jakis certyfikat,zeby sie na niego dostac?).Wiem tez,ze na niektorych kierunkach na uniwerku jest ograniczona ilosc miejsc(psychologia,medycyna,itp.),a jak jest z kierunkami bez limitu??Czy wszystkich tam przyjmuja??Jezeli chodzi o samo miasto jakim jest Freiburg to polecam- jest piekne:)pozdrawiam
witaj,

sama nie chodzilam do Sprachcollege, ale za pieniadze wszedzie przyjmuja , tylko prawdopodobnie najpierw kwalifikuja do grup. Jest tez na uniwerku przygotowanie do DSH - wtedy masz od razu status studenta i placisz chyba kole 200-300E za semestr, nie wiem jak jest teraz, co w koncu z oplatami za studia?pozdrawiam
Czy to przygotowanie na uniwerku jest tez we Freiburgu i ile trwa?Bo ten Sprachkolleg jest na prawde bardzo drogi:/
freiburg jest naprawde swietny!! studiuje tu dopiero miesiac (1semestr prawa) ale jestem przekonana ze nigdzie indziej nie studiuje sie tak przyjemnie jak tutaj! niedosc ze super atmosfera to jeszcze piekna okolica! studia sa przyjemne, uczysz sie kiedy chcesz i czego chcesz, uniwersytet super wyposazony, pelno roznych zajec, seminariow wieczorami, praktycznie studia dopasowywuja sie do ciebie, a nie ty do studiow! a ludzie sa z calych niemiec´i nie tylko-duzo obcokrajowcow-rosja,bulgaria,francja,anglia,ameryka! na moim kierunku jest tylko ok.11-15 osob z freiburga, reszta z miast jak köln, frankfurt, berlin, hamburg leipzig! polecam kazdemu kto moze sobie pozwolic na studia w niemczech!!

ja zdawalam nowa mature w kwietniu 2005 i dostalam sie bez problemow (na prawo pryzjmuja ze srednia niemiecka ok 1.6 wzwyz) ale dosyc duzo zalatwiania bylo z ``przeliczeniem`` mojego swiadectwa w düsseldorfie. gdybym nie naciskala nie zdazylabym zlozyc papierow do 15 lipca (ostateczny termin skaldania papierow na semestr zimowy). w 2 liceum zdalam zop jako zaswiadczenie jezykowe.

jakby ktos mial jeszcze jakies pytania dotyczace freiburga albo studiow to chetnie pomoge:) moj email [email]

pozdrawiam:)
Hejka,chciałabym dowiedzieć się więcej konkretów o wydziale prawa na uniwersytecie we Freiburgu. Ja, jakieś 2 tygodnie temu, wróciłam z wymiany właśnie z Freiburga i jestem nim zachwycona! Nie tylko samym miastem, zwyczajami, ale tym pozytywnym nastawieniem, tolerancją, wyluzowaniem i otwartością. Już wcześniej myślałam o studiach za granicą ( uczyłam się w gimnazjum w klasie dwujęzycznej) i teraz po wymianie bardzo chciałbym je urzeczywistnić. Nie wiem tylko czy jest to w moim zasięgu. Przede wszystkim martwi mnie czesne… jak można sobie z nim poradzić ? No i oczywiście język, po gimnazjum mam DSD B1, i teraz zapisałam się na kurs do B2 (w czerwcu egzamin) bo niestety przez pierwszy rok nauki w liceum, mimo klasy z rozszerzonym niemieckim, niezbyt wiele się nauczyłam. W przyszłym roku chce zrobić C1, ale wiem, że wymagany jest C2… co mogę z tym fantem zrobić? Co biorą pod uwagę przyjmując na studia? wynik matury z rozszerzonej historii i polskiego? Ktoś pisał też coś o średniej, chodzi o całe świadectwo czy tylko o wybrane przedmioty? Kiedy trzeba składać papiery?
Przede wszystkim martwi mnie czesne... jak można
>sobie z nim poradzić ?
zapłacić ;-)

>niemieckim, niezbyt wiele się nauczyłam. W przyszłym roku chce zrobić
>C1, ale wiem, że wymagany jest C2... co mogę z tym fantem zrobić?
wziąć się za naukę! na poważnie: na stronie uniwerka masz na pewno certyfikaty uprawniające do podjęcia studiów: nie wszystkie to C2

Co
>biorą pod uwagę przyjmując na studia?
zależy od uczelni. maturę możesz pisać z czego chcesz, ważne że zdana, najlepiej rozszerzona, ale dokładne info dostaniesz TYLKO od uczelni

Ktoś pisał też coś o średniej, chodzi o całe
>świadectwo czy tylko o wybrane przedmioty?
poczytaj sobie, jak wygląda matura w Niemczech, to będziesz wiedzieć, dlaczego chodzi o przedmioty. Chodzi przynajmniej o większość przedmiotów

Kiedy trzeba składać
>papiery?
przeważnie 15.07, ale wszystko jest na stronie uczelni podane!!
a studiował ktoś może na Uni w Mainz?:)
sry aber ich hass persönlich diese stadt...., ist soooo klein, und dazu hast du keine gute verbindung mit der welt:)
gute ausstattung an der unifr?!! ehh??
btw. wenns um recht in de geht is bls vieeeeel besser
mfg
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa