okoliczniki

Temat przeniesiony do archwium.
hmm mam pytanie, gdzie wstawiamy okoliczniki czasu? Czy tak jak w angielskim, po podmiocie? (np. Michael always tidy his room.)
i mam jeszcze prośbe...podajcie parę jakiś przydatnych zdań. Nie umiem jeszcze dużo stworzyć, bo ucze sie niemca 2 miesiace...plis napiszcie mi coś w stylu:
bardzo dziękuję za...
na zdrowie...
czy mogę prośić o...
i te takie bzdurki :D
Immer mache ich meine Hausaufgaben.
Ich mache immer meine Hausaufgaben.

"Danke schön für etwas"
"Gesundheit!" - jak ktos kichnie, "zum wohl" - przy kielichu
"Darf ich um etwas bitten?"
aha, dzieki...a tak z ciekawości i nie do tematu, ile jest w języku niemieckim czasów? Są trudne?
nie sa trudne :)
a sa czasy:
-präsent
-imperfekt
-perfekt
-plusguamperfekt
-futur I
+ futur II
no ale futurII jest juz nie uzywany takze sie go nie trzeba uczyc--jeden przynajmniej odpada:)
no chyba ze ktos czuje taka potrzebe:)
no ale jest :D
niestety:P
nie ma sie czym przejmowac :)
a ja pare razy nawet widzialem futur 2 w uzyciu
ja tez :D
präsens
plusquamperfekt
Bardziej poprawną nazwą dla "Imperfektu" jest "Präteritum"
das ist doch das gleiche
jest jeszcze Konjunktiv I und II ....oczywiscie najczesciej uzywany w gazetach, bardzo rzadko w rozmowach
Ale Konjunktiv to nie jest czas lecz tryb
aa to lajcik;) a ile jest trybów ? :P ale was pomecze. heh, a może komuś się chce opisać te czasy?:D kiedy sie ich uzywa itd
Polecam książkę pań: Beaty Mikołajczyk i Petry Theobald pt."CZASOWNIK"z serii "PRAKTYCZNE KOMPENDIUM GRAMATYKI NIEMIECKIEJ".
Wydawnictwo WAGROS.
Znajdziesz tam wszystko na temat czasownika-także czasy, tryby i strony .Ze wskazówkami co do ich użycia.
tryby sa 3 rozkazujacy(Imperativ)
przypuszczajacy(Konjunktiv)
i oznajmujacy(Indikativ)
ehe :) a nie zrobiłby ktoś działu : GRAMATYKA ? ;d heheh
a nie lepiej ci bedzie kupic jakas ksiazke do gramatyki,jest ich od groma na rynku:)
masz racje ewelina, a pozatym mozna znalezc gramatyke niemiecka takze w internecie
aha dzieki:) a znacie jakas stronke z gramatyką niem. ale najlepiej wytłumaczana po polsku :P
bitte schön

http://www.niemiecki.filo.pl/view.php?s=4&d=7&pd=26&deep=2
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa