bardzo prosze o przetlumacznie

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo bardzo bardzo prosze o przetlumaczenie tego tekstu! to moja jedyna szansa na pozytywna ocene z jezyka niemieckiego na swiadectwo maturalne! wiec BLAGAM POMOZCIE!!! -zlaezy mi na poprawnosci gramatycznej nie musi byc to przetlumaczone 'slowo w slowo'. BYle oddac sens bardzo prosze:) i z gory dziekuje

Kobieta sukcesu.

Te czasy, w których kobiety kojarzono przede wszystkim z siedzeniem w domu i opiekowaniem się dziećmi odchodzą powoli do przeszłości. Rozwój kultury Zachodu, zmienił układ społeczny we współczesnym świecie a co za tym idzie również w Polsce. Kobiety sa na tyle ambitne ze powoduje to zacieranie się różnic pomiędzy aspiracjami i dążeniami współczesnych Polek a dążeniami polskich panów, w wyniku, czego polskie kobiety coraz odważniej walczą nie tylko o swoje prawa, ale również o zmianę stereotypu w kwestiach podziału ról kobiet i mężczyzn w obecnej Polsce. W ostatnich latach polskie kobiety z coraz większą siła staraja sie o zawody zarezerwowane tylko dla mężczyzn, co można zauważyć już na polskich ulicach, gdzie obok męskich patroli policyjnych częściej widoczne są te stworzone z przedstawicieli "płci pięknej".
Coraz większe aspiracje życiowe mają swoje odzwierciedlenie przede wszystkim w edukacji i pracach wykonywanych przez kobiety. Może to dziwić lub nie, ale odsetek osób studiujących wśród żeńskiej części społeczeństwa jest dużo wyższy niż w części męskiej. Oprócz tego coraz więcej kobiet można zauważyć na kierowniczych stanowiskach tzw. bussiness woman. Wiele "nowoczesnych" kobiet stara się naśladować piękne, sławne i bogate kobiety, których podobizny można spotkać w każdym kolorowym czasopiśmie sprzedawanym w Polsce. Wymiar symbolu mają tutaj takie znane kobiety jak: Bridget Bardot czy Margaret Thatcher, które siłą swojego charakteru udowodniły męskiemu światu, że kobiety potrafią sobie radzić na każdym polu.
Z tym modelem "kobiecości" identyfikuje się tylko części żeńskiej społeczności naszego kraju. Obok świata "kobiet biznesu", istnieje tez drugi biegun kobiecych aspiracji - lub tez ich braku - nawiązujący do tradycji modelu kobiety, która większość swego życia spędza w domu. Na kształt tego świat znaczący wpływ mają sami mężczyźni, którym wpajano przez lata wychowania, że w życiu mężczyźni są od myślenia, a kobiety "od garów".
W tym świecie same kobiety niezbyt często decydują się na sprzeciwy-z poczucia obowiązku?
Polska jest krajem, w którym nadal dosyć silnie zakorzenione są stereotypowe poglądy w kwestii podziału ról i obowiązków kobiet i mężczyzn. Wzrost kobiecych aspiracji a nawet poziomu wykształcenia nie zawsze idzie w parze z polepszaniem się sytuacji zawodowej Polek. Nierzadko jeszcze "pleć piękna" kojarzy się w naszym społeczeństwie przede wszystkim z wizerunkiem kobiety trzymającej torbę z zakupami w jednej ręce i dzieckiem w drugiej.
Kto przetlumaczy za Ciebie na maturze....? Poprawie bardzo chetnie ( i nie tylko ja ) , ale nie tlumacze calego tekstu. Sorry.
na maturze bede tlumaczyc na angielski i problemu raczej nie bede mial;) a to zadanie jest mi potrzebne do zaliczenia przedmiotu na pozytywna ocene. wiec prosze bardzo prosze o pomoc. aha i z niemieckim to moja ostatnia stycznosc bo wybieram sie na anglistyke wiec to moje ostatnie zadanie z tego jezyka.. (moge liczyc na pomoc?)
ode mnie nie :> nie lubie anglistow, strasznie zarozumiali ludzie, mysla ze angielski och i ach a wszystkie inne jezyki niepotrzebne i do d*** :P
Dobra, podarujmy sobie ten topic - i tak nikt tego nie przetłumaczy ^^

Dzisiaj rozmawiałem z moją germanistką i stwierdziliśmy, że znajomość TYLKO angielskiego nie daje żadnej satysfakcji człowiekowi. Naprawdę apeluję do ang-friendów, żeby zainteresowali się innymi dziedzinami. :-)
tyczy sie tez germanofili i francophones
Porównaj sobie gramatykę angielskiego z gramatyką niemieckiego i francuskiego ^^
nie znam angielskiego i francuskiego :P
wszystko przed Tobą :P
nie strasz :>
Oh mein Gott, es geht mir nur darum, dass Englisch eine Kommunikationssprache ist. Wenn du den Entschluss fasst, Deutsch zu lernen, weißt du, dass du viel arbeiten musst, um endlich zu sagen: "Ich kenne Deutsch".

Denjenigen, die nur ein bisschen Englisch kennen, scheint oft, dass sie geil sind, weil sie einige englische Wendungen kennen. Ich wiederhole es tausendmal, nun hab ich es zum nächsten Mal gesagt. :>
es gilt für alle übrigen Sprachen
Nie, bo...

W niemieckim wchodzą oboczności przy czasie teraźniejszym, nieregularne czasowniki, czasowniki rozdzielnie i nierozdzielnie złożone, umiejętność ich rozpoznawania, a w angielskim... masakra, bo w 3 osobie trzeba 's' dodać :P

W niemieckim jest odmiana przymiotnika po rodzajniku określonym, nieokreślonym, bez rodzajnika, po różnych słówkach typu 'einige', ale już po 'beide' czy 'alle' leci to inaczej. W angielskim przymiotnik nie dostaje żadnych końcówek ^^

W niemieckim są 4 przypadki, które nieraz sprawiają trudnośni, bo po różnych słówkach różne przypadki wskakują... W angielskim... tylko 2 przypadki istnieją z czego drugi tworzy się w banalny sposób.

Mam dalej porównywać? ^^
Das Englische lässt sich dagegen durch die phrasal verbs und komplizierte Zeitforme nicht so leicht erlernen
ZeitformeN*
alez czy ja powiedzialem ze angielski jest 'och' i 'ach' a niemiecki, francuski, hiszpanski - 'be'? zbytnio generalizujesz. ktos kto twierdzi ze lubi kolor bialy od razu neguje istnienie czarnego? moim zdaniem-nie bardzo.
zalezy mi tylko nma tym zeby to zaliczyc i nie twierdze ze znajomosc roznych jezykow nie jest przydatna wrecz przeciwnie. Ale posiadam nieuzasadniona awersje do tego jezyka, niestety w moim LO nie mialem do wyboru np. wloskiego czy francuskiego z gory narzucono mi niemiecki z ktorego nie staram sie zbytnio i na ktorym sie nie koncertuje.
the same about my english :P

ale ja mam jeszcze rosyjski :>
w takim razie mam rozumiec ze neistety mi nie pomozecie?:( moze chociaz podacie jakies linki albo cosik gdzie moglbym cos znalezc na taki temat...
Kobieta sukcesu -> Erfolgsfrau

Może to Ci trochę pomoże :-)
http://www.zonta-wiesbaden.de/zonta-aktuell-3-vortrag.htm
Powodzenia :)
http://www.womenweb.de/sonstiges/artikel.5576.1.html
UWAGA

txt do nauki :)

http://www.hs-zigr.de/~bgriebel/frauenkarriere.html

mialem to na kursie :)
http://www.hs-zigr.de/~bgriebel/lehrmaterial.html

za********!!!!!! :)
Temat przeniesiony do archwium.