HILFE!!! PROSZĘ O PRZETŁUMACZENIE:)

Temat przeniesiony do archwium.
Hej drodzy ludzie:)!

Mam OGROMNĄ prośbę czy ktoś mógłby przetłumaczyć poniższy tekst w czasie Präteritum? Błagam dopiero zaczynam uczyć się niemca a o to tłumaczonko poprosiła mnie koleżanka, która sądzi że ja to zrobię bez problemu:( Nie umiałem jej odmówić. Proszę pomożcie to pilne. Z góry dzięki:)

W Święta Bożego Narodzenia w moim domu ubiera się choinkę, przygotowuje się potrawy których jest 12, nakrywa się do stołu gdzie znajduje się jedno nakrycie więcej dla niespodziewanego gościa a pod każdym talerzem znajduje się sianko, każdy z domowników wkłada pod obrus swój portfel symbolizuje to bogactwo tak samo jak ususzona łuska z karpia. Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka wszyscy siadają do stołu odmawiają modlitwę, następnie dzielą się opłatkiem składając sobie szczere życzenia, siadają do kolacji najpierw jest barszcz lub zupa grzybowa a następnie ziemniaki smażony karp i kapusta z grzybami lub grochem do picia jest kompot z suszonych śliwek. Gdy wszyscy zjedzą i odmówią modlitwę po posiłku chowają się i zjawia się Aniołek który przynosi prezenty dla grzecznych domowników, zostawia je pod choinką, potem jest odpakowywanie i radość. Jemy ciasto i pijemy herbatę. Na koniec wszyscy idą na pasterkę do kościoła. I tak wyglądają święta w moim domu.
nikt nie pomoże??